Історія Флоринської сільської бібліотеки

Флоринська сільська бібліотека

Адреса  бібліотеки : 24405 Україна. Вінницька область, Бершадський район,

с. Флорино, вул. Чкалова 142, а

Режим роботи: бібліотека працює з 8.00 год. до 17.00 год.

Обідня перерва з 12:00 год. до 13:00 год.  вихідні дні : субота, неділя.

Заснована бібліотека: 1947 р.

Фонд: 7 978 примірників.

Літературний гурток «Друзі бібліотеки»для читачів дітей молодшого шкільного віку.

Проектна діяльність: взяла участь в конкурсі Міжнародного фонду «Відродження». «Поповнення фондів сільських бібліотек та активізація їх культурно-просвітницької роботи з дітьми та молоддю».

 

   Сторінки історії

Перша згадка про бібліотечну справу на території сучасного села Флорино припадає на 1947 рік. У 1946 р. було створено першу бібліотеку у Флоринській сільській школі.  Приклубну бібліотеку було створено в 1947 р. Початковий фонд цієї бібліотеки становив 1840 книг різної тематики : здебільшого художньої та історичної. В бібліотеці проводились читацькі конференції, бібліотечні огляди. На протязі 1947 р. було оформлено  і проведено 215 читок та книжкових виставок, виготовлено 6 бібліотечних плакатів. На кінець 50-х років фонд бібліотеки вже становив

5 330 книг, кількість читачів досягла 645 чоловік. Книговидача становила близько 7 тис. книг.

В період з 1954 по 1955 р. бібліотечне обслуговування населення здійснювали пересувні бібліотеки, які були створені на базі районної бібліотеки. Обслуговували вони місцевий колгосп ім. Димитрова та Зелений Гай. Фонд пересувних бібліотек на той час становив більше 100 книг, а кількість читачів, що користувалися такими бібліотеками сягала 26 чоловік.

В середині 60-х років була утворена колгоспна бібліотека, штатного працівника при цьому не було. Фонд в часи колгоспної бібліотеки складав

1 534 книги, читачів налічувалось 420 чоловік. Книговидача при цьому становила 3,5 тис. примірників.

Наприкінці 60-х років була створена бібліотека вже за бюджетні кошти. Започатковано фонд бібліотеки. В той час вже виділяється спеціальна штатна одиниця бібліотечного працівника за бюджетні кошти. В бібліотеці створюється систематичний  і абетковий каталоги. Першим бібліотекарем був Плітко Митрофан Спиридонович.

В бібліотеці розпочалась робота по організації відкритого доступу до книжкових фондів. З бібліотечного фонду вилучалась неактуальні і зношені видання.

На початку 70-х р. ХХ ст. фонди клубної і колгоспної бібліотеки було з’єднано.

В кінці грудня 1978 р. Флоринська сільська бібліотека була включена в склад Бершадської централізованої бібліотечної системи. Було отримано спеціальні металеві стелажі для книг. Бібліотека знаходилась у сільському клубі. Вона займала 1 кімнату. З 1999 року бібліотека переведена в адміністративний будинок, де крім бібліотеки знаходиться сільська рада . Приміщення має автономне опалення, тому в бібліотеці взимку комфортна температура.

Завідуючою бібліотеки працювала Грінченко Лариса Василівна та бібліотекар Нієзгулова Галина Нажибівна. Довгий час в бібліотеці працювала Бойко Наталя Олександрівна.

Бібліотека, знаходячись в складі ЦБС, оновила свою матеріально-технічну базу. Забезпечувалась, за кошти з державного бюджету, в достатній кількості книгами, газетами, журналами.

З 1.08 .1988 р., після закінчення Тульчинського училища культури, завідує бібліотекою Білуха Тетяна Іванівна. В 1994 році заочно закінчила Київський державний інститут культури.

У другій половині 80-х років ХХ ст. бібліотека, в зв’язку з оголошеним в країні курсом на перебудову , розпочинає пропаганду раніше закритих від суспільства тем: про культ особи Сталіна , голодомор 1932-1933, 1947р., політичні репресії.

В 90-х роках ХХ ст. бібліотечна справа в зв’язку з кризою економіки української держави занепала. Бібліотека перестала отримувати періодику. Було проведено скорочення штатного персоналу. Залишилась одна штатна одиниця на 0,5ставки заробітної плати.

З прийняттям Закону про місцеве самоврядування, змінами в Бюджетному Кодексі України відбулась реорганізація Бершадської ЦБС.

З 2.01.2003 р. згідно рішення сесії районної ради сільські бібліотеки, в т. ч. Флоринська сільська бібліотека перейшла на утримання за кошти з бюджету сільської ради.

Перед бібліотекою постало завдання – налагодити співпрацю з органами місцевої влади.

           В 2004 р. бібліотека з метою забезпечення населення місцевої громади інформацією про діяльність владних структур створює центр регіональної інформації  «Бібліотека. Влада. Інформація».

Фонд бібліотеки на 1.01. 2013 року налічує біля 8 000 книг та періодичних видань. Поповнюється він за рахунок  надходжень з обмінного фонду обласної бібліотеки та  проведення серед  читачів акції «Подаруй бібліотеці нову книгу».

Сільська бібліотека обслуговує понад 500 користувачів, книг видає більше 11 000.

За сприяння сільського голови Рожкевича Сергія Павловича бібліотека отримує 11 назв газет та журналів, має в бібліотеці комп’ютер підключений до мережі Інтернет.

Бібліотека взяла участь в підготовці матеріалів для видання книг: “Міста і села України. Вінницька область”, “Національна книга пам’яті жертв голодомору 1932- 1933 років в Україні. Вінницька область”.

Соціокультурну роботу бібліотека здійснює через проведення різних заходів. Зокрема :

– для  дошкільників голосних літературних читань, екскурсій до бібліотеки «Мої перші книжки», «Казки збирають друзів»;

– для учнів 1 – 9 класів  проведення бібліотечних уроків «Про книгу і бібліотеку», знайомство з книжковими виставками за темами: «У вінок Кобзаря ми вплітаємо майбутнє », «На вітрилах пригод», «Твоє книжкове літо»,«Україна – європейська держава»;

– для юнацтва перегляди літератури «Незаслужено забуті книги про війну», бесіди «Другти собі чи недруг?», « Магія жіночої краси», години пам’яті  «Дзвенять медалі на грудях ветеранів», «Сум і біль Чорнобиля»;

– для різних груп читачів «Господарю своєї землі: поради, консультації, оголошення», «Народна традиційна медицина України», «Читаймо у сімейномуколі» і інші.

Велика увага приділяється популяризації літератури з екології під час проведення у бібліотеці екскурсій для дітей  що відпочивають в літніх шкільних таборах відпочинку. Для них проводяться бесіди і літературно – екологічні мандрівки «Екологічні проблеми району»; «Заповідний край Вінниччина», «Червона книга України».

Бібліотека бере участь в проведені Дня працівника сільського господарства. Під час якого організовує виставки виробів самодіяльних майстрів села. Це вишиті ікони Шевчук Любові Іванівни, рушники, скатерки, Резнік Поліни Василівни, вироби з різьби по дереву Мазура Володимира Олександровича.

Кожного року до дня Перемоги за участі сільського голови Рожкевича С.П.,  шкільного бібліотекаря Перевертнюк Людмили Савівни, проводяться зустрічі учнів школи з ветеранами Великої в Вітчизняної війни Гоцуляком Д.П., Іваненком І.В. Цей захід доповнює виставка – портрет «Життя, як політ зірки» про Героя Радянського Союзу Савелія Івановича Бойко, який родом з села Флорино.

В краєзнавчому фонді  зібрано матеріали про відомих людей Бершадщини, а також з історії і сьогодення Бершадського Спасо – Преображенського чоловічого монастиря.

Сьогодні бібліотека є важливим культурним, інформаційним і просвітницьким центром села.

Білуха Тетяна Іванівна

–  завідуюча Флоринською

сільською бібліотекою .

 

Завідуюча Флоринською  сільською бібліотекою Білуха Тетяна Іванівна.

Ф01

Голосне літературне читання казок  для дошкільників.

Ф02

Інтернет  в бібліотеці.

Ф03

Науково – пізнавальна книга допомагає в підготовці домашніх завдань.

Ф4Ф05

Бібліографічний огляд літератури «Читаймо у сім