«Вишиванка – твій генетичний код» – зустріч з майстринею вишивальницею Оксаною Шуляр

DSCN9377

Напередодні Дня вишиванки 15 травня 2019 року у Бершадській центральній районній бібліотеці відбулась зустріч з майстринею – вишивальницею Шуляр Оксаною Миколаївною. Тема заходу «Вишиванка – твій генетичний код». Свою ідентичність українці знаходять у піснях, обрядах, мові, звичаях, і у вишиванках.

IMG_20190515_103252

На зустріч з майстринею зібралися члени клубу «Господарочка», які не байдужі до української вишивки. Майстриня володіє багатьма техніками вишивки, але в рамках започаткованого проекту популяризує «Відродження традиційної східно – подільської сорочки у Бершадському районі».

DSCN9367

IMG_20190515_102938

Орнаменти вишивки, окрім естетичної, виконують також символічну, оберегову функцію і дають нам уявлення про світогляд наших предків. Поєднання високої майстерності, неперевершеного естетичного смаку та змістовного наповнення роблять вишивку Східного Поділля унікальним надбанням української та світової культури.

DSCN9372

Оксана Миколаївна провела майстер – клас з вишивання низзю,розповіла про цю техніку, одну з найдавніших та основних на Поділлі.

DSCN9374

Сорочка, вишита низзю, надзвичайно делікатна своїми орнаментами, вона зачаровує людське око.

DSCN9371

Дуже добре, що є такі люди, як Оксана Миколаївна, які вивчають та вишивають цією технікою, і свої знання та вміння передають іншим, адже це наші традиції, наша культура. Живопис нитками – саме так можна охарактеризувати сутність техніки в якій виконані роботи майстрині. У вишивках Оксани Миколаївни є точність, вивіреність, досконалість, яка відтворює гармонію, красу, кольоровість, ошатність і потужність матеріалу.

DSCN9368

Поціновувачі мистецтва майстрині, є далеко за межами нашої країни, адже роботи її унікальні по своєму задуму та відтворенню.

Бібліотекар з обслуговування дорослих читачів Катерина Нагірняк ознайомила присутніх з презентацією книжкової виставки «Народжені у вишиванках».

Після зустрічі з Оксаною Миколаївною Шуляр з’явилось відчуття відродження чогось рідного і забутого, що необхідно пам’ятати, щоб постійно живитись тою красою і естетикою, що подарували нам предки.