«Бершадщина у прозових та поетичних творах письменників – земляків»

Комунальний заклад  «Бершадська бібліотека» презентує відеоролик «Бершадщина у прозових та поетичних творах письменників – земляків», підготовлений з нагоди Дня слов’янської писемності і культури.

Бершадщина – неповторний батьківський куточок, мала батьківщина не одного покоління працелюбів – бершадщан, які народились чи мешкають у нашому сонячному краї. Його неосяжні простори, благословенна земля, що уславлена подвигами предків, добрими справами, трудовими звершеннями сучасників, постійно бентежать серце, приваблюють своєю загадковою красою, багатим історичним минулим. Бо ж кожна видатна особа залишає по собі яскравий слід в історії Бершадщини.

Наш край має ким пишатися, на Бершадській землі народилися видатні письменники Наталка Поклад, Микола Скеля-Студецький, Василь Думанський, Микола Мельник та інші майстри художнього слова. Бершадщина – край високої культури і духовності, в якого є величезна скарбниця самобутніх традицій, звичаїв, обрядів. Значний внесок у збереження усної народної творчості Бершадщини зробила Ганна Годованець – невтомна збирачка фольклору.

Актуальними й донині є мудрі слова історика Володимира Антоновича, який казав: «Дивно жити в краї і не знати ні самого краю, ні його людності». Пізнанням історії та сьогодення нашої малої батьківщини успішно займаються наші краєзнавці. Вони активно включаються у різнопланові дослідження краю, розгортають пошук документальних свідчень, борючись за збереження багатої історико-культурної спадщини. У друкованих виданнях краєзнавці залишають у спадок прийдешнім поколінням розповіді про невідомі, славетні та трагічні сторінки з літопису краю, формуючи національну свідомість громадян нашої незалежної, суверенної держави.

Запрошуємо завітати до книгозбірні та ознайомитьсь з творчим доробком поетів та письменників нашого краю, літературою краєзнавчого змісту.