Бібліотека презентує історичний хроноскоп «Кримські татари : поневіряння і надія»

 В Комунальному закладі «Бершадська бібліотека» бібліотекарем Аллою Іванчишиною  оформлено історичний хроноскоп «Кримські татари : поневіряння і надія», який приурочений пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Експозиція містить літературу, що розповідає про трагічну долю кримськотатарського народу, який став жертвою здійснюваного російсько-совєтською імперією впродовж двох з половиною століть геноциду. Показані й охарактеризовані основні етапи цього геноциду та його наслідки, боротьба  за свободу.

   Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о 3 годині ранку й тривала до початку червня (перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня).

  Офіційною підставою для депортації кримськотатарського народу стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 сс “Про кримських татар” від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

    За офіційними даними було депортовано 183 144 тисячі кримських татар; за татарськими джерелами – 228 500, з яких упродовж першого півтора року померло близько 110 тисяч осіб. В каральній операції брали участь 32 тисячі співробітників НКВС.

    Людям на збори давалося від декількох хвилин до півгодини, з собою дозволялося взяти особисті речі, провізію, посуд та побутовий інвентар.

     Переважна частина депортованих була направлена на спецпоселення до Узбекистану, частина – до ГУЛАГу, а ще частина – для поповнення спецконтингенту для Московського вугільного басейну. Депортація була одним із засобів “детатаризації” Криму.

 Запрошуємо завітати до бібліотеки та ознайомитись з документами  представленими на виставці.