Історія Бершадської публічної бібліотеки

Бершадська районна  бібліотека

Адреса бібліотеки: 24400. Україна, Вінницька область, м. Бершадь,

вул. Червоноармійська, 5.

Телефон: 2-17-21; 2-16- 66

Факс: 0

Електронна адреса: [email protected]

[email protected]  

Режим роботи: бібліотека працює:  з 8.00 год. до 18.15 год.

Без вихідних днів.

Заснована бібліотека: в 1919 році.

Веб – сайт бібліотеки: http://library.bershad.ua/

 

Історія-РБ

 

Урочисте відкриття бібліотеки і клубу в м. Бершадь відбулось в квітні 1919 року.

В1922 році Бершадь стала центром Ольгопільського повіту. У місті працювало чотири школи, два лікнепи, клуб, бібліотека, яка мала статус районної. В Бершаді на той час ремісники об’єднувалися в артілі металістів, столярів, кравців, шевців. Артіль «Серп» утворилася в влітку 1923 року. Вона теж мала свій клуб і бібліотеку. За успіхи в  господарській і культурно – освітній роботі  вона здобула право участі в всеукраїнському конкурсі на краще колективне господарство.

Місто розбудовувалося. Старе приміщення бібліотеки не задовольняло потреб  жителів міста, тому в 1936 році її перевели в нове приміщення. Бібліотека обслуговувала молодь, дітей,  які набувала знань в середніх, педагогічній та медичній школах, на учительських  курсах, робітників, пенсіонерів та інші верстви населення.

Робітники артілей, спиртового, пивного заводів, маслозаводу, меблевої фабрики  відраховували частину заробітку, щоб купити книжки, газети і журнали як для районної бібліотеки  так і для сільських хат – читалень.

В перший повоєнний 1945 рік, коли була відкрита районна бібліотека, бібліотечний фонд створився за рахунок пожертвувань читачів і мешканців райцентру. Для бажаючих читати існувало правило: при записі в бібліотеку подаруй книгу. Фонд бібліотеки вміщався на 6 стелажах і 2 шафах.

Очолила бібліотеку Ірина Романівна Ільницька, молодий педагог, яка згодом закінчила Тульчинське культурно-освітнє училище.

Площа бібліотечного приміщення становила 46 м2. Свого приміщення бібліотека не мала, знаходилась при районному піонерському клубі.

В 1947 році завідував  районною бібліотекою педагог Візнюк Андрій Макарович. В штат добавилась після закінчення бібліотечних курсів одиниця бібліотекаря – Козьмян Марія Олександрівна.

Впродовж року в бібліотеку надійшло 967 примірників нової літератури. Фонд бібліотеки поповнювався через Вінницький обласний бібліотечний колектор.

В бібліотечну мережу району  входило 9 сільських бібліотек, які відкрилися в цей рік в Усті, Бирлівці, Яланці, Сумівці, Осіївці, Кошаринцях, Романівці, Маньківці, Луговій.

Крім районної , в селищі міського типу Бершадь, діяли ще 5 бібліотек: при районному партійному комітеті (Комуністичної партії України), педучилищі, середній школі, Пилипонівській середній школі, технічна бібліотека при лабораторії цукрового комбінату.

В 1947 р. в бібліотеках проводилась робота по обліку наявного книжкового фонду.

У вересні 1948 року розширилось приміщення бібліотеки, добавилась третя кімната в тому ж піонерському клубі. Змінився завідуючий бібліотекою. Ним став фахівець з вищою бібліотечною освітою Шевчук Михайло Іванович. В штат бібліотеки ввели посаду техпрацівника – Максимець П.А.

Збільшився фонд бібліотеки. Протягом 1948 року в бібліотеку надійшло 3 843 примірники нових книг. На кінець року він становив 6 326 прим.

Читачів за 1948 рік було обслужено 1 295, книг видано 1 931 прим.

Бібліотека комплектувалась підручниками, які були необхідні учням школи і студентам Бершадського педучилища.

В райцентрі було багато єврейського населення. Значна кількість літератури для бібліотеки замовлялась мовою ідіш.

У вересні 1948 року відкрилась районна бібліотека для дітей. Фонд літератури РДБ становив 1 895 прим. Завідуючою бібліотекою стала Ільницька Ірина Романівна, яка після довготривалої хвороби повернулась на роботу.

До мережі сільських бібліотек добавились бібліотеки відкриті в селах: Чапаєвка (нині Війтівка), П’ятківка, Флорино, М. Киріївка, Шумилово.

В 1949 році почали створюватись алфавітний і систематичний каталоги.

Для популяризації літератури серед читачів використовувались голосні читки, проводились лекції, урочисті збори присвячені Дню радянської Армії, Дню призиву на військову службу.

При Бершадський і Пилипонівській школах працювали пересувні бібліотеки від районної. Вони обслуговували вчителів і учнів методичною і художньою літературою.

Видавав книги шкільний завідуючий пересувною бібліотекою. Фонд пересувних бібліотек обмінювався один раз на тиждень.

Із зменшенням асигнувань на потреби бібліотеки до 20%, освітлення стало гасовим. Бібліотеці не вистачало стелажів, книжкових вітрин, каталожних ящиків.

Отримавши додаткову кімнату було створено читальний зал на 100 посадкових місць. На абонементі і в читальному зал і читачів обслуговував один працівник.

В 1950 році районна бібліотека перейшла в нове приміщення. Знаходилось воно на тому місці де зараз розташований магазин „ Гуси – лебеді ”.

Фонд бібліотеки нараховував 8 116 прим. книг. Книговидача на 1.01.1951  р. становила 7 382 прим.

Завідував бібліотекою Дяченко Іван Софронович, який мав середню загальну освіту.

В 1951 році в штат районної бібліотеки для дітей добавилась посада бібліотекаря – Квядорас Броніслава Францівна. Завідувала бібліотекою для дітей Садарова Катерина Гаврилівна.

В цьому ж році розширився штат районної бібліотеки для дорослих до трьох працівників. Введена одиниця завідуючої пересувним фондом . Бібліотекарем пересувним фондом стала Козьмян Марія Олександрівна. Фондом пересувної літератури користувались приклубні бібліотеки (в них літературу видавали сільські клубні працівники) сіл: Яланець, Сумівка, Пилипонівка, (приєднана в 1959 році до м. Бершадь), бюджетні бібліотеки сіл: Баланівка, Устя, П’ятківка, М. Киріївка, Осіївка, Чапаєвка.

Бібліотечне обслуговування населення проводились також за місцем праці під час посівних кампаній, жнив, на полях і фермах.

Від районної бібліотеки пересувні бібліотеки діяли на Бершадському спиртзаводі воєнному комісаріаті, меблевій фабриці, машинно – тракторній станції, цукрозаводі, лісгоспі.

З  1.10.1952 р. завідуючою районною бібліотекою стає Казакова Ніна Віталіївна, освіта вища бібліотечна. Добавилась в штат читального залу одиниця бібліотекаря – Салецька Марія Анатоліївна.

Поліпшилась матеріально-технічна база бібліотеки: появилась друкарська машинка, телефон, книжкові вітрини. Закуплено 13 столів, 7 стільців.

Бібліотеки почали отримували видання спеціальних серій, призначених для масових бібліотек, зокрема „Колгоспна бібліотека”, „Шкільна бібліотека”. У короткий термін бібліотеки збільшили свої фонди. Наприкінці 50-х років 20 відсотків книжкового фонду бібліотек складала суспільно-політична література.

В кожній бібліотеці для впорядкування фондів проводився переоблік.

На кінець 50-х років мережа бібліотек району становила 22 установи. Існувало декілька типів бібліотек, зокрема: районна для дорослих, районна для дітей, сільські, а також колгоспні бібліотеки (при клубах і хатах читальнях), партійних кабінетах.

Крім того існували профспілкові бібліотеки при Красносільському і Бершадському цукрозаводах.

Основні форми масової роботи з читачами в бібліотеках району в 50-х роках XX століття. Це – бібліотечні плакати, стінгазети, блискавки, голосні читання, книжкові виставки, фотомонтажі, читацькі конференції, доповіді, бібліографічні огляди, бесіди, лекції. Масові заходи були ідеологічно витримані. Активізувались вимоги до пропаганди суспільно-політичної літератури. Біля приміщення бібліотеки вивішувались лозунги: «Проведемо весняну сівбу на високому агротехнічному рівні» і ін.

Літературні вечори проводились спільно з будинком культури, включали читання уривків з художніх творів. Працівники бібліотеки організували проведення Днів книг, Дня міста.

Під час проведення районних спартакіад, зльотів передовиків сільського господарства, Днів призиву у військовому комісаріаті працювали тимчасові пересувні пункти, де видавались в основному газети і журнали.

В 1959 році в склад Бершадського району ввійшов колишній Джулинський район. Відповідно збільшилась мережа бібліотек. В штат районної бібліотеки для дорослих введена посада методиста. Ним став Зубар Анатолій Федорович.

В 1960 році районною бібліотекою розпочалась підготовча робота з організації відкритого доступу до книжкових фондів. З бібліотечного фонду вилучались застарілі і зношені видання. Розстановка видань проводилась в систематично-алфавітному порядку.

Районна бібліотека, як методичний центр, для сільських бібліотек організовує заняття з підвищення кваліфікації  по вивченню питання впровадження відкритого доступу до фондів бібліотек.

Провідне місце в роботі бібліотеки займає пропаганда літератури суспільно-політичної тематики, літератури на допомогу впровадженню досягнень сільськогосподарської науки і досвіду передовиків сільськогосподарського і промислового виробництва. В дусі часу переважають теми «Кукурудза – провідна культура в зерновому балансі», «Гречка – цінна культура», «Кукурудза – наше багатство».

З 1954 р. по 1.08.1961 р. завідуючою районною бібліотекою була Іванкова Надія Тимофіївна , освіта вища бібліотечна.

В серпні 1961 р. після закінчення Харківського бібліотечного інституту прийшла на роботу в Бершадську районну бібліотеку Галина Кіндратівна Чорногуз. Працювала спочатку завідуючою районною бібліотекою (1961-1978 рр.), а з грудня 1978 по лютий 1996 року директором централізованої бібліотечної системи. Тридцять п’ять років очолювала колектив Галина Кіндратівна. Натура творча, працьовита, неспокійної вдачі зробила чималий внесок в створення і організацію роботи централізованої бібліотечної системи, зміцнення авторитету не лише центральної, а й всіх бібліотек системи серед читачів і населення району.

В 1963 р. районна бібліотека провела читацьку конференцію з участю автора книги „Та це ж весна” В.І. Петльованим.

В 1970 році районна бібліотека і районна бібліотека для дітей перейшли в новозбудоване приміщення районного будинку культури.

Сімдесяті роки і перша половина восьмидесятих XX століття – етап пов’язаний з Постановою Центрального Комітету Комуністичної партії Радянського союзу «Про підвищення ролі бібліотек у комуністичному вихованні трудящих та  науково-технічному прогресі» (1974 р.).

Виходячи з рішень даної постанови перед бібліотеками постало питання розширити свою діяльність з пропаганди досягнень науки, техніки і передового досвіду, оперативному забезпеченню науково-технічною інформацією спеціалістів народного господарства. Також ставилось питання про підготовку до переходу на централізацію масових бібліотек шляхом створення на базі районної бібліотеки єдиної сітки бібліотек району з єдиним штатом, книжковим фондом, централізованим комплектуванням і обробкою літератури.

   В 1978 році на базі районної бібліотеки була утворена міжвідомча централізована бібліотечна система, в складі якої було 44 сільських, 2 міських бібліотеки – філії, дитяча районна т а центральна районна бібліотеки, профспілкові бібліотеки Бершадського і Красносільського цукрових заводів району.

Кожна бібліотека централізованої бібліотечної системи в той час  одержує  необхідне обладнання, стелажі, шафи, столи, телевізори.

Одержували бібліотеки району і багато літератури – до 36 тисяч примірників книг і брошур на рік.

Новостворений відділ комплектування та обробки літератури очолювала Бабій Євдокія Василівна. Нині кропітку роботу з доставки і замовлення літератури для бібліотек району виконують бібліотекарі першої категорії Доброволська Неля Вікторівна і Парахонич Світлана Іванівна.

В результаті створення централізованої сітки бібліотек при районній бібліотеці створюються відділи:

– відділ обслуговування дорослих (зав. відділом Мінабутдінова Марія Юхимівна);

– відділ обслуговування юнацтва (старший бібліотекар відділу Крещик Олена

Володимирівна);

– відділ комплектування і обробки літератури (зав. відділом Бабій Євдокія Василівна);

– відділ організації і використання єдиного книжкового фонду ЦБС (зав. відділом

Свиридова Ніна Сергіївна);

– методично – бібліографічний відділ (зав. відділом Сербіна Любов Григорівна, старший бібліограф Грінченко ( Бурлаку) Лариса Василівна).

Вводиться штатна одиниця старшого бібліотекаря бібліобуса (30.07.1982 р.) для нестаціонарного обслуговування хуторів: Глинське, Жорняки, підприємств міста. Центральною районною бібліотекою були вжиті заходи щодо поліпшення комплектування бібліотек системи літературою, проведена робота по вдосконаленню довідково – бібліографічного апарату як в ЦРБ так і в бібліотеках-філіях району.

           Період другої половини 80 – початку 90-х років розпочинає нову парадигму в історії України та її бібліотечній справі. Його можна вважати історично перехідним до суспільства, коли руйнується стара соціальна система та закладаються підвалини нового суспільно-політичного ладу. Він супроводжується докорінними змінами в усіх процесах державного політичного і соціально-економічного устрою держави й, відповідно, бібліотечного руху в Україні, спричинених оголошеним XXVII з’їздом КПРС та пленумами ЦК КПРС 1986-1987 рр. курсом на перебудову.

У другій половині 80-х років спостерігається вона і в бібліотечній справі, що збігається із загально – політичною реформою в СРСР та Україні.

На новий рівень піднімається інформаційно-масова робота.

Бібліотеки розпочали пропаганду раніше закритих від суспільства тем: про культ особи Сталіна, голодомор 1932-1933, 1947 рр. і ін.

З квітня 1987 року в районі почала запроваджуватись єдина територіальна бібліотечно-інформаційна служба.

В організації нової системи інформаційної служби керівними для бібліотечних працівників були: розпорядження облагропрому від 14.01.1987 р. «Про створення єдиної територіальної бібліотечно-інформаційної служби агропромислового комплексу області», «Положення про єдину територіальну бібліотечно-інформаційну службу в системі запровадження досягнень науки і техніки і передового досвіду в аграрнопромисловому комплексі Вінницької області».

На основі розпоряджень облагропрому за підписом голови Бершадського району агропромислового об’єднання (РАПО) в господарства району було направлено листа, яким зобов’язано голів колгоспів створити кабінети науково-технічної інформації при сільських бібліотеках-філіях центральних садиб, забезпечити їх необхідним обладнанням і технічними засобами пропаганди, відповідними коштами на передплату періодичних видань з питань сільського господарства і переробної промисловості, видань органів науково-технічної інформації.

При районній бібліотеці створюється сектор сільськогосподарської літератури. Очолювала його Сидоренко Ніна Андріївна.

В районі працювали кабінети НТІ в бібліотеках сіл: Джулинка, Шляхова, Чапаєвка, Маньківка. В інших бібліотеках-філіях створюються «Довідково-інформаційні фонди на допомогу спеціалістам сільського господарства» (ДІФи).

Бібліотеки в достатній кількості забезпечувались періодикою, інформаційними виданнями, бібліотечними посібниками з питань сільського господарства. Джулинська бібліотека-філія отримувала 30 назв газет і журналів сільськогосподарської тематики.

Кабінет НТІ при бібліотеці-філії с. Джулинка завоював авторитет серед спеціалістів сільського господарства села. Очолювала його старший бібліотекар читального залу Байдалюк Ніна Петрівна. В травні 1987 року районна газета «Вогні комунізму» надрукувала тематичну сторінку «Бібліотеки і науково-технічний прогрес». В ній було описано досвід кабінету НТІ при Джулинській бібліотеці-філії, подано бібліотечний огляд літератури «В інтересах прискорення».

В 1988 р. на базі Бершадської центральної районної бібліотеки проводилось заняття обласної школи передового досвіду для працівників районних бібліотек області з питань створення єдиної територіальної бібліотечно-інформаційної служби з метою бібліотечного інформування спеціалістів агропромислового комплексу. Проводила заняття зав. науково-бібліографічним відділом Вінницької ОУН ім. К.А. Тімірязєва Галина Миколаївна Авраменко.

В 1982-1987 рр. Бершадська районна бібліотека підтримувала дружні зв’язки з бібліотеками Добринського району Липецької області (РРСФР); Болніського району Грузії, Чадир-Лунгського району Молдавської РСР, Майського району Кабардино-Балкарської АРСР. Проводився обмін книгами краєзнавчого змісту. З Майської ЦБС  надіслано книгу Теунов Х.И. Путь на Эльбрус. – Нальчик: Эльбрус, 1982., з Чадир-Лунгської бібліотеки одержали книгу «Чадир-Лунга», Болніської ЦБС надіслано буклет «Болніський Сіон».

Центральною районною бібліотекою надіслано в ЦБС цих районів книги: Паламарчука Є.П. Бершадь: Путівник. – Одеса: Маяк, 1978., Овеянные славой имена: Очерки о Героях Советского Союза, уродженцах  Винницкой обл. – Одесса: Маяк, 1983. – 312 с.; Кузьминова  М.Я. О боях –пожарищах, о друзьях товарищах. – К.: Политиздат Украины, 1983. На краєзнавчій виставці «Краю мій красою незрівнянний» збирались матеріали «Адреси дружби – Бершадь – Болнісі – Майський – Чадир-Лунга».

З глибоким співчуттям відгукнулись бібліотечні працівники на стихійне лихо, що спіткало Грузію в 1986 році. В фонд потерпілим працівниками бібліотек району було перераховано 307 крб., відправлено посилки книг.

Бібліотека проводила прем’єри книг письменників Н. Думбадзе, Й. Друце,

И. Айтматова, К. Кулієва, Р. Гамзатова, і ін.

1991 рік – новий період в житті України, як незалежної держави. З розпаду СРСР в 1991 р. розпочинається історичний етап, коли бібліотечна справа України звільняється від ідеологічних стереотипів.

Пріоритетні напрями формування фондів бібліотек, організації соціальної діяльності бібліотек району визначаються цільовими державними програмами в галузі бібліотечної справи. Бібліотеками проводяться заходи з популяризації літератури з питань відродження і розвитку української культури, творчості репресованих письменників, діячів історії і культури України: Грушевського М., Яворницького Д. і ін.

Друга половина 90-х років XX ст. позначилась соціально-економічною кризою в Україні. Вона негативно позначилась на роботі бібліотек як країни, так і бібліотек Бершадської централізованої бібліотечної системи.

В 1996 р. скорочується мережа бібліотек району. Зокрема бібліотеки сіл М’якохід і Глинське. Відбулось також скорочення численності штату бібліотечних працівників – 12  в сільській місцевості і 16 – в районній бібліотеці. В районі переведено на 0.75 ставки посадового окладу – 14 працівників, 0.5 – 8, 0.25 – 9 працівників.

Змінилась структура центральної районної бібліотеки. Скорочено посади 2 заступників директора. Реорганізовано відділ методично-бібліографічної роботи. Відділ з обслуговування юнацтва реорганізовано в абонемент з обслуговуванню юнацтва районної бібліотеки. Відділ книгозберігання об’єднано з відділом комплектування і обробки літератури. Скорочено сектор обслуговування спеціалістів сільського господарства.

Бібліотечні працівники протягом року змушені були йти у відпустки за власний рахунок на 3-4 місяці. Не зважаючи на  вимушені відпустки бібліотечні працівники сільських бібліотек один-два дні на тиждень виділяли для обслуговування читачів.

Несвоєчасна виплата зарплати, оплата праці «бартером» (газ, цукор), скорочений режим праці стало нормою для бібліотечних працівників району.

В цей складний для бібліотек району час директором Бершадської ЦБС стає Лідія Луківна Бернацька (9.02.1996 р.). З  першого січня 2002 р. , в результаті реорганізації Бершадської бібліотечної мережі, директор Бершадської районної бібліотеки. Закінчила Київський державний інститут культури ім. О. Корнійчука.

В порівнянні з 1995 роком на кінець 1996 року зменшилась кількість користувачів в бібліотеках району на 6 707 і виданих книг на 6 612 прим.

В бібліотеках ЦБС катастрофічно не вистачало літератури з питань економіки, держави і права, соціології і інших суспільних питань. Не вистачало творів для читачів-учнів на допомогу вивченню предметів шкільної програми. Дедалі важче стає виконувати запити спеціалістів народного господарства, студентів, молоді.

Тому для поповнення книжкового фонду центральної районної бібліотеки протягом року залучались позабюджетні асигнування – грошові внески ТОВ «Атлант» (директор Бойчук В.М.), фірми «Міра» (директор Комарида О.О.), газети «Шабат» (редактор Сапожніков Л.М.), спиртзаводу (директор Маківчук В.Д.), книги, які надійшли в дар від магазину «Подарунок» (директор В.П. Лялюк).

Репертуар отриманої періодики сільських бібліотек-філій зводився до 1-2 назв, які можна було підписати за державні кошти на 1997 рік, і то тільки для 16 бібліотек.

З культфондів колгоспів на періодику виділили кошти 14 КСП  для 18 бібліотек на суму 683 грн. Це голови колективних сільськогосподарських підприємств сіл: Баланівка, Бирлівка, Кошаринці, Лісниче, Маньківка, Михайлівка, Осіївка (для

М. Киріївки), Поташня.

Разом з тим слід відзначити, що як центральна районна бібліотека так і працівники сільських бібліотек-філій протягом року проводили пропаганду книги, дбали про організацію дозвілля дітей і юнацтва, не втрачали своїх зв’язків з підприємствами міста,  з вчителями шкіл.

Центральною районною бібліотекою проводилась пропаганда книги пов’язана з висвітленням подій громадсько-політичного життя України, знаменних і пам’ятних дат 1996 року.

До 5-ї річниці незалежності України в приміщені центральної районної

бібліотеки, фойє райдержадміністрації, районному будинку культури до урочистих зборів оформлялась книжкова виставка «Живи народу вільне слово». Проводився День інформації по місцевому радіо – «Любіть Україну, як сонце любіть». Надруковано в районній газеті «Бершадський край» бібліографічний огляд «Пізнати свій народ, а в народі – себе: історія України в творчості українських письменників»       З нагоди 130-річчя від дня народження М.С. Грушевського з учнями 10 класу міської школи № 1 проведено  урок-конференцію «Пророк Соборної України».

«Мужчина, лицар, сонячне дитя» – таким словами Ліни Костенко було названо вечір присвячений Дню Збройних Сил України, проведений на спиртозаводі спільно  працівниками центральної районної бібліотеки і районного будинку культури.

Пропаганда правових знань серед читачів в центральній районній бібліотеці пов’язувалась з вивченням Конституції України. Проведено цикл заходів «Юридичну обізнаність – кожному громадянину України».       До Міжнародного Дня музики для учнів старшого шкільного віку, вчителів ЗОШ № 1 проводився  бібліографічний огляд літератури «Композитори – наші земляки».  До уваги слухачів були представлені книги, фотоматеріали про творчість М. Леонтовича, Р. Скалецького, сучасних самодіяльних композиторів-земляків – Л. Тихонову з Бершаді, С. Дроня з Сумівки, М. Максимова з Ставок.

В будинку дитячої творчості Шевченківські дні для учнів старших класів

«І образ Прометея і подвиг Кобзаря» пройшли у формі літературно-музичної композиції.

Проведено дні інформації з вивчення народних свят, обрядів, звичаїв «Український рік у народних звичаях», «Від Коляди до Калити», «За тиждень Великдень». Зроблено виступ по місцевому радіо «Свято Івана Купала».

До Міжнародного дня людей похилого віку відбувся  День відкритих дверей «Для вас, читачі літнього віку», який пройшов на абонементі і читальному залі центральної районної бібліотеки.

За переліком цих заходів стояли провідні спеціалісти центральної районної бібліотеки, які їх готували  і проводили  Сидоренко Н.А., Захарчук Т.В., Бабій Є.В., Колесникова В.І., Чорногуз Г.К., Крещик О.В.

Бібліотеки-філії сіл спільно зі школами, будинками культури відзначали шевченківські дні проведенням літературних годин, вечорів «Живи у правді віковій, в піснях, у слові «Заповіту»», дитячі літературні ранки до Міжнародного жіночого дня «Хай святиться ім’я твоє», «Ми матір називаємо святою».

Традиційні вогники-зустрічі з ветеранами, учасниками Великої Вітчизняної війни до Дня Перемоги відбулися в кожній бібліотеці і будинку культури.

Години пам’яті, усні журнали «Дзвони Чорнобиля», «Чорнобиль застерігає» пов’язані з 10-річчям аварії на ЧАЕС пройшли в бібліотеках-філіалах сіл: Джулинка, Яланець, Лісниче, Михайлівка.

Європейський рік природи бібліотеки відзначили серед читачів-дітей проведенням екологічних вікторин, уроків екології «Настав час віддавати борги», уроків здоров’я «В світі лікарських рослин», «Секрети краси».

Найбільш активним в пропаганді літератури були бібліотеки-філії сіл: Яланець -зав. бібліотекою Починок О.П., Бирлівка -зав. бібліотекою Ющенко Л.Г., Джулинка – бібліотекар Байдалюк Н.П., Серединка – зав. бібліотекою Гомеля Г.М., Лісниче -зав. бібліотекою Зарічанська Л.І., Баланівка -зав. бібліотекою Олійник В.В.

Клуби за інтересами працювали при бібліотеках-філіях  сіл: Баланівка – краєзнавчий, екологічний – Сумівка, естетичний «Люстерко» – Кошаринці , літературно-художні  – «Берегиня» – Джулинка, «Сучасник» – центральна районна бібліотека.

Відновив з вересня місяця свою роботу ляльковий театр «Буратіно» районної бібліотеки для дітей. Відбулись вистави українських казок «Рукавичка», «Ріпка», «Котик і півник» для дошкільників дитячих садків міста.

Літературне об’єднання «Загадана зустріч» для учнів 1-10 класів працює при бібліотеці-філії с. Ставки. В 1996 році на базі бібліотек-філій сіл Ставки і Бирлівка узагальнено досвід роботи «Книжковий дім – дозвіллю дітей». Він  висвітлював питання організації дозвілля школярів з використанням ігрових форм популяризації книги.

Відкрилась при бібліотеці-філії с. Лісниче літературна студія «Дзвінкова криниця». Заняття студії включають в себе різноманітні форми роботи: обговорення книг, огляди літературних творів поетів-початківців літературної студії «Вишиванка». Випускаються учасниками студії літературний бюлетень «Літературний світ сьогодні», працює «школа юного сільського кореспондента».

Із-за обмеженого державного фінансування на існування бібліотек в 1997 р. продовжилось скорочення мережі бібліотек централізованої бібліотечної системи. Скорочено три бібліотеки-філії: Джулинську сільську бібліотеку для дітей. Фонд і майно передано Джулинській сільській бібліотеці для дорослих, на базі якої створюється кімната юного читача, міські бібліотеки-філії № 1і № 2. На базі міської бібліотеки-філії  № 2 створено бібліотечний пункт районної бібліотеки в ЗОШ № 3. Мережа масових бібліотек Міністерства культури в 1997 р. нараховувала 42 бібліотеки: центральна районна бібліотека, районна бібліотека для дітей і 40 сільських бібліотек-філій.

За кошти державного бюджету в 1997 р. утримувались 12 бібліотек. 33 бібліотеки було передано згідно угод від 11.01.1997 р. між відділом культури і колективними сільськогосподарськими підприємствами на утримання за кошти останніх.

Нарахування зарплати в окремих випадках залежало від волі голів КСП. Вона могла не нараховуватись зовсім, як це трапилось в КСП сіл: Лісниче, Вовчок, Флорино, Серебрія, або за 3-4 міс., яка для працівників бібліотек оцінювалась сумою 15-17 грн. в місяць. Обмеженість бюджетних коштів викликали безліч проблем у життєдіяльності бібліотечних установ району. Єдине джерело їх фінансування –місцевий бюджет не зміг забезпечити повноцінне комплектування бібліотечних фондів, утримання бібліотечних працівників, технічне оснащення необхідних для нормального функціонування ЦБС.

Постанова Кабінету Міністрів України від 30.05.1997 р. № 510 «Про мінімальні соціальні нормативи забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні» поставила вимоги до припинення скорочення мережі бібліотек.

На виконання постанови Кабінету України № 510, «Про мінімальні соціальні нормативи забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні», наказу Міністерства культури і мистецтв України № 606 від 31.12.97 р. «Про затвердження Державного реєстру публічних бібліотек України», наказу Вінницького управління культури облдержадміністрації № 21 від 3.04.1998 р. «Про затвердження Державного реєстру публічних бібліотек Вінницької області» було підготовлено та подано список бібліотек Вінницької області в кількості 1 028, що ввійшли до Державного реєстру, який було затверджено Міністерством культури і мистецтв України.

В список бібліотек Бершадського району, які ввійшли в Державний реєстр було внесено Бершадську центральну районну бібліотеку, Бершадську бібліотеку для дітей і 36 сільських бібліотек.

Бібліотеки сіл: Романівка, М’якохід 2 помилково не ввійшли в державний реєстр бібліотек. Про допущену помилку було подано лист на обласне управління культури   № 1 від 24.02.1999 р. Їх було внесено до Державного реєстру публічних бібліотек наказом управління культури Вінницької обласної держадміністрації № 46 від 04.07.2001 р.

«Мінімальні нормативи» встановили нижню граничну межу функціонування діючої системи бібліотечних закладів (одна бібліотека на 500 чоловік населення в сільській місцевості) і ставили на меті вирішення проблеми їх збереження та забезпечення фінансування.

На жаль, головна частина цієї постанови, де мова йде про зобов’язання Міністерства фінансів, Міністерства економіки, облдержадміністрації, райдержадміністрації враховувати ці нормативи при формуванні бюджету не виконувалась в повній мірі в зв’язку з дефіцитом доходної частини Державного бюджету.

Підтримуючи ініціативу бібліотечної громадськості про необхідність підвищення ролі бібліотек в житті суспільства, їх внесок у розвиток вітчизняної освіти, науки і культури Указом Президента України Л.Кучми № 471/98 від 14.05.1998 р. 30 вересня встановлено Всеукраїнський день бібліотек.

В Указі перед центральними органами виконавчої влади, обласним, міським, державним адміністраціям ставилось завдання забезпечити проведення заходів на вирішення проблем розвитку бібліотечної справи.

З 30.09.1998 року розпочалася традиція проведення для бібліотечних працівників району урочистих зібрань з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек.

30 вересня 1998 року на урочисте зібрання з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек в приміщенні музичної школи були запрошені працівники районної, сільських і шкільних бібліотек району. Їх вітали перший заступник голови райдержадміністрації В.Д. Максимчук, зав. відділом культури Н.М.Герасимчук.

Кращих працівників галузі нагороджували грамотами, грошовими преміями облдержадміністрації, обласного управління культури, районного відділу культури.

Шкільним бібліотекарям вручали грамоти відділу освіти.

Вшанували ветерана бібліотечної справи, в минулому директора ЦБС, Галину Кіндратівну Чорногуз.

Усний журнал «Дивосвіт скарбів книжкових», до Всеукраїнського дня бібліотек, було проведено працівниками районної бібліотеки. Сторінки журналу були присвячені активним читачам бібліотеки – Комариді С.С., Гунько В.Є., Романюк О.В., Почвірній Л.Т., учням старших класів: Кравчук Тані, Дудник Світлані. Було організовано виставку  робіт читачів і бібліотекарів –  вишивки, картини, макраме, композиції квітів, дарів садів і городів. На заході були присутні представники районної газети «Бершадський край» і телестудії «Світлиця».

В квітні 1999 року минуло 80 років з дня заснування Бершадської районної бібліотеки. З нагоди відзначення ювілею відбулось урочисте засідання. На ньому були присутні – заступник голови райдержадміністрації В.Д. Максимчук, завідуюча відділом культури Н.М. Герасимчук, заступник редактора районної газети, заслужений журналіст України Ф.Х. Шевчук, ветерани бібліотечної справи – перша завідуюча районною бібліотекою Ірина Романівна Ільницька, директор ЦБС Галина Кіндратівна Чорногуз, працівники бібліотечних установ району.

Спонсором заходу був колектив молочно – консервного комбінату (директор К.С. Зублевич).

Кращі бібліотекарі були відзначені подяками та подарунками.

2000 рік в житті бібліотек ознаменувався прийняттям 22 березня  цього ж року Указу Президента України Л.Кучми «Про невідкладні заходи щодо розвитку бібліотек України». В Указі передбачалось: «під час підготовки проектів законів про Державний бюджет України на наступні роки передбачити збільшення асигнувань на поповнення бібліотечних фондів, оновлення технічних засобів, збереження бібліотечних кадрів».

В 2000 році плинності кадрів в бібліотечних установах не було. Фахову освіту мали 83,4 відсотка бібліотечних працівників ЦБС.

Однією з найголовніших проблем бібліотек районну для якісного обслуговування читачів набула проблема формування бібліотечних фондів. В 2000 р.  в ЦБС надійшло 1 475 книг, що становило 0,02 нових надходжень на кожного жителя району або 0,05 книги на кожного читача бібліотек району.

За період 1996-2000 рр. фонд по Бершадській районній бібліотеці оновився за кошти бюджетних асигнувань на 1,6 відсотка.

Бібліотеки залучали позабюджетні кошти. З додаткових джерел фінансування – бюджетів сільських рад, сільськогосподарських товариств  залучили кошти завідуючі бібліотеками сіл: Баланівка /Олійник В.В./, Джулинка  /Сімак О.О./, Бирлівки    /Ющенко Л.Г./, Яланець /Починок О.П./,  Маньківка /Шатайло Л.Т./,  Сумівка   /Майструк К.С./.

Поступили в подарунок для бібліотеки книги від народного депутата А.Матвієнка, місцевого поета-гумориста А. Гарника збірка «Взяв би я бандуру». Збірку отримала кожна бібліотека району.

Покращилась передплата газет і журналів в бібліотеках сіл: Бирлівка, Серебрія, Березівка, Дяківка, Війтівка, Осіївка, М. Киріївка, Джулинка.

Проте читачі бібліотек сіл: Красносілка, Маньківка, Кошаринці, Лісниче, М’якохід, Михайлівка, Поташня, П’ятківка, Сумівка Яланець, Серединка мали можливість знайомитись в бібліотеці лише з газетою «Бершадський край».

2003 рік бібліотечні установи зустріли з надією на поліпшення стану справ в галузі. Указом Президента України від 19.02.2002 р. 2003 рік проголошено Роком культури в Україні. Указ передбачав підвищення рівня заробітної плати бібліотечним працівникам.

Розробляються Державні програми в галузі культури, зокрема Державна програма поповнення бібліотечних фондів на 2003-2005 рр., Програма розвитку краєзнавства до 2010 р., програма розвитку культури на 2003-2005 рр.

Одним з основних завдань, які постали перед бібліотеками району в 2003 р. – це налагодити співпрацю з владними структурами. Бібліотеки намагаються забезпечити максимальний доступ пересічних громадян до інформації про діяльність органів влади і надавати її широкому колу користувачів. Це створює для населення додаткові умови для реалізації конституційних прав громадян на інформацію, участь в управлінні державними справами. Робота організувалась відповідно ряду прийнятих Указів Президента України про забезпечення відкритого доступу до неопублікованих даних, які не підлягають під дію обмежень установлених законом. Це Укази Президента України «Про невідкладні заходи щодо розвитку бібліотек України» (22.03.2000 р.) та «Про додаткові заходи щодо забезпечення відкритості у діяльності органів державної влади (1.08.2002 р.).

З цією метою на базі районної бібліотеки створюється служба регіональної інформації, де у 20 теках зібрано документи різної тематики, яких потребують користувачі. Серед них: районні соціальні програми, матеріали з питань бюджету, постанови та рішення районної та міської ради, розпорядження і рішення районної державної адміністрації, матеріали, що стосуються розвитку промисловості, підприємства, надання субсидій, захисту молоді і захисту молодих сімей тощо.

Війтівська бібліотека-філія одержала цінну літературу від Спілки письменників України. Завідуюча бібліотекою с. Війтівка Криворука Ольга Євдокимівна серед читачів-дітей започаткувала проведення акції «Подаруй бібліотеці прочитаний журнал».

Інші бібліотеки розпочали проведення акцій «Подаруй бібліотеці книгу», «Поверни бібліотеці книгу».

З прийняттям Закону про місцеве самоврядування, Бюджетного Кодексу України відбулась реорганізація Бершадської ЦБС. З 1 січня  2002 р. згідно рішення сесії районної Ради сільські бібліотеки перейшли на утримання за кошти з бюджетів сільських рад. Бершадська централізована бібліотечна система розпалась на самостійні бібліотеки.

На 1.01.2003 року мережа державних публічних бібліотек Міністерства культури і мистецтв України Бершадського району нараховувала 40 бібліотек. З них: одна районна бібліотека і 39 сільських бібліотек. Районну бібліотеку для дітей реорганізовано у відділ з обслуговування дітей. Завідує відділом з обслуговування дітей Тетяна Валентинівна Захарчук.

Бібліотечні фонди на сільські ради не передавались. Районна бібліотека забезпечує комплектування, обробку бібліотечних фондів району, а також і облік літератури, що надходить  в сільські книгозбірні.

Основним завданням в роботі постало питання співпраці бібліотечних працівників з сільськими головами. Сільські голови з розумінням віднеслись до проблем бібліотечних працівників. Проведено доплату бібліотекарям до заробітної плати сільськими головами: Волковим І.О. (с. Бирлівка), Горбенко М.Д. (с. В. Киріївка),

Блажченко П.Г. (с. Дяківка), Сторожук О.М. (с. Красносілка), Зарічанська В.Д.

(с. Лісниче), Вербецький Г.І. (с. Маньківка), Діхтяр І.П. (с. П’ятківка), Коцюба Д.С.

(с. Поташня), Горячківський Л.Д. (с. Серединка), Нікітчук В.І. (с. Флорино),

Олексій С.О. (с. Чернятка, Хмарівка), Горбатюк В.О (с. Шляхова).

З бюджетів сільських рад почали виділятись кошти на виготовлення і придбання через районну типографію читацьких формулярів, щоденників роботи, проведення поточних ремонтів.

Розпочалась інформаційна співпраця бібліотеки з владними структурами. Створено при районній бібліотеці центр регіональної інформації «Бібліотека. Влада. Інформація» з питань місцевого самоврядування.

Районна бібліотека спрямовує зусилля на перетворення сільських бібліотек в центри розповсюдження інформації про діяльність органів влади. Проводить роботу по залученню сільських голів до підписки періодичних видань для сільських бібліотек.

Бібліотека передбачає придбання нових засобів інформаційного обслуговування користувачів – ком’ютерного обладнання, ксерокопівального апарату.

Літературні години, уроки народознавства, прем’єри, конкурси стали практикою спільної роботи колективу районної бібліотеки з працівниками освіти, товариством української мови «Просвіта», редакцією районної газети «Бершадський край», зокрема заступником редактора, заслуженим журналістом України Ф.Х. Шевчуком.

За 2004 рік в бібліотечному середовищі сталися зміни позначені підвищенням заробітної плати працівникам бібліотек. Бібліотекарям повернено право на доплату за вислугу у порядку встановленому Кабінетом Міністрів України.

При сприянні керівників місцевої влади проведено капітальні ремонти приміщень бібліотек сіл: Джулинка – сільський голова П. Швець, Серебрії – сільський голова Люльчак С.А.

За кошти з державного бюджету забезпечена газетами і журналами Бершадська районна бібліотека. РБ передплатила 77 назв і 127 прим. періодичних видань на суму

8 441 грн.

Сільські бібліотеки району передплатили 35 назв, 322 прим. газет і журналів на суму 16 612 грн. Сільський голова Соколюк В.М. провів  найкращу передплату періодичних видань в районі для бібліотек сіл: Осіївка і М. Киріївка на суму1200 грн.

Підтримують бібліотеки своєї територіальної громади голова ТОВ  «Осіївське»

Глушко Л.Т., голова агрофірми «Джулинська»  Хливнюк М.Ф.

Лише 2-3 прим. газет виписують для бібліотек сільські голови: Діхтяр І.П. – П’ятківська сільська рада; Таужнянський В.В. – Ставківська сільська рада;

Богомаз О.І. – Яланецька сільська рада; Драпак Б.Т. – Михайлівська сільська рада.

В середньому по району на одну сільську бібліотеку припадало 6 назв періодичних видань, що не задовольняло потреб користувачів в базових джерелах інформації.

В 2004-2005 роках фонди бібліотек поповнювались за рахунок різних джерел комплектування (подарунки читачів, спонсорів, заміна загублених книг читачами, надходження з обмінних фондів обласних бібліотек.

Зменшується і так низький середній показник обертаності бібліотечних фондів в районі в 2004 р. – 0.7, 2005 р. – 0.6. За міжнародними стандартами одна книга за рік серед читачів повинна обертатися 5 разів. 40 відсотків наявного в бібліотеках фонду не використовувались читачами книгозбірень. Бібліотечні фонди потребують подальшого поповнення новими книгами, залучення бюджетних і позабюджетних коштів на придбання нової літератури.

Враховуючи необхідність актуалізації фонду літератури бібліотечних установ 23 грудня 2005 року рішенням 17 сесії 4 скликання Бершадської районної ради продовжена дія районної Програми поповнення бібліотечних фондів на період до 2010 року. Фінансування програми передбачалось проводити в межах коштів місцевого бюджету передбачених в галузі культури на відповідні роки.

В 2006 р. районна бібліотека, бібліотека с. Джулинка (зав бібліотекою О.О. Сімак) взяли участь в обласній науково-практичній конференції присвяченій 150-річчю з дня народження І. Франка.

В 2006 р. в районі пройшов огляд-конкурс сільських бібліотек присвячений 15 річниці незалежності України. В огляді-конкурсі взяли участь 38 з 39 діючих сільських бібліотечних установ. В ході огляду бібліотечні установи активізували свою діяльність. Було проведено краєзнавчо-пошукову роботу з історії кожного населеного пункту, історії бібліотек. За результатами голосування членів районного журі конкурсу визначилися призові місця:

I місце – Джулинська сільська бібліотека (зав. бібліотекою Ольга Олександрівна Сімак)

II місце – Війтівська сільська бібліотека (зав. б-кою Ольга Євдокимівна Криворука)

II місце – Баланівська сільська бібліотека (зав. б-кою Валентина Василівна Олійник)

В номінації «За кращу краєзнавчо-пошукову роботу» – Серединська сільська бібліотека (зав. бібліотекою Галина Михайлівна Гомеля)

Нагороди переможцям: I місце – телевізор (700 грн.),  II місце – комплект книг (300 грн.) , III місце – магнітофон (80 грн.).

В 2005-2007 рр. районна бібліотека, як соціальний інститут, намагається максимально збагатити видовий склад своїх інформаційних ресурсів. В 2005 р. бібліотека придбала комп’ютер, ксерокопію вальний апарат. Вводяться платні послуги для читачів.

В 2007 р. придбано ще один комп’ютер для РБ. Районна бібліотека розпочала обслуговування читачів через мережу Інтернет.

З Всесвітньої мережі отримують інформацію також і користувачі Баланівської сільської бібліотеки. Комп’ютер бібліотека отримала в подарунок від польської делегації, яка перебувала в селі з метою підписання угоди про співробітництво і партнерство між Гміною Моравіця і Баланівською сільською радою.

Зав. бібліотекою с. Баланівка Олійник Валентина Василівна за кошти з бюджету сільської ради пройшла навчання в центрі перепідготовки  та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади і органів місцевого самоврядування Вінницької області за програмою «Комп’ютерне забезпечення управлінської діяльності» і отримала кваліфікацію «Користувач ПК».

В 2009 році створено Інтернет – центр у Флоринській сільській бібліотеці.

В області діє Міжнародна програма «Бібліоміст» Фундації Біла і Мелінди Гейтс з комп’ютеризації  сільських книгозбірень. Бібліотеки беруть участь в проектах цієї програми , але  в умовах фінансової скрути  через складний стан матеріально – технічної бази   сільських бібліотек, відсутність опалення, ремонту, проблеми з електромережею  найбільш гостро проявляються  при підготовці книгозбірень до реалізації  цієї програми.

Придбані за кошти сільських громад комп’ютери  і обладнання  для бібліотек сіл Джулинка, Красносілка, Тирлівка, П’ятківка. Отримала комп’ютер в подарунок від підприємця М.П. Андроник Ставківська сільська бібліотека. Але із-за відсутності відповідного матеріального забезпечення комп’ютер в цій бібліотеці не встановлено вже декілька років.

З 2011 року районна бібліотека в мережі Інтернет має власний сайт , де розміщується інформація про події які відбуваються в бібліотеці.

Головним завданням для районної бібліотеки на перспективу  є встановленняпрограми ІРБІС яка дасть можливість розкрити  найбільш цінні краєзнавчі видання  фондів бібліотек району

Станом на 1 січня 2013 року в мережу бібліотек району системи Міністерства культури і туризму входять 40 бібліотек. З них – одна районна і 39 сільських. Повний робочий тиждень  читачів обслуговують районна бібліотека 11 сільських бібліотек, 28 сільських бібліотек працюють неповний робочий тиждень.

Штат районної бібліотеки налічує 16 осіб, з них 14 бібліотечних фахівців та 2 обслуговуючий персонал. Взагалі в бібліотеках Бершадського району працює 57 працівників, з них 54 фахівці.

В бібліотеках району нараховується більше 448 тисяч книг, брошур та періодичних видань.Обслуговують бібліотеки більше 23 тисяч користувачів і видають біля 480 тисяч книг у рік. Фонд районної бібліотеки на 1.01.2013 року становить 82 815 примірників. Щорічно районною бібліотекою обслуговуються більше 6 тисяч користувачів і видається більше 123 тисяч книг.

Районна бібліотека надає консультативно – методичну  допомогу 39  сільським бібліотекам. Проводить заняття з підвищення кваліфікації спрямованих на вирішення завдань які постають перед бібліотеками.

Співпрацює в цьому питанні з обласною універсальною науковою бібліотекою імені К.А.Тімірязєва, обласною бібліотекою для дітей ім. І.Франка, обласною бібліотекою для юнацтва.  В 2011 році відбулись заняття  школи керівника  для директорів районних бібліотек області на базі районної і  бібліотек сіл Баланівка, Джулинка, Маньківка з вивчення досвіду їх роботи і місцевої влади з модернізації бібліотечного обслуговування населення. В проведенні занять  взяли участь заступник начальника управління  культури і туризму облдержадміністрації  Г. Д. Куделя, директор обласної універсальної наукової бібліотеки  Н.І. Морозова , завідуюча  методичним відділом ОУНБ  Т.М. Марченко, голова райдержадміністрації  О. Ф. Снігур і інші.

В ході підготовки до занять директором Л. Л. Бернацькою було проведено роботу з поліпшення матеріально – технічного стану районної бібліотеки. Відбувся капітальний ремонт приміщення бібліотеки, придбано нові столи, стільці, доріжки, тюлі, книжкові вітрини, новий ксерокс, два комп’ютери. Художником С.В. Мазуренком  зроблено настінний розпис кімнат відділу з обслуговування дітей.

В 2012 р. на базі районної бібліотеки, відбувся семінар для сільських бібліотек району «Співпраця бібліотек  з навчальними, медичними установами , правоохоронними органами  з формування  в дітей, підлітків  та молоді позитивної мотивації до здорового способу життя» з участю головного бібліотекаря відділу обслуговування обласної бібліотеки для юнацтва С.Щерби та  провідного бібліотекаря відділу обслуговування  учнів 5- 9 класів обласної бібліотеки  для дітей імені І. Франка Н . Шпортак. 

22 жовтня2013 р. в  читальній залі районної бібліотеки відбувся районний семінар для бібліотечних працівників “ Формування правових знань серед дітей і юнацтва ”.  До участі в семінарі , крім бібліотечних працівників, були запрошені начальник сектору кримінальної міліції у справах дітей Бершадського РВ УМВС майор міліції Вєтров І. Л. і  старший оперуповноважений капітан міліції Сполітан С.Д., які інформували про профілактичну роботу кримінальної міліції у справах дітей щодо попередження негативних явищ серед  підростаючого покоління.

            Краєзнавча  робота залишається  одним з основних напрямів діяльності  бібліотек.

Збирання, збереження і популяризація матеріалів краєзнавчої тематики роблять бібліотеку потрібною для місцевої громади. Бібліотечні працівники взяли участь  в підготовці до видання книг «Національна книга пам’яті жертв голодомору 1932 – 1933 років в Україні. Вінницька область», «Історія міст і сіл України. Вінницька область», літературно – мистецькому альманасі заслуженого журналіста України П.В. Маніленка «Сузір’я бершадських талантів». Використав матеріал, зібраний працівниками сільських книгозбірень району з історії  їх бібліотек , краєзнавець Г.О. Погончик для видання книги «Джерело знань – бібліотеки Бершадщини».

Спільно з іншими працівниками закладів культури  бібліотекарі оформляють виставкові експозиції – садиби під час відзначення свята Незалежності України, свят села, виставки творчих робіт  самодіяльних митців  під час проведення районних пісенних фестивалів. Виставки «Мистецтво одного села »  в районному краєзнавчому музеї також проходять з участю працівників бібліотечних установ.

Здійснюючи таку роботу бібліотеки популяризують мистецьке надбання району, підтримують чудових , працьовитих, талановитих  людей.

Одна з найважливіших  функцій районної бібліотеки – робота над бібліографічними списками. Видає їх бібліограф – краєзнавець Юлія Микитівна Маршук. Щорічно готуються календар знаменних і пам’ятних дат Бершадщини,  бюлетень нових надходжень краєзнавчих видань, щоквартальний інформаційний бюлетень «Наш район на сторінках преси». За кілька  останніх років видано бібліографічні списки  «Відомі люди Бершадщини : ювіляри року» з серії  «Наші видатні земляки», бібліографічні списки  приурочені  395- річчю від дня заснування Бершадського Спасо – Преображенського монастиря, 550 річниці заснування м. Бершадь,  вшануванню пам’яті жертв голодомору 1932 – 1933 рр., про життя і творчість педагога,  композитора, фольклориста Родіона Скалецького і інші.

Підтримка з боку влади – це критерій довіри до книгозбірень  і високої поваги до інформаційних потреб їх користувачів. Відповідно заходів, визначених Програмою розвитку культури і духовного відродження на період до 2015 року, районна бібліотека в достатній кількості отримує кошти на ремонт приміщення, придбання технічних засобів, передплату періодичних видань, закупівлю книг.

Недофінансування бюджетів сільських рад  не дає можливості сільським бібліотекам поповнювати свої фонди новими книгами. Незначна їх кількість надходить з обмінних фондів обласних бібліотек.

В 2013 році, порівняно з 2011 роком , в бібліотеки району зменшилось надходження нової літератури  за бюджетні кошти на 91 відсоток. За  11 місяців поточного року всього надійшло 4002 прим. книг на суму 82  928 грн. З них за державні кошти – 90 прим. на суму 7 000 грн.

Легше працювати тим бібліотекам , які забезпечені газетами і журналами . Питання передплати  періодичних видань  для місцевих бібліотек найкраще вирішують сільські голови В.А. Казміревський, І. Д. Прудченко. П.В.Швець, Г.І. Вербецький, В.М. Соколюк, В.В. Фіщук, М.П. Макарчук, Ю.С.Джус, О. В. Лободовський, С.П. Рожкевич. Приємно відзначити, що при передплаті газет і журналів враховуються інтереси  і потреби дитячої аудиторії  бібліотек.

Здійснюється пошук альтернативних джерел поповнення  фондів. Тривалий час серед читачів проходять акції «Подаруй бібліотеці нову книгу».  Дарують  видання своїх творів і місцеві автори  – заслужені журналісти України Петро Маніленко, Федір Шевчук, поети  –  Анатолій Гарник, Лідія Зарічанська, Юрій Цінчик, Анатолій Фартушняк, прозаїки – Прокіп Похила, Іван Андрієвський, Анатолій Мельник. Від поетеси – землячки, публіциста, фольклориста, етнографа Наталі Іванівни Поклад  отримано в подарунок нові збірки віршів «Чарівні шовковиці»,«Голос криці», збірку новел «Райські яблучка», фольклорне видання запису весільного обряду  «Маньківське весілля».

Активні учасники акції читачі районної бібліотеки: лікарі Шевчук В.І., Плахотнюк Н. А., Остапенко О. Л., викладач медичного училища Гунько В. Є., бухгалтер медучилища Гунько О.В., підприємці Поліщук В.П., Мосьондз О.  А., Шліхар З. М., працівники установ міста Атаманенко Л. М., Бадьорко Л. М., Бойко К.А., вчителі Балан С. О., Костюк Л. О., Пацар В. В., Остапенко Г. В., Панченко З. П., суддя Полотнянко Ю. П., диспетчер газового управління Шевчук В.Д. інженер електрозв’язку Сологуб І.М., складальниця електротехнічного заводу Кубай Т. С., інспектор МРЕО Зарічанський Т. Г., пенсіонери Вітвицька М.Н., Урсулов В. Ю., Левицька В. А., Палагній Г. І., Івасишин Л.М., Саврасова Г. К. і багато інших шановних читачів нашої бібліотеки.

Районна  бібліотека сьогодні намагається відчувати себе частиною соціального простору, бути провідним ланцюжком місцевої культури і  будує партнерські відносини з різними соціокультурними групами,  державними установами, громадськими об’єднаннями.

Про це свідчать  організовані районною бібліотекою книжкові виставки , фотостенди до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав для учасників урочистих зборів з нагоди вшанування воїнів – інтернаціоналістів, Дня працівників соціальних служб, Дня працівника сільського господарства, участь у святі духовної музики  «Боже , Україну збережи», приуроченому 1025- річчю хрещення Київської Русі. В День вшанування  пам’яті жертв голодомору біля пам’ятника,  для учасників акції «Запали свічку», оформляється виставка – експозиція документальних і художніх видань про голодомор 1932 – 1933 рр.

Виставка – звіт  перед місцевою владою «Бібліотека – духовний храм людини», про діяльність сільських книгозбірень району, тривала в читальному залі  районної бібліотеки 25-29 листопада 2013 року. Матеріали книжкової  виставки– експозиції групувались за розділами  «Сільська бібліотека в соціокультурній інфраструктурі села», «Бібліотеки на сторінках місцевої преси», «Краєзнавчий аспект роботи бібліотек».

Привабливий, авторитетний образ формується в очах користувачів кропіткою працею бібліотечного колективу, його творчими пошуками, готовністю до інновацій, а головне – бажанням створити комфортне інформаційно – дозвіллєве середовище для дітей і їхніх батьків.

Бібліотеки  різноманітною палітрою літературно – мистецьких заходів відзначаються державні свята – День Соборності, День Конституції, річниці Великої Перемоги, проходять літературно – мистецькі вечори , презентації книг.

При бібліотеках району працюють 30 літературних об’єднань, гуртків і клубів за інтересами для дітей і юнацтва.

Працівники читального залу районної бібліотеки  Ободзінська Є.В. і Сидоренко Н.А. творчо співпрацюють з будинком дитячої творчості, музичною школою. Спільно проводять театралізовані свята, конкурси, усні журнали, мовні турніри .

Працівники  абонементу районної бібліотеки Валентина Іванівна Настенко,  Наталя Володимирівна Лева проводять рекламу заходів серед користувачів, використовуючи  бібліотечні форми роботи –  коментовані огляди, книжкові виставки, літературні години, обслуговують читачів за місцем праці.  Допомагають людям відчути принади проведення дозвілля  з книгою, розширити коло  спілкування, заповнити вільний час корисними справами.

В районній бібліотеці оформлялася книжкова виставка і проводилось заняття літературної вітальні для учнів ПТШ «Найкращий читач року». Кращі читачі  бібліотеки відзначалися за номінаціями. Звання «Супер – читач»  отримала читачка Гунько Валентина Василівна. Номінацію «Леді любовного роману» отримала молодший науковий співробітник Бершадського краєзнавчого музею Притула Оксана Анатоліївна. Звання «Історик-ерудит» отримала сімейна пара Івасишиних Леонід Максимович та Ганна Марківна. «Любитель детективу» – це звання отримав Хлібовський Валерій Володимирович. Номінацію «Знавець класики» отримала викладачка з професійної технічної школи  Кокошко Наталія Борисівна, а звання «Міс фентезі» розділили між собою подруги Ремарчук Наталія Геннадіївна та Кондренкова Лідія Віталіївна.

Як  розвинути і зберегти в  юних читачів  інтерес до книги, потяг до інтелектуального дозвілля вирішують працівники відділу з обслуговування дітей районної бібліотеки – завідуюча відділом Захарчук Тетяна Валентинівна, бібліотекарі  Світлана Юріївна Єгорова, Олена Миколаївна Струтинська.

У  відділі  обслуговування дітей  районної бібліотеки діє ляльковий  театр«Буратіно».

В дитячих садках міста для дошкільників проходять   вистави –привітання «Новорічне диво». На період  літнього відпочинку школярів працює клуб літнього читання. Програми літніх читань  реалізовуються в пришкільних таборах літнього відпочинку школярів під час проведення для них фотовиставок, годин  здоров’я, вікторин, літературних мандрівок, виготовлення іграшок і сувенірів.

Для вихованців пришкільного табору ЗОШ №3 пройшли  театралізовані вистави – екскурсії в бібліотеку «Пригоди казкових героїв в бібліотеці», «Книжкова скарбничка», «Країна Казкарія», вистава «А чи знаєте ви казки?»,  конкурс загадок «Цікавинки для розумників», вікторина «Спортивні загадки для любих хлопчаків». Під час  заходів дітвора знайомилися з літературою, яку можна читати під час літніх канікул.

Працівники відділу допомогли   М’якохідській сільській бібліотеці №1для дошкільників і учнів 1 – 4 класів організувати лялькову виставу «Ріпка».      

            Дляучнів  8 класів Бершадської загальноосвітньої школи №1, які відвідували пришкільний табір, відбулася народознавча година «Українська хата». Разом із класними керівниками Лавренюком О.М. та Бурлаченко Г.І. учні прослухали лекцію провідного бібліотекаря читального залу Сидоренко Н.А. про звичаї та оздоблення української хати. Потім школярі із задоволенням взяли участь у конкурсі поділившись на дві команди : жовто-кольорові і синьо-кольорові. Після завершення заходу учасники   ознайомилися з  виставкою книг  «З Україною у серці».

Майстер-клас з виготовлення народної іграшки ляльки – мотанки «Лялька – мотанка – берегиня роду», провела в бібліотеці  викладач образотворчого мистецтва дитячої музичної школи імені Р. Скалецького Ганна Володимирівна Качан. Юні читачі не тільки змогли побачити, як роблять ляльку, але  самим її  виготовити.

Діти беруть участь в виставках – конкурсах «Ялинкові прикраси своїми

руками», «Мої захоплення», конкурсах малюнків «Ліс і життя в ньому», «Як ми відпочиваємо влітку».

До Міжнародного  дня захисту дітей районною бібліотекою  для учнів 1-9 класів оформлялись книжкові виставки «Чарівна і радісна пора, коли сміється дітвора» та проведена акція «Книга іде до  дітей» для дошкільників в  ДНЗ «Малятко»і «Сонечко».

До цієї дати в читальній залі районної бібліотеки з участю головного спеціаліста центру соціальної служби дітей та молоді Янчук Антоніни Михайлівни, відбулась  виставка – колаж  «Життя в кольорах живописних». На виставці представлялись  творчі роботи дітей – вихованців прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу т із сіл Шляхова –з  родини Стьопіних: Арсенчука Ярослава та Вадима, Маліцьких  Олесі та Анжели; з родини Марченкових : Журавля Валерія та Віталія, Романчук Анни, Плешкови – Руслан та Роман, Андріан та Богдана. Із  Усті   – з родини Ревуженко – Козачок Сергій.

Крім того тут же проходять зустрічі з творчими людьми міста. Для учнів ПТШ відбувся майстер – клас з вишивання картин стрічками майстрині – рукодільниці Ольги Володимирівни Мартинової,  презентація виставки «Білосніжна рапсодія» на якій було представлено серветки майстрині – в’язальниці, директора Бершадського будинку дитячої творчості Тетяни  Іванівни Тартачної, персональна виставка майстрині Ніни Федорівни Бондаревої «Чисті джерела таланту» містила понад 80 різних робіт вироблених з солоного тіста,  бісеру, картин маслом.

                Відбулася презентація книг заслуженого журналіста України П.В. Маніленка «Сузір’я бершадських талантів», директора ЗОШ № 1, краєзнавця  Г. І. Погончика «Голодомор 1932 – 1933 рр. на Бершадщині», «Шкільна родина», «Село в краю Бершадськім…(Михайлівка, Романівка, Якубівка: історія та долі», вечір – зустріч «Талант відданий людям» з самодіяльним поетом з с. Михайлівка Миколою Сергійовичем Рудиком,  з поетесою – землячкою Марією Сергіївною Ясаковою – Рудик «Політ крилатої душі», заслуженим журналістом України П.В. Маніленком з нагоди 30 – річчя його діяльності у Бершаді. Готується презентація  нової книги  заслуженого журналіста України, редактора районної газети  «Бершадський край» Ф.Шевчука  «Портрети» про земляків – бершадців, які своєю працею звеличували і звеличують рідний край та країну у різних сферах діяльності.

            Подібні заходи об’єднують юних читачів навколо бібліотеки, книги і читання заради великого емоційного задоволення і, водночас, спільної душевної роботи.          Хочеться вірити , що робота,  яку проводять бібліотекарі  будять в душах і серцях читачів  любов до книги, потяг до красивого, мудрого, вічного.

Бібліотеки допомагають пізнати читачам історію та традиції національних і світових культур, культуру свого краю, забезпечують зв’язок минулого і сьогодення. В 12 бібліотеках району оформлено куточки і кімнати народознавства.

І саме головне для кожного бібліотекаря, щоб користувачі не виходили за межі бібліотеки з почуттям розчарування, не отримавши необхідної інформації.

Історія-РБ2

Історія-РБ-3

Підготувала матеріал

провідний  методист Бершадської

районної бібліотеки   Любов Сербіна.

                     1.12. 2013 р.