Історія Луговацької сільської бібліотеки

Адреса бібліотеки: Україна. 24 462  Вінницька область,

Бершадський район, с. Лугова, вул. Свободи, 1

Режим роботи: бібліотека працює з 10.00 год. – 16.00 год.

Вихідні дні: неділя, понеділок.

Заснована бібліотека в 1947 році .

Фонд бібліотеки:  5 675 прим. книг

Літературний  гурток для дошкільників «Юні читайлики». Мета: розширити уявлення про бібліотеку, значення книги в житті людини, сприяти  інтересу до книжок, виховувати любов та бережливе ставлення до книг.

Проектна діяльність: участь в конкурсі Міжнародного фонду «Відродження» «Поповнення фондів сільських бібліотек та активізація їх культурно – просвітницької  роботи з дітьми і молоддю».

Луговацька  сільська бібліотека була заснована у 1947 році і знаходилася на той час в сільському клубі. До цього в селі була хата-читальня, яка знаходилась у невеликій хатинці.

В післявоєнний період бібліотека розпочала свою роботу як приклубна  бібліотека. Очолювала її Сампан Ніна Теофанівна. Перші книги почали надходити з 31.03. 1950 року. Але, як бібліотеки ще не було, то книги заносив до інвентарної книги завідуючий клубом. Всього були занесені 100 примірників книг. За 1950 рік було занесено до інвентарної книги 621 пр.

Бібліотека була невелика, але там було затишно, охайно, світло. Книг надходило багато, читачів також було все більше, тому що бібліотека працювала і в вечірній час.
Ніна Теофанівна організувала драматичний гурток. Вечорами готувала вистави до кожного свята. Активну участь у виставах брали вчителі села. На той час в селі було багато молоді, і багатьом хотілося брати участь у житті села. Бо люди жили надією на краще життя.
В 1970 році, бібліотека перейшла у новозбудоване приміщення сільського будинку культури. Деякий час ще працювала як  клуб – бібліотека, який очолювала Пугач Тамара Василівна, що до цього працювала в Крушинівській сільській бібліотеці. Вона продовжувала керувати драматичним гуртком. Працювала у вечірні години, бо в денний час люди були на роботі. За допомогою до бібліотекаря завжди зверталися студенти, учні школи. Бібліотекар ніколи не відмовляла у виборі потрібної книги, допомагала написати твір, знайти відповідь в енциклопедії чи словнику.

Фонд книгозбірні налічував  9000 примірників книг, обслуговувалось 750 читачів, книговидача становила 15тисяч на рік. Бібліотека приймала активну участь у пропаганді суспільно-політичної  та сільськогосподарської літератури. Спільно з читацьким активом проводились різноманітні масові заходи: читацькі конференції,усні журнали, бесіди, обговорення книг, Дні книги. Оформлялись книжкові виставки, бібліотечні плакати як для дорослих так і зовсім юних читачів.

З  грудня 1978 року сільська бібліотека набула статусу бібліотеки-філії Бершадської централізованої бібліотечної системи. У той час бібліотека придбала  меблі й інші необхідні речі для бібліотеки. В бібліотеці було зручно і тепло. Тамара Василівна працювала до липня 1990 року.

З 12.07.1990 року бібліотечну установу очолює Гриценко Людмила Петрівна. Заочно закінчила Тульчинське культурно –освітнє училище.

З другого січня 2003 року відбулась децентралізація бібліотечної мережі району і бібліотека перейшла на утримання за кошти бюджету сільської ради.

Книгозбірня працює,  її відвідують близько 375 читачів, книжковий фонд на сьогодні становить 5 675 примірників, книговидача біля 8 тисяч. Обертаність фонду – 1.3. Надходження нових книг у фонд на одного читача  0.4 книги.

Бібліотека співпрацює з місцевою школою та сільським Будинком культури. Часто до сільської бібліотеки приходять вихованці дитячого садка. У бібліотеці їм завжди цікаво. Діти почувають тут себе впевнено і зручно, бо уже чимало разів вони разом з вихователями  приходили до бібліотеки. Екскурсія по бібліотеці, подорож у минуле, ознайомлення з сучасною дитячою літературою — все це пропонується увазі юних читачів. З ними проводяться бесіди, вікторини чи знають вони казки, вірші та пісні.

Проводиться краєзнавчо-пошукова робота. Збирається  та систематизується краєзнавчий матеріал з метою зберегти пам’ять про минуле краю та донести її до майбутніх поколінь. Полиці сільської бібліотеки заповнюють папки «Історія рідного краю», свідчення очевидців Голодомору 1932-1933 років.

При бібліотеці оформлена дитяча кімната, де проводяться краєзнавчі свята, літературні години, бесіди з народознавства.  В тісній співпраці з сільською радою, клубним закладом, школою проводяться заходи з популяризації літератури з нагоди урочистих державних свят , літературно – мистецьких дат.

Активно працює бібліотека  обслуговуючи книгою на дому читачів похилого віку, людей з обмеженими фізичними можливостями, ветеранів війни та праці.

В бібліотеці проведено ремонт приміщення.

Змінюються події, змінюються працівники, а бібліотека, як святилище добра  була, є і залишиться назавжди.

 

Гриценко Людмила Петрівна

–  бібліотекар І категорії  Луговацької сільської бібліотеки.

Л01

Кімната юного читача

Л02

Обжинкова квітка – виконана читачами сільської бібліотеки.

Л03

Бібліотекар I категорії  Гриценко Людмила Петрівна в колі читачів бібліотеки . 2013р.

Л04

Виставка – перегляд в фойє сільського Будинку культури перед урочистими зборами з нагоди Дня незалежності. 2013 р.

Л07

Читачі сільської бібліотеки за виготовленням  Обжинкової квітки.