Історія Устянської сільської бібліотеки

 

Адреса бібліотеки: 24453 Україна, Вінницька область, Бершадський район, село Устя, вулиця Центральна, 2

Телефон: 44-756

Режим роботи: бібліотека працює літній період: з 10 год. до 19 год.

Обідня перерва: з 12 год. до 14 год.

Неділя: до 17 год.

Вихідний: понеділок

Зимовий період : з 10 год. до 18 год.

Обідня перерва: з 12 год. до 13 год.

Вихідний день: понеділок.

Заснована бібліотека: 1920 р. як хата-читальня

Фонд: 12949

Проектна діяльність: Взяла участь у програмі «Бібліоміст», з впровадження інформаційних  бібліотечних послуг.

Сторінки історії.

В перші роки після революції на селі створювалися перші хати-читальні. Велику культосвітню роботу серед жителів села проводили вчителі школи. Разом з навчанням людей в лікнепах, проводилися голосні читання творів художньої літератури.      Перші хати-читальні були відкриті в 1920 році в будинках учителів Устянської приходської школи та двокласного училища. Тепер це  вулиці Центральна та Перемоги.

В післявоєнний період на кошти колгоспів «Більшовик», «Комуніст» збудовані і відновлені клуб і читальні кімнати.

В 1947 р. в клубі колгоспу «Більшовик» була відкрита перша державна бібліотека. На посаду бібліотекаря сільської державної бюджетної бібліотеки с. Устя було призначено Мазурика Федора Климовича, який закінчив Тульчинське культурно – освітнє училище за спеціальністю бібліотекаря.

В1960-1962 рр. в бібліотеці працювала після закінчення культурно –освітнього училища Свирида Євдокія Петрівна.

В 1962р. знову завідуючим бібліотекою був призначений Мазурик Федір Климович.

В 1965р. у зв’язку з переходом на іншу роботу,він  був звільнений з даної посади. Посаду завідуючої займає знову Свирида Євдокія Петрівна.

В 1968-1975 .рр. Мазурик Федір Климович знову прийнятий на посаду зав бібліотекою с. Устя.

На високому рівні знаходилась культура села в 60-х – 80-х роках. На кошти колгоспу «Шлях Ілліча» в 1970 р. в Усті було споруджено  будинок культури.  На другому поверсі приміщенні будинку культури  розмістилася сільська бібліотека. Трудівники села, молодь, діти шкіл мали можливість читати з книги художньої та прикладної, фахової , науково – пізнавальної літератури.

Пункти, де видавалися бібліотечні книги, знаходились в школі, на території радгоспу, в конторі колгоспу. В 1976 р. було додатково введено 0,5 ставки посадового окладу бібліотекаря. А згодом було відкрито і повну ставку. Цю посаду після закінчення Харківського інституту культури займала Балацюк Лариса Микитівна.

Книги в бібліотеку надходили з Вінницького бібліотечного колектора. Основні форми популяризації літератури: бібліотечні плакати, стінгазети, бібліографічні огляди, календарі трудової слави на бібліотечних пунктах в період весняних посівних і збиральних робіт.

В грудні 1978року  бібліотека ввійшла до складу Бершадської централізованої бібліотечної системи. В цей час штат бібліотеки складався з зав. бібліотекою Свириди Є.П. та бібліотекаря Балацюк Л.М. За кошти державного бюджету бібліотека забезпечувалася в достатній кількості книгами, газетами, журналами.

В 1975-1980 рр. було відкрито другу державну бібліотеку, в якій працювала Юркова Валентина Михайлівна. Після виходу на пенсію Юркової, бібліотекарем працювала, після закінчення Тульчинського культурно –освітнього училища, Бернацька Любов Дмитрівна.

В 1988 році в цій бібліотеці працювала Орлова Ірина Миколаївна.

В 1990р. було об’єднано дві бібліотеки. Фонд бібліотеки – філії № 2 було передано до центральної бібліотеки – філії  №1. В бібліотеці працювало три працівника.

В 1983 р. після виходу на пенсію Свириди Є.П. завідуючою призначається Балацюк Л.М. Посаду бібліотекаря займає Чеханаускас Ганна Федорівна, яка заочно закінчила Тульчинське училище культури.

З прийняттям Закону «Про місцеве самоврядування», змінами в бюджетному кодексі відбулася реорганізація Бершадської централізованої бібліотечної системи.  З 02.01.2002р. ,згідно рішення сесії районної ради, сільські бібліотеки, в тому числі і Устянська, перейшли на утримання за кошти бюджетів сільських рад.

В 2005 р. в зв’язку з виходом на пенсію Балацюк Л.М., зав бібліотекою було призначено Чеханаускас  Г.Ф.

На1.01.2013року книжковий фонд бібліотеки становить – 12949 примірників, користувачів – 512, книговидача – 10186, відвідування – 3319.

В  2012  році з обмінного фонду обласної бібліотеки надійшло 55 прим. нових книг на суму1 466 грн. Крім того в 2012 році завдяки акції: «Подаруй бібліотеці нову книгу» книжковий фонд бібліотеки поповнився на 189 примірників книг. З них 60 книг художньої літератури було подаровано кандидатом в депутати Верховної Ради Матвієнком А.С.

Бібліотека забезпечена періодичними виданнями.  За кошти з бюджету сільської ради передплачується 26 назв періодичних видань.

Бібліотека співпрацює з загальноосвітньою школою, будинком культури.

Користувачами бібліотеки є працівники сільського господарства, службовці, вчителі, учні ЗОШ, пенсіонери, безробітні та ін.
При бібліотеці діє створена в 1978 році кімната юного читача. Кімната юного читача гарно оформлена художником районної бібліотеки С.В. Мазуренком і є улюбленим місцем проведення дозвілля школярів.

До відзначення  літературно – мистецьких дат, державних свят в бібліотеці оформляються книжкові виставки  «Соборна наша Україна – одна на всіх як оберіг», «Терновий вінець Чорнобиля », «Вогненними дорогами війни до Перемоги», «Бершадщина – шляхами визволення», « З днем народження, Україно!».

Вже стало традицією за підтримки сільського голови Фіщука Володимира Васильовича, директора ТОВ «Устя» Марущака Павла Григоровича, разом зі школою, будинком культури проводити  зустрічі з учасниками бойових дій на території інших держав: Тихоненком А.В., Тимошенком І.П., Уманським В.М., Щербою В.М.

Жодні свята, які проводяться в БК, не обходяться без участі бібліотеки. Неодноразово представляли на районних фольклорних фестивалях, Дні села  вишивки, скатерки, наволочки, килими  майстринь-вишивальниць: Атаманенко Н. Ф., Вігор В. І., Кавко М.Д. Кінаш М. І., Ковбасюк Т.І., Петрунь Г. О., Немет Я. В.,вироби з бісеру Фіщук Любові Михайлівни.

Брали участь у районних та сільських виставках, також коровайниці  Тимошенко Л., Замкова., Шелест Г, Гіленко Т. Їх короваї виставлялися на обласних  виставках.

Проводили для читачів  в бібліотеці майстер – класи писанкарка  Гончарук Ольга Василівна, ткаля Манзенко Настасія Василівна.

В 2012 році завершено ремонт приміщення бібліотеки.

Бібліотека прагне стати справжнім осередком культури і духовності на селі.
         Чеханаускас Ганна Федорівна

           – завідуюча Устянською сільською бібліотекою.

 

У02

Читачі допомагають у виготовленні обжинкової квітки .

У3

У кімнаті юного читача.

У4

Куточок народознавства.

У5

Завідуюча Устянською сільською бібліотекою Чеханаускас Ганна Федорівна проводить бесіду «Книга дарує натхнення».

У6

Огляд книг художньої літератури, яка була подарована бібліотеці кандидатом в депутати Верховної Ради Матвієнком А.С.

Коментований огляд  літератури з книжкової виставки «Дім, сім’я, дозвілля».

У07

Знайомтво з новою літературою в бібліотеці.

У9

Солістка  народного аматорського ансамблю української пісні«Надбужанка» Устянського будинку культуризавідуюча  сільською бібліотекою Чеханаускас Ганна Федорівна.