Книжкова виставка «Мій край – моя історія жива»

 

Відродимо село-розквітне Україна

     26 жовтня 2018р. в концертній залі обласної філармонії імені М.Леонтовича м.Вінниці відбувся фестиваль Подільських громад «Відродимо село-розквітне Україна». Ініціатором проведення фестивалю в рамках проекту «Моя Вінниччина» є голова спілки письменників Вінниччини Вадим Вітковський.

В області налічується 1330 сільських,селищних і міських громад. Планується разом з журналом «Вінницький край» коштом обласного бюджету  видати історію кожної громади у бібліотечній серії «Моя Вінниччина». На сьогодні видано 28 випусків.

Цього року учасники фестивалю села та міста, книги про яких видані,представляли на сцені концертного залу факти з історії рідного краю, переповідали легенди, читали вірші, співали та танцювали.

У заходах взяли участь також представники тих сіл друковані історії, яких ще мають вийти у 2019-му році. Серединську громаду на цьому заході представили сільський голова Хараїм Микола М., журналіст, почесний громадянин с.Серединки  Маніленко Петро В., бібліотекар Крилова Олена В., вчитель української мови та літератури Ящук Олеся М., директор будинку культури Жук Анатолій А., депутат районної ради та директор ТОВ «Прогрес» Кавун Олександр Ф., майстриня та учасник масових заходів Гомеля Марина А.

Бібліотекар підготувала виставкову експозицію. Бібліографічний огляд літератури біля книжкової виставки «Мій край – моя історія жива» зацікавив гостей заходу, вони з задоволенням слухали розповідь бібліотекаря Олени Василівни та вчителя Олесі Миколаївни про вже друковані видання  з життя села її мешканці та вихідців. Виставка плакатів почесного громадянина с.Серединка, заслуженого журналіста України Петра Васильовича Маніленка не залишилась осторонь. Також цікавою новинкою експозиції був плакат з Пулковським меридіаном, який проходить через Серединку.

Цікаво було познайомитись з письменниками Вінниччини. Це Пащенко Михайло Миколайович  –  прозаїк, публіцист, лауреат літ. премій ім. К. Гришина, Л. Гавриша, дипломант літ. премії С. Руданського та Малютою Іваном Трохимовичем – українським журналістом, публіцистом, поетом, краєзнавцем, лауреатом Всеукраїнської літературної премії ім. Василя Юхимовича. Книжечка для дітей «Країна Дивосвіт» написана Михайлом Миколайовичем Пащенком  була подарована Серединській сільські бібліотеці.

Де б ми не презентували  рідне село завжди нас підтримують вихідці з села Серединка, за що їм велика вдячність.

На знак шани і подяки  організаторам заходу учасники фестивалю частували гостей запашним короваєм та різноманітними українськими стравами.