Буккросинг «Прочитай – передай іншому»

Буккросинг або, як його ще називають в Україні, книгооберт – це близький до флешмобу громадський рух. Його суть полягає у тому, що люди лишають свої книги в спеціальних місцях, а замість них беруть ті, які ще не читали.

Основоположником буккросингу вважають американця Рона Хонберкера, який розпочав рух книжок у березні 2001 року. На нього справило враження те, як мандрують світом фотоапарати. Саме тому він вирішив “відпустити і книжки”. Рон залишив 20 книг зі своїми координатами у холі готелю, в якому зупинився. Через півроку на сайті Хорнбекера було зареєстровано вже 300 людей, які «відпускали» свої книги у мандрівку. Далі хвиля буккросингу перекинулася і в Європу. Першою країною, яка її підхопила, була Італія. Далі приєдналася Франція. Буккросинг також дійшов вже і до України.

Буккросингові полички сьогодні можна побачити всюди: у кафе, у шкільних класах, у дитячих садочках,  у бібліотеках. А це значить, що небайдужі читачі хочуть, щоб їхні книжки прочитали якомога більше людей, щоб потім поділитися своїми думками з приводу прочитаного. Невипадково девізом буккросинга стали слова «Перетворимо весь світ у бібліотеку!»

Дійшов буккросинг і до Бершадської центральної районної бібліотеки. Цей рух є надзвичайно популярним у світі, тому районна бібліотека просто не змогла залишитись осторонь. Основною метою цього руху є розвиток читання та читацьких інтересів у громадськості.

На старті стали поряд як письменники світової літератури, так і сучасні українські письменники, а також детективи, фантастика, пригодницькі та любовні романи.

Зараз всі бажаючі мають змогу прийти до бібліотеки та із спеціального книжного стелажа взяти будь-яку книгу, яка їм припаде до душі. Взамін читач має покласти на цей стелаж свою власну книгу, щоб її зміг прочитати хтось інший. Найпершими буккроссерами стали наші активні читачі Олег Нагорнюк, Лариса Іглінська, Валентина Гунько, Тетяна Куценко, Лілія Кондренкова, Світлана Гуртова, Наталія Ремарчук, Олена Романюк, Степан Омельченко. Маємо надію, що цей рух і надалі буде продовжуватися.

Повідомила бібліотекар ІІ категорії

Бершадської центральної районної бібліотеки

Ольга Бабій

xx