«Виставка плакатів про с. Серединка» Петра Васильовича Маніленка

2 листопада 2016 у читальній залі Бершадської центральної районної бібліотеки відбулась «Виставка плакатів про с. Серединка» Петра Васильовича Маніленка, яку автор приурочив до Дня працівника культури і майстрів народного мистецтва.

Петро Васильович – заслужений журналіст України, колишній редактор газети «Бершадський край» , член Національної спілки журналістів України, лауреат обласних журналістських премій ім. Костянтина Гришина, Володимира Орлика та «Почесний редактор» газети «Бершадський край».

За творчу співпрацю з громадою села, ТОВ «Прогрес», випуск фотоальбому про історію села Серединка, книгу вшанування пам’яті Василя Думанського, організацію та допомогу в проведенні різних заходів, свят Петро Васильович обраний почесним жителем села Серединки.

1

З вітальним словом до усіх присутніх звернулась начальник відділу культури і туризму Бершадської РДА, Заслужений працівника культури України Герасимчук Надія Миколаївна.

2

 

Також мав слово заступник голови районної ради Пересунько Сергій Васильович.

3

Про творчий доробок  Петра Васильовича розповіла провідний бібліотекар читальної зали Сидоренко Ніна Андріївна

666

Про Серединку написано не в одній книзі, їй присвячено пісні і вірші, знято документальні кінострічки та зафіксовано історію та долі людей у світлинах минувшини та сьогодення. Засноване в далекому 1672 році козаком Середою село розташоване в гарній, чарівній місцевості. Там проживають чудові та привітні люди. Ось як пише про малу Батьківщину одна з його жительок Вікторія Думанська : «Серединка – моє рідне село, моя маленька Батьківщина. Невтомно збирають нектар гомінливі бджілки, з ранку до вечора вирує праця на полях місцевого господарства. Щовесни повертаються до Серединки лелеки. При в’їзді в село вони збудували гніздечка і стали символом щастя, добробуту.

Талановита людина завжди має що сказати людям. Творча, неспокійна вдача не дає йому заспокоюватися досягнутим, він постійно в пошуку. Будь ласка, Петре Васильовичу, розкажіть про виникнення задуму про створення плакатів про Серединку, як ви збирали та впорядковували світлини за темами. Адже на кожному плакаті неповторні долі людей, цікаві життєві історії, незабутні події.  Автор Маніленко П.В. розповів про задум та реалізацію виходу у світ плакатів.

На Бершадщині  склалася гарна традиція – знані земляки, керівники господарств, підприємці підтримують місцевих краєзнавців, авторів. Петро Маніленко щиро вдячний за підтримку директору ТОВ «Прогрес» с. Серединки, депутату районної ради, кандидату сільськогосподарських наук Олександру Кавуну. У Серединці постійно дбали і дбають не тільки про виробничі показники, ай про духовні джерела.

5

Зі словами щирої подяки виступили Кавун Олександр Федорович та сільський голова Серединської територіальної громади Хараїм Микола Миколайович, та вручили запашні серединські короваї Петру Васильовичу та Бершадській центральній районній бібліотеці.

6

Завдяки таланту видатного земляка Василя Думанського Серединка стала відомою далеко за межами не тільки району, а й України. Завдячуючи Петру Васильовичу Серединка потроху стає справжнім центром Європи. Від освітян Бершадщини слово надається лауреату премії ім. В. Думанського Ковальській Світлані Іванівні.

7

Привітав колегу, редактор газети «Бершадський край» Федір Харитонович Шевчук.

10

Треба мати справжній талант, щоб так вміло і вдало знаходити нові  цікаві теми і відкривати їх читачам. По закінченню директор Бершадської центральної районної бібліотеки Лева Наталія Володимирівна привітала шановного Петра Васильовича та від усього колективу та від себе особисто побажала здоров’я, успіхів у житті і праці, наголосивши, щоб ніколи не згасає у душі Божа іскра натхнення і творчості, щоб прийдешні роки були для автора щедрими на всі гаразди, щоб збувалися всі задуми і бажання.

8