Історія Шляхівської сільської бібліотеки

Адреса бібліотеки: Україна. 24 432 Вінницька область,

Бершадський район, с. Шляхова , вул. Леніна , 3

 

Режим роботи: бібліотека працює з 10.00 – 18.00

Обідня перерва14.00 – 15.00. Вихідний день: понеділок.

Заснована бібліотека в 1923 році як хата – читальня.

Фонд бібліотеки:  11 845 прим. книг

 

Клуби, об’єднання, гуртки: при  бібліотеці діє літературний клуб «Юний народознавець» для читачів – дітей середнього шкільного віку з популяризації народних свят, обрядів, звичаїв, прилучення їх до духовних скарбів народу, усної народної творчості.

Проектна діяльність: участь в конкурсі Міжнародного фонду «Відродження» «Поповнення фондів сільських бібліотек та активізація їх культурно – просвітницької  роботи з дітьми і молоддю».

Сторінки історії: 

Історія нашої бібліотеки бере свій початок з 1923 року . Саме на цей період припадає створення хати – читальні. Вона була розташована в центрі села в звичайній селянській хаті.  Фонд складався в основному з художніх книг та видань сільськогосподарської та ідеологічної тематики. З часу організації перших колгоспів зростав і культурний  рівень життя на селі.

В кінці 30 – х років було збудовано сільський клуб, в якому розмістили і бібліотеку. Новозбудований сільський клуб і бібліотеку охоче відвідували як молодь так і люди старшого віку. При клубі було організовано драматичний , співочий та музичний гуртки.

Серед жителів села особливою популярністю користувалися перші драмгуртківці Наталка та Харитон Данильченки, бригадир рільничої бригади Григорій Дудник, ланкова Галина Кравець,їздові Григорій Хахалина та Семен Данильченко, вчитель Петро Данилович Драчук. У 1934 році учасників художньої самодіяльності при клубі налічувалось близько 120 чоловік. Всі вони були активними читачами бібліотеки.

Напередодні Великої Вітчизняної війни більше двохсот шляхівчан відвідували бібліотеку, в якій налічувалось 1146 примірників книг.

Та все перекреслила війна. В липні 1941 року територія Джулинського району , в складі якого на той час знаходилась наша Шляхова , була тимчасово окупована . За час окупації багато господарських будівель було  знищено , спалено школу, клуб, бібліотеку.

Після перемоги над фашизмом відродити сільське господарство , освіту, культуру було дуже важко, але люди  почали  поволі відживати. Незважаючи на злиденність життя, розруху, голод, великою подією для жителів села стало відновлення роботи клубу і бібліотеки в 1948 році. В 1950 році в бібліотеку прийшла працювати Закржевська Марія Леонтіївна. З її приходом бібліотека стала справжнім центром культурного розвитку села. Під її керівництвом діяли хоровий та драматичний гуртки, проводились вечори художнього читання. При бібліотеці було створено гурток крою та шиття, яким також керувала Марія Леонтіївна.

У 1954 році бібліотека обслуговувала 540 читачів, яким було видано 8 074 книги. Фонд бібліотеки складав 3 155 книг.

Держава постійно дбала про підвищення культурно – освітнього рівня жителів села. Регулярно фонд бібліотеки поповнювався новими виданнями , відповідно збільшувалась кількість читачів.

Діючий сільський клуб став замалим для глядачів, тому у 1959 році на кошти місцевого господарства почали споруджувати  новий будинок культури.  В 1964 році було завершено його будівництво. Це був культурний центр із глядацьким залом на 650 місць,з малим лекційним залом, кімнатами для гурткової роботи, бібліотекою, фойє і вестибюлем.

Зростав добробут населення, підвищувався рівень культури жителів села. Бібліотечний фонд активно збільшувався за рахунок надходжень художньої , науково – популярної, медичної та суспільно – політичної літератури. Книга і газета , радіо і телебачення, спорт і музика стають невід’ємними, входять в життя не лише сільської молоді , але й старшого покоління, колгоспного селянства, інтелігенції.

Після присвоєння  в 1961 році голові колгоспу  В.М. Кавуну Указом Президії Верховної Ради СРСР  звання Героя Соціалістичної Праці і нагородження за значні досягнення  в сільськогосподарському виробництві  групи жителів села орденами і медалями ланкових Л. Бурдейної, Н.Кучер, доярок  М. Бойко, Н.Самандас, техніка штучного осіменіння корів В. Горбатюка бібліотека розгорнула пропаганду досягнень сільськогосподарської науки і передового досвіду, виробничих перемог землеробів і тваринників в тому числі і трудівників свого села на книжкових виставках «Рівняйтесь на орденоносців шляхівчан», «Три кити нашого колгоспу: кукурудза, горох і пшениця», «Горох – це цінна культура». На книжковій виставці «У нього є чому повчитися» виставлялися брошури Героя Соціалістичної праці В.М. Кавуна «Вирощуйте горох – це вигідно»,«Широкий крок семирічки колгоспу»,«Більша оплата за кращий труд»,« 26 центнерів гречки з гектара»,«Агротехніка важливих сільськогосподарських культур».

В 1970 році на заслужений відпочинок пішла Закржевська Марія  Леонтіївна. У бібліотеку  прийшли працювати молоді спеціалісти  – Сугак  Олена і Самандас Віра. Завдяки їх творчій праці бібліотека стала однією з кращих в районі, отримала звання «Бібліотека відмінної роботи».

В 1977 році бібліотека обслуговує 1 527  читачів, книговидача  становить 30 тисяч, книжковий фонд – 16 тисяч примірників. Особлива увага приділялась обслуговуванню населення за місцем праці. Бібліотечні пункти обміну книг були створені в будинку тваринника  та в тракторних станах колективного господарства. Зі спогадів бібліотекаря Кравець Євдокії Павлівни , обслуговування виробничників на кожному бібліотечному пункті проводилось систематично у визначені дні і години, книжковий фонд оновлювався за рахунок обміну  книгами з сільської  бібліотеки. На бібліотечних пунктах бібліотекарі оформляли листки календаря трудової слави, блискавки, полівки в яких висвітлювались трудові досягнення працівників району, села особливо  під час  весняних і осінніх польових робіт, жнив. В обідню перерву в людей ,які трудились на полях і фермах, була можливість переглянути газети, журнали або вибрати книгу.

В 1975 році бібліотека прийняла активну участь в обласному громадському огляді роботи бібліотек по впровадженню у виробництво досягнень науки і техніки, передового досвіду і організації системи довідково – інформаційного обслуговування спеціалістів сільського господарства.

В грудні 1978 року бібліотека ввійшла в склад централізованої бібліотечної системи. Бібліотека почала працювати над вдосконалення довідково – бібліографічного апарату . Створюються абетковий і систематичні каталоги для дорослих і дітей, краєзнавча  і систематична картотеки. В цей час поліпшилось комплектування бібліотеки літературою. Надходила в достатній кількості науково – популярна і художня література, енциклопедії, довідники,  словники. Крім  державного забезпечення літературою місцеве господарство виділяло 600 – 800 крб. в рік на придбання літератури і передплату періодичних видань. Бібліотека отримувала більш 10 найменувань газет  та до 20 – журналів.

В цей час завідувала бібліотекою Мікулак Наталія Михайлівна.

В 1982 році  на роботу в бібліотеку приходить випускниця Тульчинського культурно – освітнього училища Валігурська Любов Володимирівна, яка і нині є завідуючою сільською бібліотекою. До травня місяця 2013 року  бібліотекарем також  працювала Кравець Катерина Григорівна, яка вже пішла на заслужений відпочинок.

В 1983 році фонд бібліотеки становив 27 тисяч примірників книг, бібліотека обслуговувала 1 700 читачів, видавалося 33 тисячі книг. За кошти колективного господарства утримувалася ще одна штатна одиниця в бібліотеці  – Міщенко Світлана Григорівна, яка видавала книги на бібліотечних пунктах що працювали на  молочно –товарній фермі, свинофермі, тракторних бригадах №1 і №2.

З 2.01. 2002 року бібліотека передана на утримання за кошти з бюджету сільської ради.

Нині в бібліотеки актуальним залишається питання поповнення бібліотечного фонду. Крім книг, які надходять з обмінного фонду обласної бібліотеки ім. К.А. Тімірязєва бібліотека проводить серед читачів акцію «Подаруй бібліотеці нову книгу». На цей заклик відгукнулися жителі села, активні читачі бібліотеки Близнюк Ольга Петрівна, Медвідь Тамара Никифорівна, Мікулак Галина Семенівна, Вознюк Надія Анатоліївна, Сорока Людмила Іванівна, Куліш Галина Петрівна, Вігор Іван Гнатович, Кравець Тетяна Михайлівна. Є в бібліотеці подарунок від активного громадського і політичного діяча, колишнього голови колективного сільського господарства села книга В.М. Кавуна «Пам’ятай, перед тобою  – людина!». Ця  книга, як подарунок, була передана й іншим бібліотекам району.

Є в бібліотеці книги подаровані нашим земляком, полковником, військовим  журналістом, членом Спілки письменників Росії Василем Михайловичем Злобіним який багато років проживає  і працює в Росії, але перші книги які він прочитав в житті, це книги з нашої бібліотеки. Кілька років спонсором бібліотеки був директор ТОВ «Світанок – Агросвіт» Ковбасюк Олег Іванович, який виділяв кошти на передплату періодичних видань. Зараз бібліотеці передплату газет і журналів проводить сільська рада при сприянні сільського голови Макарчука Миколи Петровича. Завдяки передплаті читачі користуються газетами «Бершадський край», «Вінниччина»,  «33 канал»,  «Порадниця», «Доктор Нострадамус», «Народний цілитель», журнали «Дім. Сад. Город», «Дивосвіт», «Малятко», «Юный натуралист», «Журавлик», «Истории из жизни», «Любимые истории».

Бібліотека має просторе приміщення. В ньому до  послуг читачів бібліотеки книжковий фонд більше  16 000 примірників книг, якими щорічно користуються понад 1000 читачів, з них  206 діти. Обертаність фонду за рік  – 1.2. Книг видається понад 20 тисяч в рік.

В бібліотеці є інформація необхідна жителям села про рух автотранспорту, де можна знайти роботу, про вибір навчального закладу для випускників школи, нетрадиційні методи лікування яка пропонується читачу на книжкових виставках, стендах «Нові книги», «Бібліотека. Влада. Інформація», «Ліки навколо нас», «В годину дозвілля», «Майбутнім господарям землі», «Земля. Садиба. Господар».

Девіз літературного клубу для читачів – дітей середнього шкільного віку «Юний народознавець» «Сьогоднішнє і давнє без  вузла і час настав цей вузол зав’язати». З участю учасників клубу створено куточок з народознавства де можна ознайомитись з інтер’єром української хати, народними звичаями і традиціями. Тут оформляються книжкові виставки «З народної криниці», проходять години  народознавства за темами: ” З бабусиної скрині”, “Невмирущі обереги”, ” Я візьму той рушник, простелю наче долю”, “Давні ремесла нашого села”, бесіди – розповіді, етнографічні вечори: ” Подорож у давню українську хату”, ” Обереги рідного дому”, ” Дивна річ – у хаті піч” .

Популяризуємо літературу напряму ” Народні свята року” через: народознавчі ранки, години “Світло Різдвяної зірки”, ” По Вкраїні з краю в край ходить Святий Миколай”, ” Калита, калита із чого ти вилита”, “На Купала нічка мала”.

До книги С .О. Творун «Українські обрядові хліби: На матеріалах Поділля », яка вийшла в 2006 році, ввійшли записи завідуючої бібліотекою пов’язані з обрядовим хлібом «Рід. Празникові пиріжки».

             В бібліотеці є виставка – експозиція виробів з білої глини майстра – гончара Миколи Горнича.

Невід’ємною окрасою сільських і районних свят народної творчості є короваї Карманчук Н.І, Нагірняк Г. П., Білоус Л.Г., Боднюк С.Л., Пелещук Г.М., а також виставки вишиванок талановитих майстринь Комаровської А.М., Скрипник Н.М., Сороки Л.І., Скрипник К.С., Тараненко Н.М., Тітієвської М.Б., які організовує бібліотека. Вишивальниця М.Б. Тітієвська взяла участь у вишиванні до 21 річниці незалежності України фрагменту «Рушника єдності Бершадського району» від шляхівської громади.

Залучається до виставок і художник Леонід Бурдейний, багато картин якого знаходяться у приватних колекціях Росії, США,Франції, Польщі, Сирії.

Щорічно бібліотекою організується Свято вишивки  на якому представляють роботи місцеві майстрині, вони діляться досвідом, переймають одна в одної той чи інший візерунок, знайомляться з літературою на виставці “Українські вишиванки наче райдуги світанки”.

Краєзнавча робота розпочинається з формуванням краєзнавчого фонду, і  куточка : ” Мій край – моя історія жива».

Враження про фонд бібліотеки користувачі отримують з оформлення у ній книжкових виставок.

Добре сприймаються користувачами-дітьми виставки-вікторини:

” Про батьківський край у книг запитай”, виставки – подорожі: ” У похід по рідному краю”, виставки – мандрівки у часі: ” Стежками, протоптаними дідами”,«Краю мій, ти – частка Батьківщини»,«Знатні люди села»,  виставки – календарі” Літописи та літописці нашого краю” (література, присвячена нашому краю та її авторам).                               

Виставки оформляються з використанням предметної атрибутики

вишивка, гончарні вироби, світлини, тощо.

Зібрані спогади очевидців про голодомор 1932 -1933 рр., матеріали  з історії  і сьогодення села. Вони включені при підготовці до видання книг: «Історія міст і сіл України. Вінницька область», «Національна Книга пам’яті жертв голодомору 1932 -1933 років в Україні», краєзнавця,  директора Бершадської ЗОШ №1Г. Погончика  «Голодомор 1932 – 1933 рр. на Бершадщині», заслуженого журналіста України П. Маніленка «Сузір’я Бершадських талантів».

Бібліотека підтримує традиції сімейного читання. Шануємо і гордимося своїми відвідувачами , які читають і цю любов передають дітям, онукам. Це сім’я Марченкових Віталія Івановича та Марії Борисівни, які усиновили 10 дітей, батьки читають і залучають до читання дітей , в бібліотеці для них проводяться «сімейні екскурсії». Читають в бібліотеці з своїми дітьми

сім’ї : Ласовецьких- Василь Іванович і Людмила Володимирівна, Нікітчуків – Василь Кирилович і Онися  Захарівна, Недобійчуків – Олександр  Миколайович і Олена Василівна Поворознюків – Наталя Андріївна і Іван Степанович, Сороків – Людмила Іванівна і Василь Петрович та багато інших.

В 2012 році в проведено ремонт приміщення бібліотеки.

Бібліотека з нетерпінням чекає нових зустрічей з відвідувачами. А бібліотекар через книгу, як символ знань та духовності, всіма літературними барвами буде зачіпати струни серця читачів, долучати їх до прекрасного.

 

Валігурська Любов Володимирівна

– завідуюча Шляхівською

сільською бібліотекою.

 

Ш01

Діти з багатодітної родини Марченкових  з мамою Марією Борисівною на екскурсії в бібліотеці.

Ш02

Виставка – експозиція «Шляхова – село нашої долі» про знатних людей села. Зліва направо Герої  Соціалістичної Праці: Кавун Василь Михайлович, Карман Катерина Петрівна , Кузик Григорій Йосипович.

Ш03

Кімната народознавства.

Ш04

Година народознавства «Подорож у давню українську хату».

Ш05

Зустріч з ветеранами Великої Вітчизняної війни з нагоди святкування Дня Перемоги. На фото  в першому ряду зліва направо ветерани Войновський О.О., Нагірняк В.К., Карман С.І., Войтенко Г.О., Гевел І.Т.

Ш06

Театралізований бібліотечний урок «Вчись і ти як книгу берегти».

Ш07

Ветеран бібліотечної справи Шляхівської сільської бібліотеки – Кравець Катерина Григорівна.