Історія Теофилівської сільської бібліотеки

Адреса бібліотеки: Україна. 24 462  Вінницька область,

Бершадський район, с. Теофилівка, вул. Котовського, 26

 

Режим роботи: бібліотека працює з 10.00 – 17.00

Обідня перерва 12.00 -14.00

Вихідні дні: понеділок.

Заснована бібліотека 1930 році як хата – читальня.

Фонд бібліотеки:  4 554 прим. книг

Літературний  гурток для дошкільників «Юні читайлики». Мета: розширити уявлення про бібліотеку, значення книги в житті людини, сприяти  розвитку допитливості, інтересу до книжок, виховувати любов та бережливе ставлення до книг, прагнення до знань.

  Проектна діяльність: участь в конкурсі Міжнародного фонду «Відродження» «Поповнення фондів сільських бібліотек та активізація їх культурно – просвітницької  роботи з дітьми і молоддю».

Сторінки історії:

Перша бібліотека у нашому селі,була відкрита у 1930 році. Це була звичайна селянська хата, яка була розташована у центрі села. Книги були в основному художньої та ідеологічної тематики. Це були твори Т.Г.Шевченка, М.О. Лермонтова, О.С.Пушкіна  та інших.

Літератури на всіх не вистачало, тому проводились колективні читання  які проводили  активісти села, комсомольці.

В 1930 році було побудовано сільський клуб, в якому розмістили бібліотеку. При клубі було організовано драматичний та вокальний гуртки.

На сцені сільського клубу було поставлено ряд вистав класиків української літератури. Це п’єси Т.Г.Шевченка, Котляревського і інші.

В липні 1941 року територія Джулинського району, в складі якого знаходилася Теофилівка, була тимчасово окупована. Багато господарських будівель було зруйновано окупантами. Спалено школу, клуб, бібліотеку.

Після визволення села від окупантів відродити сільське господарство, освіту, культуру було дуже важко. Незважаючи на злиденність життя, розруху, голод великою подією для жителів села стало відновлення роботи клубу і бібліотеки у 1948 році.

В 1952 році у бібліотеку прийшла працювати Надія Іванівна Сторожук. З її приходом бібліотека стала центром культурного розвитку. Регулярно фонд бібліотеки поновлювався новими виданнями, збільшилася кількість читачів.

Діючий сільський клуб став замалим для відвідувачів і в 1975 році, за кошти місцевого господарства, почали споруджувати новий будинок культури. У 1982 було завершено його будівництво. На другому поверсі якого нині знаходиться сільська бібліотека.

На кінець 70-х років фонд бібліотеки складав 14 тис. примірників. Читачами бібліотеки було 630 жителів.

У 1978 році бібліотека ввійшла в склад Бершадської централізованої бібліотечної системи. В цей час в бібліотеці створюються каталоги й картотеки. Бібліотечний фонд переводиться на таблиці ББК.

У 80-х роках фонд бібліотеки поповнюється за державні кошти. По 300-500 крб. в рік виділяло місцеве господарство на поліпшення матеріально-технічної бази, переплату періодичних видань. Бібліотека отримувала більше 15 найменувань газет та журналів.

З 1 жовтня 1988 року  в бібліотеці працює Стехіна Віра Олександрівна. Заочно закінчила Київський державний інститут культури.

В січні 2002 році, в зв’язку з змінами у бюджетному кодексі бібліотека передана на утримання за кошти сільської ради.

З цього часу бібліотека передплату газет і журналів здійснює за кошти бюджету сільської ради. Фонд бібліотеки поповнюється з обмінного фонду обласної бібліотеки, подарунків читачів. Залучаються позабюджетні кошти. В 2012 – 2013 роках на придбання книг виділили сільська рада 500 гривень і  ПСП ”Відродження” – 1000 гривень.

В 2013 році фонд бібліотеки нараховує 4 794 примірників книг і брошур. Бібліотека обслуговує біля 400 читачів і видає понад 7 000 тисяч книг.

Спільно з школою проводяться в бібліотеці Шевченківські дні,тижні  математики та української мови, дитячої та юнацької книги, конкурси, вікторини.

Бібліотека і сільський клуб організовують розважальні заходи до різдвяних та новорічних свят, Івана Купала.          Бібліотека бере участь в районних  святах з відзначення річниць Дня незалежності.

Під час урочистих зборів з нагоди Дня Перемоги, Міжнародного жіночого дня, Дня працівників сільського господарства, Дня села бібліотека влаштовує виставки творчих робіт самодіяльних майстрів села,оформляються тематичні виставки книг.

В 2011 році бібліотека частково, за кошти з бюджету сільської

ради, провела ремонт приміщення бібліотеки.

Великий філософ Д. Дідро сказав, що найщасливіша людина  – та, яка дає щастя великій кількості людей. А наша професія надає таку можливість. Чудово, коли можна подарувати читачеві радість спілкування з книгою.

Багато вже зроблено, ще більше роботи  попереду, але бібліотеці все вдасться, якщо разом з нею будуть її читачі.

Стехіна Віра Олександрівна      бібліотекар І категорії

Теофилівської сільської бібліотеки

Т1

т2

На абонементі сільської бібліотеки.

Т03

Т04

Учасники літнього пришкільного табору «Веселка» проводять дозвілля з книгою.

т7

Під час святкування Дня незалежності . В першому ряду друга зліва бібліотекар І категорії   Теофилівської сільської бібліотеки Стехіна Віра Олександрівна..