“Здобутки краєзнавців Бершадщини” бібліографічний список

Від укладача

 Бібліографічний список  «Здобутки краєзнавців Бершадщини» присвячений  письменникам – краєзнавцям нашого краю.  фотознімки

Бібліографічний список стане у пригоді учням шкіл, студентам, краєзнавцям та тим, хто цікавиться літературною спадщиною нашого краю.

Андрущенко Володимир Петрович

Годованець Ганна Дмитрівна

Джулинський (Пасєка) Михайло Григорович

Жорницький Олександр Львович

Зарічанська Лідія Іванівна

Кавун Василь Михайлович

Маніленко Петро Васильович

Павличук Олексій Андрійович

Паламарчук Євген Петрович

Плітко Віктор

Пірогова (Корнійчук)Майя Максимівна

Погончик Григорій Олексійович

Похила Прокіп Павлович

Рудик Микола Сергійович

Сухоребрий Іван Петрович

Троянський Василь Кирилович

Фартушняк Анатолій Демянович

Цінчик Юрій Леонтійович

Шевчук Федір Харитонович

Андрущенко Володимир Петрович    

Андрущенко, В. Там, де Оса тихо в’ється. Вінниця: О.Власюк, 200.- 150 с.

Книга знайомить читачів з минулим і сьогоденням сіл Осіївки та Малої Киріївки, ТОВ «Осіївським». Представлені щирі, теплі розповіді не тільки керівників господарства, головних спеціалістів, а й про тих, хто трудиться на полях і фармах, виробляє матеріальні блага, підносить економіку господарства, а також про рідкісних цікавих людей, яких прийнято називати самородками           

Годованець Ганна Дмитрівна

Годованець, Г. Романівське весілля [текст]/ Г. Годованець.- Вінниця, 2010.- 312 с.

До книги увійшли унікальні фольклорні та етнографічні записи пенсіонерки, колишнього педагога Ганни Дмитрівни із Романівки – невеликого села на Бершадщині. Пісні та обряди вона записує вже багато років, та найкраще це робить протягом останніх десятиліть

 Джулинський (Пасєка) Михайло Григорович

Джулинський М. Не кінчайся життя!.. Вибрані поезії.- Сімферополь: ДОЛЯ, 2003.- 112 с. Поетична збірка складається з трьох частин: перша, це вірші різних років, що написані в основному в Джулинці та вміщує твори про рідне село, дорогу кожному Вінничанину річку Буг – найбільшу на Поділлі, дві інших частини містять поетичні твори написані в Криму, в м. Саках де проживає автор.

Жорницький Олександр Львович

Жорницький , О. З ярмарку. Спогади і роздуми. – Вінниця :ПП Балюк І.Б., 2012.- 216 с. книга нашого земляка, кандидата ветеринарних наук, бершадця Олександра Жорницького має несподівану й оригінальну назву – «З ярмарку. Спогади і роздуми». Книга ця про людей, з якими доля звела мене в житті та роботі, написана від щирого серця і душі». Люди, про яких пише Олександр Жорницький, – це знакові постаті для нашого району, харизматичні особистості, ці люди жили в районі, працювали, переймалися його проблемами, ростили дітей. І залишили про себе гарну пам’ять

 Зарічанська Лідія Іванівна 

 Зарічанська, Л. Вірність любов і краса  / Лідія Зарічанська. – Вінниця, 2011.- 124 с.

В книзі вміщені пісні, новели про рідну землю, матір – Україну, про вірність своєму народу, отчому краю, людям, які живуть поряд. Славен край наш пісенними барвами, квітучими садами, добротою хліборобських душ, бо саме людська душа сповнена вірністю, любов’ю, і красою.                                     

 Зарічанська, Л. На крилах пісень / Лідія Зарічанська. – Вінниця, 2007.- 132 с. І

Книга мітить пісні про квітуче Поділля написані в народному стилі для хорових колективів, ансамблів, дуетів. Твори систематизовані згідно річних календарних планів працівників культури і можуть бути використані при проведенні масових заходів працівниками культури, викладачами музичних шкіл, та середніх навчальних закладів.        

 Кавун  Василь Михайлович 

Кавун, В. «Пам’ятай : перед тобою – Людина!» Документальна повість. К.: ПП «ЕКМО».- 2004.- 272 с.

Василь Михайлович Кавун – «Людина з легенди», розповідає про «секрети» досягнення пересічним у молоді роки громадянином вершин влади, які полягали перш за все  у тому, що базуються на його трьох основних моральних цінностях : порядність, професіоналізм і сміливість. Використано чимало документальних матеріалів, фотографій.

Маніленко Петро Васильович

   Маніленко, П. Напружений ритм . нарис з історії  ПАТ «Вінницяобленерго»та його підрозділу – Бершадських електричних мереж.- Вінниця: 2011.- 168 с. іл.

Розповідь про минувшину та сьогодення, трудові досягнення, кращих виробничників, ветеранів війни і праці, розвиток соціально – культурної сфери одного з провідних колективів галузі  держави  – ПАТ «Вінницяобленерго» та, зокрема, Бершадські електромережі.

Маніленко П.В., Жорницький О.Л. Розкрилля. Художньо – публіцистичний нарис.- Вінниця : Книга – Вега, 2007.- 160 с., іл.  Розповідь про історію становлення, сучасне і майбутнє відомого Україні та за рубежем відкритого акціонерного товариства «Птахокомбінат Бершадський», колектив якого занесений на обласну Дошку пошани.

Маніленко П. Добридень, Березівко! : Істор. – краєзн. Нарис / П. Маніленко.- Вінниця, 2011.- 272с.

Розповідь заслуженого журналіста України Петра Маніленка про одне з мальовничих сіл на Бершадщині від минувшини до сьогодення, долі людей, знаних земляків, історію місцевого господарства, школи, творчі здобутки подолян.

Маніленко П. Джулинка всміхається століттям.- Вінниця, 2009.- 368 с.

Нарис про минувшину і сучасність Джулинської територіальної громади на Вінниччині, роботу відомих товариств, славетних земляків, побратимські зв’язки. Окремі розділи видання присвячені жителям Джулинки і Берізок – Бершадських, які брали участь у ВВвійні, партизанському русі, ліквідації аварії на ЧАЕС, пережили голодомор і політичні репресії. Вміщено також чимало цікавих матеріалів про розвиток освіти, медицини, культури, спорту, природу краю, літературну творчість місцевих майстрів слова.

Маніленко П. Веселим бути модно/ П. В. Маніленко.- Вінниця: Вінницька газета, 2010.- 168 с.

До збірки заслуженого журналіста України, ввійшли

нотатки про гумористичну Бершадщину та сміхотерапію на сторінках її газети, власні мініатюри, загадки, розіграші, фото жарти, зустрічі з відомими дотепниками, записані на Чукотці анекдоти та інше.

Павличук Олексій Андрійович

  Павличук О. Тирлівка – рідне село на Поділлі. – Вінниця: Меркьюрі – Поділля, 2006.- 100 с.

У книзі розповідається про час заснування, історію і сьогодення села Тирлівки, про його людей, які жили і живуть на цій благодатній землі.

Паламарчук Євген Петрович

 Паламарчук, Є. Бершадь: Путівник.- Одеса:Маяк, 1978.- 71 с., іл.

Про квітуче сьогодення Бершаді – старовинного міста на Вінниччині, про численні пам’ятні місця, пов’язані з героїчним історичним минулим міста розповідає путівник. Читач має змогу ознайомитись з вулицями та площами Бершаді, підприємствами, колгоспами та радгоспами району, славними трудовими династіями.

Паламарчук, Є. Андрієвський, І. Зорі трипілля.- Вінниця : ПП «Видавн.«Тезис», 2002.- 136 с., іл.

Розмисли авторів про місце трипільської культури в історії Європи, захоплення нових територій і таємниче зникнення трипільських племен, гігантські городища та мініатюрні моделі помешкань, секрети будівничих, тлумачення писемності – все це багатющий спадок.

Паламарчук, Є. Андрієвський, І. Хлопчик з трипілля.- Вінниця : ПП«Видавн.«Тезис», 2005.- 125 с. Про колишню цивілізацію землеробів – першоорачів, оріїв – Трипілля, що проживали близько шести тисяч років тому в Межиріччі Дніпра, Південного Бугу та Дністра.Одна з найяскравіших цивілізацій світу , які першими на Землі винайшли колесо і плуг, спекли першу хлібину.

Плитко В. Бершадський Спасо – преображенський мужской монастирь : истор –  худож. Излож. Примеч. Событий / В. Плитко.- Луганск: Свытлиця, 2010.- 184 с.

В історико – художньому  виданні автор спробував вільно викласти історичні події, в центрі яких знаходиться Бершадський Спасо – Преображенський чоловічий монастир. Читачам надається можливість прослідкувати історичні віхи монастиря на протязі всього його існування, починаючи з часів його освячення і до сьогодення.

Пірогова (Корнійчук)Майя Максимівна

 Невловимий Саша Жалов : розповідь доньки партизана: до 100-річчя від дня народження партизана-героя Максима Сергійовича Корнійчука / авт. текст М. М. Пирогова ; упорядкув. Ю. П. Нагорний. – Вінниця : Данилюк В.Г., 2011. – 144 с. : іл. – (З історії другої партизанської бригади). 

Погончик Григорий Олексійович

Погончик, Г. Дорога до храму.- Вінниця: ПП Балюк І.Б., 2011.- 232 с. У книзі розповідається про час заснування, походження назв населених пунктів та історію храмів Бершадщини, про священників, меценатів, кореспондентів – тих, хто показує й висвітлює дорогу до храму.

Погончик, Г.  «Село в краю Бершадськім … (Михайлівка, Романівка, Якубівка: історія та долі).- Вінниця : ПП Балюк І.Б, 2012.- 530 с.Підзаголовок до загальної назви такий – «МихайлівкаРоманівка, Якубівка: історія та долі». Майже півтисячі сторінок альбомного формату присвячено людям, минулому і сучасному Михайлівки (до її складу зараз входить

Якубівка)та бригадної Романівки

Погончик, Г. Шкільна родина .- Вінниця : ПП Балюк І.Б, 2012.- 536 с.

Це літопис Бершадської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1. Його автор – директор школи, відмінник народної освіти, відомий в Україні освітянин і краєзнавець Григорій Погончик 

Невеличко Г. Любов душі моєї.- Баланівка: монолог / Г. Невелико, С. Погончик.- Вінниця: ПП Балюк, 2010.- 480 с. В співавторстві з Галиною НевеличкоГригорій Погончик зібрав матеріали з історії розвитку села, з часу заснування й понині  про участь його мешканців у національно – визвольній боротьбі, Першій та Другій світових війнах,колективізації, про наслідки голодомору та тих односельчан і вихідців із села, якими сьогодні пишається Баланівка.

Погончик, Г. Голодомор 1932-1933 рр.на Бершадщині (спогади очевидців) / Григорій Погончик.- Вінниця : ТОВ «Меркьюрі – Поділля», 2013.- 424  с.

На основі документів та свідчень очевидців у книжці висвітлено події, що відбувалися на Бершадщині під час Голодлмору 1932 -1933 рр.

   Похила Прокіп Павлович

Похила М. Похила П. П’ятківка : події та долі .- Вінниця,2005.- 132 с., іл.

Книга подвижників друкованого слова братів Мойсея та Прокопа Похили присвячена рідному селу П’ятківка. Автори створили своєрідний літопис цього подільського села із його здобутками, радощами і прикрощами.

Рудик Микола Сергійович

 Рудик М. Мелодії душі / М. Рудик.- Вінниця, 2010.- 84 с.

У книзі самобутнього поета  натхненно і щиро розповідається про рідний край, природу, своїх земляків, людей, які залишили гарний слід у його житті.

Сухоребрий Іван Петрович

Сухоребрий І., Сумівка – козацьке село над Бугом (Історико – краєзнавчий нарис).- Вінниця : ТОВ «Меркьюрі – Поділля,2012.- 376 с., 16 с.

Книга історико – краєзнавчих нарисів розповідає про минуле і сучасне села Сумівка, його занепад та відродження в різні історичні періоди, про його людей козацького роду, які пережили великі страждання і залишилися патріотами рідної землі.

Сухоребрий, І. , Шевчук Ф. Хто живе й працює для століть / Нариси з історії Бершадського держлісгоспу .- Вінниця:ДПДКФ, 2002.- 128 с.

Книга історико – публіцистичних нарисів розповідає про минуле і сучасне Бершадського держлісгоспу, трудові здобутки колективу, кращих виробничників і ветеранів підприємства. Автори – колишній директор держлісгоспу та Бершадський журналіст – опрацювали величезний архівний і фактичний матеріал, провели справжню дослідницьку роботу.

Троянський Василь Кирилович

 Троянський,  В. Тут дух одвічної стиїхії… або «Батьківський поріг».- Біла Церква : ПП«Дельфін», 2006.- 158с.

У книзі розповідається про долю нашого багатостраждального народу, котрий жив на цьому білому світі – топтав ряст. Вміщено історію села Шумилів.

Троянський,  В. Твої сини вітчизно. Публікації, нариси, спогади, публіцистика, документи, факти.- Біла Церква : ПП«Дельфін», 2005.- 164 с.

Книга містить спогади, нариси, публіцистику, мемуарні свідчення, тих хто приймав активну участь у створенні незалежної Української держави

Фартушняк Анатолій Дем’янович

Фартушняк, А. Акорди життя .- Вінниця : ПП Балюк І.Б., 2010.- 92 с.

Хоч за плечима автора – кілька десятиліть роботи в пресі, численні публікації, так склалося, що перша книга подолянина прийшла до читача лише тепер.У своїх поезіях автор звертається до вічних тем – кохання, любові до рідного краю, до праці, людей і всього прекрасного на землі.

Цінчик Юрій Леонтійович  

Цінчик, Ю. Слід на землі / Ю. Цінчик .- Вінниця, 2009.- 132 с.

Книга Бершадця Юрія Цінчика – своєрідний творчий підсумок співпраці із засобами масової інформації Вінниччини. І, звичайно ж, активної діяльності автора починаючи з робітника цукрозаводу і закінчуючи відповідальними посадами у партійних і державних органах. Чимало уваги автор приділяє розповідям про тих людей , з якими разом творив історію рідного краю. А з фотознімків оживають перед нами миттєвості і життя автора у різних колективах, громадській   роботі, родині

Шевчук Федір Харитонович

Шевчук Ф. Крізь роки і відстані.- Вінниця : ТОВ «Меркьюрі – Поділля», 2009.- 56 с.

У брошурі відомого подільського журналіста і краєзнавця розповідається про минуле і сучасне одного з найстаріших підприємств області, його досягнення, кращих трудівників колективу, місце ЗАТ «Бершадський пиво комбінат» у системі всесвітньовідомого концерну «Оболонь», а також його внесок у соціально – культурний розвиток регіону. Видання приурочене до сторіччя з часу заснування підприємства.

Шевчук Ф. Серединка – тепла крапка на карті України.- Вінниця, 2008.- 244 с.

Розповідь про минуле і сучасне села Серединка, його працелюбних людей, досягнення одного з кращих сільськогосподарських товариств району та області, висвітлюється діяльність соціально – культурних закладів територіальної громади

Шевчук, Ф. Вогонь в одежі слова .- Вінниця: О. Власюк, 2006.- 242 с., іл.

Книга – дайджест, у якій зібрані публікації, які протягом багатьох років з’являлися  у різних газетах України – починаючи з районної і закінчуючи центральними. Статті, кореспонденції, мініатюри, есе об’єднує провідна ідея – боротьба за утвердження

Шевчук, Ф. , Пашковський В. З минулого в майбутнє. Історико – публіцистичний нарис про Бершадський спиртовий завод .- Вінниця: ПП «Видавництво Тезис», 2001.- 284 с. ,іл.

В історико – публіцистичному нарисі журналістів – краєзнавців розповідається про минуле і сучасне одного з найстаріших промислових підприємств Поділля – Бершадський спиртовий завод, про кращих виробничників, трудові здобутки і успіхи колективу, який впевнено дивиться у майбутнє, примножуючи славні традиції  попередніх поколінь. Книга видана до 150 – річчя підприємства.

Шевчук, Ф. Тридцять пам’ятних літ – в ім’я прийдешнього .- Вінниця: ТОВ «Консоль», 2004.- 172 с., іл. 

У книзі розповідається про історію і сучасність Бершадського електротехнічного заводу, про людей, які будували підприємство, працювали і працюють на ньому, звеличуючи свій рідний край і свою державу. Видання приурочене до 30 – ліття заснування заводу.

Шевчук Ф. Свято серед будня.- Вінниця : газета «Південний Буг», 1996.- 84 с.

Збірка містить мініатюри та усмішки, які  були надруковані в різні роки в періодичних виданнях краю, також гумор та сатира від автора та судові нариси. Сам особисто автор визначає жанр деяких мініатюр чи усмішок так: уже не журналістка, але ще не література.

Підготувала бібліограф – краєзнавець  Бершадської районної бібліотеки

    Маршук Юлія Микитівна