Бібліотека пропонує народознавчий огляд

      У    КЗ «Бершадська бібліотека» презентується  народознавчий огляд  «Весь світ звеселився, бо Син Божий охрестився». В огляді читачам представлено історію православного християнського свята, про Йорданські традиції, народні прикмети та традиції, заборони та легенди.

Хрещення  Господнє – третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі має назву Йордан або Водохреща.   Хрещення Господнє – це велике православне та греко-католицьке свято, яке українці відзначають з давніх давен. До наших днів дійшло безліч традицій, вірувань, обрядів та народних прикмет, що передаються з покоління в покоління. Назва свята говорить сама за себе – коли Ісус досяг 30-річного віку, він був охрещений Іваном Хрестителем у річці Йордан. Існує також ще одна версія назви – Богоявлення. Біблія розповідає, що саме в день прийняття хрещення Ісусом з небес пролунав голос Бога-Отця і назвав Ісуса своїм Сином, Сином Божим, після того до плеча хрещеного спустився голуб, що уособлював Святий Дух – відтоді свято є засвідченням таїнства Святої Трійці.

 Незмінною залишилась традиція вирубування ополонок в водоймищах. Перед Водохрещем з криги вирізають великого хреста “йордана”, якого встановлюють поруч з ополонкою, прикрашаючи його гілочками сосни та барвінку, а також поливають буряковим квасом. Вважається, що в цей день вода набуває цілющих властивостей. Також вода самоочищається.

 У нашій бібліотеці є чимало народознавчої літератури, яка   розповідає про народні звичаї і традиції святкування в Україні Водохреща та пов’язані зі цим вірування, забобони, легенди і заборони. Завітайте у бібліотеку: тут є  все для вашого  читацького смаку.