Великодня подорож та майстер-клас з писанкарства

DSCN9234

У всесвіті українського народного мистецтва «писанка» – це древній, чарівний, унікальний і малодосліджений материк. ЇЇ знаки і символи – послання найкращих побажань з глибини віків, які ми маємо прочитати і передати своїм нащадкам. Тому писанкарство в сучасному світі виконує святу місію – збереження, примноження та передачу наступним поколінням перлин української національної культури. 23 квітня, напередодні Великодніх свят, у Бершадській центральній районній бібліотеці відбулося засідання клубу «Господарочка» присвячене виготовленню Великодньої писанки.

DSCN9236

Бібліотекар абонементу з обслуговування дорослих ознайомила усіх присутніх з книжково-ілюстративною виставкою «Великодня подорож». В атмосфері захвату і натхнення майстриня писанкарка, провідний методист Бершадської центральної районної бібліотеки Сербіна Любов Григорівна провела майстер клас з виготовлення писанки за допомогою воску, писачка та кольорових фарб. Попередньо майстриня розповіла про своє давне захоплення писанкарством, та продемонструвала власні авторські роботи.

DSCN9260

DSCN9261

В доробку Люби Григорівни традиційні писанки – обереги, авторські писанки, вона володіє багатьма техніками розпису, та надає перевагу розпису писанок по дереву.

DSCN9237

DSCN9257

Під час засідання майстриня не лише провела практичні заняття, а й розповіла про історія створення Подільської писанки від часів язичництва і до наших днів, пояснила, що саме символізує той чи інший елемент і орнамент розпису. Учасниці клубу з гарним настроєм та притаманним благоговінням приступили до розпису, прислухаючись до слушних порад майстрині. По закінченню майстер-класу, кожен тримав у своїх долонях писанку-мальованку розписану власноруч.

DSCN9258