“Крути – символ національної пам’яті”

До Дня пам’яті героїв Крут  в читальній залі організована викладка літератури “Крути – символ національної пам’яті” 

“Геройство юних лицарів з- під Крут було безумне, було проти всякої здорової логіки, бо ж не може 300 юнаків зупинити шеститисячної орди п’яних матросів. А, проте, це безумство увійде в історію України, як одна з найсвітліших її сторінок, як символ і як приклад найбільшого геройства і любові до Батьківщини. “Немає більшої любові, як життя своє віддати за друзів своїх” – написано у святому Письмі. І це є Крути…

a8

Cумна річниця, в якій не треба сумувати. Бо в боротьбі за волю Батьківщини жертви ніколи не бувають завеликі”, – так пишеться в унікальній книзі “Бій під Крутами у національній пам’яті”. Про це – в матеріалах книжкової викладки, організованої в читальному залі райбібліотеки.

a7

Ті, хто пішов на смерть, взагалі прирівнюються до святих мучеників. “Крутянці” стали символом. Багато загинуло в 1918-му – їх не пам’ятають.  А бій під Крутами – це є щось більше. Це перемога духу, що більше, ніж перемога фізична. Чим могла тоді Україна засвітитись? Великою жертвою і волею до життя. “Як будуть носити Плащаницю Ісуса Христа,- згадайте героїв Крут і помоліться за них”.  Це слова Симона Петлюри і хочеться приєднатись до них.

Теги: