«Заготовки на зиму – справа корисна» – засідання клубу “Господарочка”

28 серпня 2019 року в Бершадській центральній районній бібліотеці відбулось чергове засідання клубу «Господарочка». Темою засідання стало «Заготовки на зиму – справа корисна»

Бібліотекар відділлу з обслуговування дорослих читачів Бершадської центральної районної бібліотеки Алла Іванчишина розповіла присутнім про цікаві факти, щодо консервування, солінь та варення.

DSCN9638

Якщо заготовки на зиму робиш сам, магазинні з ними не зрівняються. Адже ми самі і продукти відбираєм, і найкращі рецепти заготовок на зиму.

У домашніх умовах, без сумніву, виходять найсмачніші рецепти заготовок на зиму.

Ніде кулінарна майстерність не наблизилася до алхімії настільки, як в заготовках на зиму! Не просто зберегти продукти їстівними, а й змінити їх смак в кращу сторону – справжнє мистецтво, яке потребує майстерності, ретельності, акуратності і бездоганного дотримання технологій.

DSCN9642

Люди давно навчилися заготовляти продукти про запас, використовуючи для цього різні техніки і способи. Адже заготовки на зиму – кращий спосіб зберегти літо, але це не тільки фруктове і ягідне варення і мариновані овочі! Солоні і мариновані гриби, сушені фрукти, ягоди та плоди, продукти глибокої заморозки – все це теж «консерви»!

DSCN9644

Однак загальним для всіх видів заготовок на зиму є необхідність створити такі умови, при яких шкідливі бактерії і мікроорганізми зупинять свою життєдіяльність: заморозити, висушити, засолити, замаринувати, заспиртувати або зацукрувати.

Які б продукти і яким би способом ви не задумали заготовити, будьте гранично уважні: дотримуйтесь правил консервування та суворо дотримуйтесь рецептами, отриманим лише з надійних джерел!

Інформація до роздумів: «правда» і «міф» консервування

  • “міф”: консервовані продукти не корисні.
  • «правда»: більшість свіжих овочів і фруктів вже через кілька годин після збору втрачають більшу частину вітамінів. При консервуванні ж більшість вітамінів втрачаються зовсім незначно – близько 10%.

При цьому деякі консервовані овочі опиняються навіть корисніше свіжих. Класичний приклад – квашена капуста. І в мочених яблуках в усі час зберігання, на відміну від свіжих, повністю зберігається вітамін С.

  • «міф»: варення та джеми шкідливі через кількість цукру.
  • «правда»: дійсно, цукор в такій кількості не надто корисний. До того ж під час варіння фрукти і ягоди втрачають приблизно 30% містяться в них вітамінів. Але зате варення і компоти містять чимало клітковини і пектинів. Ці речовини знижують рівень шкідливого холестерину в крові і покращують травлення. До того ж в «сирому» варення (коли ягоди не варяться, а перетираються з цукром), як і в квашеній капусті, не бракує в вітамінах.
  • «міф»: соління й маринади через підвищеного вмісту солі та оцту ведуть до підвищення артеріального тиску, гастриту і виразкової хвороби.
  • «правда»: існує протилежна теорія, згідно з якою вживання квашених, солоних і мочених овочів збільшує кількість ферментів в крові, які, в свою чергу, запускають механізми оздоровлення і омолоджування організму, розчиняють і виводять шкідливі шлаки.

Усі присутні обмінялися власними цікавими та перевіреними рецептами виготовлення консервів, солінь, варення, джемів та кетчупа, овочевого ассорті, аджики та інших смаколиків.

DSCN9643

Також бібліотекарі познайомили з тематичною літературою «Літні припаси серпень пригощає», з книгами, журналами та газетами з рецептами.