Бібліотечні проєкти та акції

Протягом 2023 року буде реалізовано понд 10  різних бібліотечних проектів. Серед яких:

  • “Етнодень в бібліотеці”;
  • «Озвучимо дітям казку»;
  • Народознавчий проєкт “Скарби бабусиної скрині”
  • «Бібліотечний ляльковий театр «КАЗКАРИК»;
  • «Бібліотека просто неба»;
  • Топонімічний проект «Розказують назви вулиць міста Бершадь»;
  • Меморіальний проект «Бершадчани, які віддали життя за Україну»;
  • Бібліотечна рекламна акція “Біблірюкзачок”
  • Промоакція “Читацькі уподобання” У 2022 році завершився Загально-бібліотечний проект «Перлинки рідного краю».

  Бібліотека – реальний інформаційний фронт, що відкриває прадавні звичаї і традиції, мову, історію,  культуру

   Директор КЗ «Бершадська бібліотека» Людмила Німчук взяла участь у роботі обласної Школи керівника бібліотеки «Комунікація. Компетентності. Досвід»  на тему «Практики публічних бібліотек Вінниччини 2022 року в умовах воєнного стану», яка відбулася на платформі ZOOM     12 квітня 2023 року.

   Людмила Німчук поділилася досвідом роботи бібліотек Бершадської міської територіальної громади на тему «Про подієві аспекти бібліотечного життя в умовах військового стану». Повномасштабна війна росії проти України, на жаль,  розпочала новий літопис роботи бібліотек  воєнного періоду.  Війна зламала наші плани, але бібліотеки переформатували свою роботу, змінили акценти та форми заходів.

   Формуючи свою подальшу стратегію після 24 лютого, Бершадська  бібліотека обрала для себе модель гармонійного поєднання традиційних, суто бібліотечних функцій, що формувалися протягом багатьох років, з новітніми напрямами бібліотечної діяльності.  З перших днів бібліотекарі громади долучились  до активної волонтерської діяльності, посилення національно-патріотичних заходів та роботі з внутрішньопереміщеними особами.    Плели маскувальні сітки, ліпили вареники, готували тушонки, згодом були на  простої, але працювали в режимі чергування і неповного робочого дня. 

     Українська  бібліотека сьогодні – це  реальний інформаційний фронт, на якому ми маємо по-новому відкривати наші звичаї і традиції, нашу мову, нашу культуру і нас самих… Минулого року бібліотекарі громади  почали  реалізовувати краєзнавчі,  меморіальні та етнопроекти, спрямовані на  інформування населення з історії України та української культури, наших звичаїв і традицій, краси української мови.

  Реалізовано  біля 10 різнопланових  бібліотечних проектів. Серед яких «Озвучимо дітям казку», «Бібліотека просто неба», «Мова –ДНК нації»,  «Казковий ліс», «Розказують назви вулиць міста Бершадь», «Бершадчани, які віддали життя за Україну», «Перлинки рідного краю».

   Найбільш широким у минулому році став загальнобібліотечний  краєзнавчий проект «Перлинки рідного краю». Збирати каміння історії, вивчати її, аналізувати і робити правильні висновки – це наша місія і візія як публічних бібліотек громади. Реалізація проекту дала можливість віднайти, записати спогади старожилів громади про цікаві події, знакові місця, народні  цікавинки, відновити маловідомі факти історії, топонімічні та гідронімічні   народні назви  місцин та пов’язані із ними  легенди і спогади.

      Завдяки проекту молоде покоління бершадчан дізналися про походження окремих географічних назв, народних  назв вулиць, ярів та урочищ. Все це стало цінним джерелом інформації для формування історичної пам’яті нашого регіону.

   Бібліотечний  проект мав свій розвиток, до нього долучилися клубні та музейні працівники.  І апогеєм такої  культурної співпраці стало   проведення у м. Бершадь благодійного етнофесту «Перлинки рідного краю» на якому були представленні цікавинки кожного села та зібрано більше 46 тис. гривень для підтримки ЗСУ.

   Краєзнавчий та етно напрямок діяльності –  це  наш бібліотечний  і громадянський внесок на шляху України до перемоги та утвердження своєї глибокої національної самобутності та ідентичності.

     Минулорічний досвід був вдалим,  тож   цього  року ми реалізовуємо нові  бібліотечні етнопроєкти.  Адже лише, зрозумівши і переосмисливши потреби  сучасних читачів, знайдемо  безліч інструментів для їх реалізації.  У нас є величезна можливість показати світові нас українців, як  свідому, висококультурну націю, як багатомільйонний народ, як   велику європейську державу. Починаємо із свого краю, бо це рідне, бо це близьке, бо це важливо. Ми відкриваємо і презентуємо скарби бабусиної скрині для дітей та молоді,  під час етноднів у бібліотеці розповідаємо про звичаї і традиції українців, удосконалюємо українську мову разом із ВПО,  читаємо нашим дітям українські  казки і ставимо лялькові вистави.

    До бібліотек Бершадщини  почало приходити більше людей, які цікавляться історичними та краєзнавчими книгами. Це спричинено тим, що люди хочуть докопатися до істини про те, яка Україна і зрозуміти  витоки державності, здобуття суверенітету. Ми переконались, що  у період великих випробувань книги залишаються людям вірними друзями, порадниками, втішниками. Спільними зусиллями бібліотекарі  відкривають красивий світ української книги.

Бібліотеки під час війни згуртувалися  задля перемоги, бо згуртованість перетворює нас у воїнів, що боронять свою землю, кожен на своєму фронті. І доки військові відвойовують загарбані окупантами території на фронті,  бібліотеки стають потужними центрами  інформаційної боротьби   та психологічної підтримки. Бібліотеки важливі у мирний час, а  під час війни наша діяльність –  це вагомий вклад у перемогу над інформаційними наративами ворогів. Бібліотека інформує,  навчає, виховує, збирає, зберігає, популяризує  найважливішу інформацію – нашу історію і самоідентичність.