Історія Шумилівської сільської бібліотеки

Адреса бібліотеки:Україна. 24424 Вінницька область,

Бершадський район, с. Шумилів, вул. Шевченка, 68б

Режим роботи: бібліотека працює:12.00 год.-16.00 год.

Вихідні дні: неділя, понеділок.

Заснована бібліотека 1925 році як хата – читальня.

Фонд бібліотеки: 4 525 прим. книг

Літературний гурток «Чомусики». Мета : розширити  уявлення  дошкільників  про бібліотеку, сприяти розвитку допитливості  і  інтересу до  книжок, формувати  читацькі  смаки, виховувати любов та бережливе ставлення  до книг.

Сторінки історії:

Із спогадів старожилів бібліотека в селі була заснована в 1925 році. Як згадує Білик  Мотрона Савівна, вона дуже любила книжки. Як тільки пішла в школу і навчилась читати, майже кожен день  бігала в бібліотеку. Вдома ховалась, коли читала книжку, бо мама сварилась коли  треба було щось робити. Дуже любила твори Т.Шевченка, багато віршів знає напам´ять.

Такі ж спогади і в Остафійчук Анастасії Федорівни. Теж любила і любить читати. Якщо лиш є вільна хвилинка, зразу бере до рук книгу. Не хотіла йти на вечорниці, не хотіла, щоб приходили гості, аби лиш дозволяли читати. Вони читають і по сьогоднішній день, хоч уже і не можуть ходити. Я обслуговую їх книгами і періодикою на дому.

Хоч була велика матеріальна бідність у людей, духовно розвиватись було велике бажання. Постійними читачами бібліотеки тих років були Бондаренко Павло Федорович, Остафійчук Василь Фокович, Бондаренко Пилип Андрійович, Гудима Микита, Гудима Сидір, Гудима Олена Сидорівна, Гудима Олена Ульянівна, Бондаренко Тимофій Ульянович, Лукашенко Ксеня Григорівна , Усата Параска Захарівна.

          В післявоєнний період бібліотека в селі почала працювати в 1948 році.

Перший запис в інвентарній книзі зроблено 5 квітня 1948 року. Фонд бібліотеки становив 939 примірників. Завідував бібліотекою Чорниш. Бібліотека спочатку знаходилась у хатині. В 1953 році бібліотека  перейшла в приміщенні сільської ради. Фонд її становив 2 152 примірники книг. Пізніше з грудня 1953 року по 30 листопада 1956 року бібліотека була вже  при клубі. Завідувала  на той час бібліотекою Безкровна Марія Климівна.

У 1954 році в бібліотеці було 490 читачів, в т.ч. 132 дітей, книговидача становила 4 948.

Книжковий фонд на 1.01.1955 року становив 2 496 примірників. У 1957 році бібліотека стала окремим приміщенням, яке опалювалось грубкою. На зиму виділялось два складометри дров. В цьому році в бібліотеці було створено алфавітний каталог.

В 1962-1965 рр. бібліотеку обслуговував Червоняк Микола Дмитрович – інвалід дитинства. Він був дуже охайний, працьовитий, відданий своїй справі.

З травня 1966 по 1968 р.р. – Білоус Іван Купріянович. З 1968 – 1970 р.р. – Мосендз Ганна Василівна.

7 липня 1970 року до роботи в бібліотеці приступила Товмаченко Марія Анатоліївна.

Фонд бібліотеки становив 13 416 примірників. У жовтні цього ж року в бібліотеці сталась пожежа і фонд, що залишився перенесли до клубу. А в 1979 році фонд  бібліотеки  перенесли в одне приміщення з конторою колгоспу.

В грудні 1978 році бібліотека ввійшла в склад Бершадської централізованої бібліотечної системи. Отримала в користування металеві стелажі. Збільшилось надходження літератури. Створюється довідково–бібліографічний апарат бібліотеки : систематичний каталог для дорослих, систематичний каталог для дітей, систематична картотека статей, краєзнавча картотека.

Фонд бібліотеки розставлено за таблицями бібліотечно-бібліографічних класифікації. В зимовий період бібліотека обігрівалась. Було тепло і затишно.

30 квітня 1992 року Товмаченко Марія  Анатоліївна передала свою естафету дочці  Когут Тетяні Анатоліївні.

З 1996 року бібліотека в зв’язку з дефіцитом коштів у бюджеті, бібліотека переживає важкі часи.

Скоротилася кількість робочих годин обслуговування населення, не надходила нова література. В зимовий період бібліотека не опалювалася. Працівника бібліотеки переведено на 0,25 ставки посадового окладу.

В 1999 році бібліотекаря переведено на 0,5 ставки посадового окладу.

З 2 січня 2002 року сільську  бібліотеку, в зв’язку з змінами в бюджетному кодексі, передано на утримання за кошти  бюджету сільської ради.

Прийнята державна програма поповнення бібліотечних фондів на 2003-2005 рр. не змогла забезпечити інформаційні запити користувачів бібліотеки. В зв’язку з цим термін дії програми було продовжено до 2010 року.

За період з 2009 по 2012 рік в бібліотеку надійшло 131 примірник книг.

На 1.01.2013 року  фонд бібліотеки становить 4 525 примірників книг. Кількість користувачів 327, з них 71 – діти.

З 2001 року передплата періодичних видань проводиться за кошти бюджету сільської ради. У 2012 році сільська рада передплатила 11 найменувань газет і журналів, із них  5 – для дітей.

За фахом я  бібліотекар. З 1996 року за сумісництвом працюю завідуючою клубом.

Основне завдання бібліотеки полягає в збереженні нагромаджених знань у вигляді друкованих носіїв інформації, їх розповсюдження в суспільстві і інформаційно – бібліотечне обслуговування мешканців територіальної громади.

Основні масові заходи, які проводить бібліотека з впровадження народних свят і обрядів  це –  новорічно – різдвяні свята: колядки, щедрівки, свято Маланки, світле свято Великоднє, конкурси писанок «Барвиста писанка – символ свята Великодня», традиційне народне свято Івана Купала з іграми, конкурсами, розвагами, піснями.  Проводимо свято села концертною програмою, де згадуються кращі працівники села, наймолодші і найстарші жителі, багатодітні родини.

Також бібліотека проводить перегляди літератури: до Дня Соборності України, до Дня пам’яті жертв голодомору 1932-1933 рр. «Невиплакані сльози України», літературні години, присвячені воїнам-афганцям «Їхній подвиг не забудеться», до Шевченківських днів «У вінок Кобзаря ми вплітаємо майбутнє».

Проводяться екологічні години «Живої природи душа промовляє», бесіди-поради, як кинути палити, як берегти здоров´я з молоду. Свою роботу бібліотека пов´язує із школою, вчителькою біології Драговенко Оленою Дмитрівною і екологічним гуртком «Паросток».

В бібліотеці оформлена постійно діюча книжкова виставка «Квітне талантами подільська земля», стенд «Не обміліє пам´яті ріка – в серцях нащадків буде жити» – про події  в краї  в період Великої Вітчизняної війни. Оформлено альбоми з історії села «Гомін рідної землі», «Зернини творчості», в якому представлені вірші молодих талантів нашого села.

До Дня Перемоги проводяться  години мужності, зустрічі з вдовами, ветеранами. В живих залишився один учасник бойових дій – Усатий Василь Петрович. Про село у Великій Вітчизняній війні складено бібліографічний список «Пам’ятаєш, земле, сорок  п’ятий, земле, сорок  перший, не забудь !».

У бібліотеці також оформлено постійно діючі стенди: «Бібліотека. Влада. Інформація», «Професії необхідні країні сьогодні».

Велику увагу приділяю дітям, їхньому заохоченню до книги. При бібліотеці працює гурток для дошкільників і учнів 1 класу «Чомусики», метою якого є розширити уявлення дітей про бібліотеку і значення книги в житті людини.

Під час літніх канікул працює для учнів 1 – 9 класів клуб літнього читання «Літо + книга = друзі». Діти з цікавістю розгадують кросворди, ребуси. Приймають участь у виготовлені сувенірів, іграшок, малюють, допомагають у ремонті книг. Тут робота бібліотеки переплітається з вчителями молодших класів: Манченко Наталією Петрівною і Гребенюк Оленою Валентинівною.

Серед читачів бібліотеки діє акція «Подаруй бібліотеці нову книгу». Бібліотека вдячна читачам, які подарували книги. Це Лазоренко Любов Григорівна, Дзюбенко Ольга Анатоліївна, Литвиненко Дмитро Васильович, Палій Галина Анатоліївна, Дабіжа Наталка Василівна.

Бібліотека співпрацює зі студенткою Уманського державного педагогічного університету ім. П. Тичини Тихоненко (Усатою) Ольгою Миколаївною, захоплення  якої – поетичне слово. Вона в 2008 році стала переможцем в районному конкурсі «Історія одного села» в номінації «Література». Свої перші римовані рядки вона написала в 3 класі. Перша публікація відбулася у газеті «Вінницька газета» від 12 березня 2004 року. Далі були конкурси «Українська берегиня», «Джерельце» у м. Сєверодонецьк, семінар поетів Вінниччини за участю В.К. Кобця «Перше побачення моїх батьків». Також брала активну участь у різних конкурсах, навчалась у Балтському педагогічному училищі. Її вірші надруковані у альманахах, книгах.

Однією з цікавих сторінок роботи бібліотеки було знайомство і особиста переписка з інженером кафедри теоретичних основ електротехніки ФЕА, професором Бондаренком Павлом Федоровичем, який випустив кілька книг.

Павло Федорович народився в с. Шумилів, де зустрів 15-річним  юнаком Велику Вітчизняну війну, пішов у партизани. Від Єврейської ради України фонду «Пам´ять жертв фашизму в Україні» Бондаренку Павлу Федоровичу присвоєно звання «Праведник України»  за виявлення християнського милосердя та доброту. Він , незважаючи на ризик втратити власне життя та життя своєї родини, рятував євреїв, які були приречені на загибель. Для читачів є цікавою його книга «З вершин минулого і сьогодення» яку він подарував бібліотеці.

В бібліотеці діє виставка-вернісаж майстрів народної творчості, на якій представлені роботи Дзюбенко Ольги Анатоліївни і Палій Галини Анатоліївни. Хобі яких є вишивання картин, салфеток, ікон, подушок, вироби з бісеру.

Практично жодне зі свят не дарує стільки радості й душевної теплоти як Пасха. Не менш цікавими читачам були представлені різні витвори мистецтва – вишивки, розмальовки, вироби з дерева за тематикою Великодня на виставці «Великдень на Україні».Крашанки, писанки, калачі та паски гармонійно поєднувалися з літературою про традиції українського народу. Знаною в селі майстринею калачів і короваїв є Товмаченко Марія Анатоліївна.

Бібліотека  постійно перебуває в пошуку нових книг, нових тем спілкування з читачами, цікавих співрозмовників і намагається не розчарувати своїх користувачів.

 

Когут Тетяна Анатоліївна

бібліотекар ІІ категорії

Шумилівської сільської бібліотеки.       .

Шум03

Ш10

Ш11

Заняття учасників гуртка «Чомусики».

Шум04

Книжкова виставка «У вінок Кобзаря ми вплітаємо майбутнє».

Ш05

Майстриня  Дзюбенко Ольга Анатоліївна.

Шум06

Бібліотекар ІІ категорії  Шумилівської сільської бібліотеки Когут Тетяна Анатоліївна.

Шум08

Білик Мотрона Савівна – найстарша читачка сільської бібліотеки.

Ш09

Ветеран бібліотечної праці  Товмаченко Марія Анатоліївна.