Революція гідності : ми маємо пам’ятати

Люба-і-Козак

На фото: Любов  Маковська та активіст Євромайдану, козак Четвертої сотні Самооборони Майдану Гаврилюк Михайло

Маковська Любов Андріївна народилася в 1952 році в місті Бершадь. Бухгалтер за освітою, закінчила Миколаївський торговий технікум. Нині на заслуженому відпочинку, але не стоїть осторонь подій в Україні – вона справжня революціонерка, адже про події Майдана знає не лише з телебачення.

Після перших пострілів у мирних людей у Києві, почувши, що потрібні ліки пораненим  не роздумуючи поїхала в столицю, швидко зібравши необхідне для постраждалих. Прихопила ліки і для себе про які потому так і не згадала – ніколи було.

Після всього побаченого на Майдані у своїй сторінці в «Однокласниках» Любов Андріївна написала заклик  про боротьбу проти тотального бандитського режиму та захист людської гідності. Після чого їй у відповідь почали надходити реальні погрози, що змусило її змінити запис про реальне місце проживання в Бершаді на нейтральне Київ – Уругвай.

Вона знаю, що таке гідність. Вона бачила її. Тільки той, хто має гідність, може знайти в собі сили робити те, що вважає за потрібне, незважаючи на страх. Страх померти. На той момент страх відійшов на останній план… Єдине, що скажу чесно: в такі екстремальні моменти плин часу змінюється, секунди тривають як вічність… При мені лилася кров і доводилося допомагати пораненим та проводжати в останню путь загиблих. Допомагала і на кухні і пораненим, працювала в Олексіївській лікарні. Якось була сильна негода, ішов дощ, Любов Андріївна роздавала целофанові плащі, у натовпі промайнуло знайоме обличчя, схоже на сина. Окликнула,  наздогнала юнака, проте помилилась. Познайомились з росіянином Максимом аж із самого Мурманська, який приїхав здалека, щоб на власні очі побачити все що відбувається в Україні. Провела для нього екскурсію Майданом, нагодувала, проте він до останнього не вірив, що люди на майдан прийшли самі та  допомагають безкоштовно. Не раз зустрічала репортерів із російських телеканалів та вмовляла знімати і розповідати правду про побачене.

Люди, що стояли морозними ночами на Майдані, продемонстрували світові бажання жити у вільній країні та силу людської гідності. Хай всі знають, що якщо хтось захоче позбавити нас нашої гідності – то ми зможемо себе захистити. Як не в суді, то на вулиці, співаючи гімн України з коктейлем Молотова в руках.

Після подій Майдану волонтерська робота Любові Андріївни не припинилась, активно збирає кошти, продукти та все необхідне