Бібліотеки Бершадщини ділилися досвідом роботи із колегами Райгородської громади

     Комунальний заклад «Бершадська бібліотека» відвідали працівники культури Райгородської сільської територіальної громади, які  побували із візитом у Бершадській міській територіальній громаді.

     Директор бібліотеки  Людмила Німчук поділилася з колегами здобутками та успіхами, яких вдалося досягти, а також розповідала про  низку реалізованих та запланованих бібліотечних проєктів.   Цьогорічне осучаснення  форм роботи бібліотек громади   вже дає свої перші результати: у бібліотеках проводяться цікаві та корисні івенти, тренінги, зустрічі та майстер-класи.   Бібліотечні працівники ведуть активну волонтерську діяльність, у бібліотеках плетуть маскувальні сітки, збирають та формують продуктові для передачі ЗСУ, виготовляють окопні свічки та обереги, усі  бібліотеки провели благодійну акцію «Смілива гривня» та беруть  участь  у всіх благодійних акціях для підтримки ЗСУ. Для внутрішньо переміщених осіб та бершадчан, які бажають удосконалити розмовну українську мову, організовано розмовний клуб «Мова –ДНК нації», який функціонує у читальній залі КЗ «Бершадська бібліотека».

       Під час спілкування колеги із сусідньої громади цікавились роботою з актуалізації бібліотечних фондів,комплектування бібліотечних фондів,  організацією і проведення заходів  нових форматів бібліотечної роботи. Звичайно ж наші бібліотеки  вже провели основну роботу з  актуалізації фонду, у зв’язку з російською агресією. Систематично  проводять акції «Подаруй нову українськомовну книгу бібліотеці», адже важливо, щоб  новинки  українських видань надходили у бібліотеки, бо саме книга є головним у бібліотеці, її не замінять ніякі гаджети. Лише  книга здатна розвивати творче мислення, чого не досягають, працюючи з електронною книгою чи в мережі Інтернет. Серед нових форматів, на Бершадщині набрали популярності бібліотечні вуличні акції: «Бібліотечний десант», «Бібліовізит», «Бібліопікнік», «Бібліотечна алея», «Бібліотека просто неба».  

      Гості ознайомились із діяльністю лялькового театру «Буратіно», роботою методкабінету. Цікавість і пожвавлення викликала організація цифрового бібліоХАБУ і коворкінгу, які функціонують у читальній залі бібліотеки. Днями Бершадська бібліотека  долучилася  до проєкту “Всеукраїнська школа онлайн у бібліотеці”.  У нас для цього є всі необхідні складові: цифровий простір, комфортні робочі місця та  професійні бібліотекарі.

КЗ «Бершадська бібліотека» стала ініціатором  загально бібліотечного проекту «Перлинки рідного краю». Ключова мета  проекту: зібрати, оцифрувати та популяризувати наше коріння, вивчати свою історію, бо ще сьогодні серед нас є люди, які були свідками побуту, культури, звичаїв і традицій села, пам’ятають історичне минуле краю.    Директор зазначила, що бібліотечні працівники Бершадської територіальної громади працюють у тісній співпраці із клубними та музейними працівниками, завдяки чому, за ініціативи начальника відділу культури, молоді, туризму та охорони культурної спадщини Бершадської міської ради Наталії Гаврилюк,   проведений благодійний етнофест «Перлинки рідного краю».

     Враховуючи потреби сучасної молоді, бібліотеки громади   шукають нові формати роботи, оновлюють  бібліотечні фотозони, проводять бібліокешинги, квести  дайджести та працюють у соціальних мережах. Налагоджено комунікацію із Молодіжною радою громади. У співпраці з активною молодю проведено етнозахід «Легенди Купальської ночі» та «Жива бібліотека».

     КЗ «Бершадська бібліотека» реалізовує меморіальний проект «Бершадчани, які віддали життя за Україну». У соціальних мережах відео-спогад переглянули десятки тисяч підписників.   У всіх бібліотеках громади організовані виставки-пам’яті, щоб кожен міг згадати імена земляків, які боролися і віддали життя за долю України, за наше майбутнє. Бібліотекарі громади збирають та систематизовують біографічні дані про загиблих земляків.

 Працівники культури побували також у сільській бібліотеці с. Війтівка, де завідувачка бібліотекою Олена Грабова розповіла про акценти сучасної бібліотечної роботи у селі. Тут гості стали учасниками майстер-класу з бісероплетіння, оглянули бібліотечні виставки та ділилися досвідом роботи сільських бібліотекарів.

     Ми переконались, що у період великих випробувань книги залишаються людям вірними друзями, порадниками, втішниками. Завдяки підтримці місцевої влади ми продовжуємо працювати. Те, що бібліотеки Бершадщини відкриті, підіймає дух наших читачів, які використовують кожну можливість для спілкування з книгою. Бібліотеки важливі і це не просто слова, адже рашисти на окупованих територіях найперше знищують українські книги у бібліотеках.

        Зараз  працюємо над реалізацією проекту щодо створення міні-музею історії книги в бібліотеці. У кожній бібліотеці громади  мають функціонувати центри саморозвитку, цікавих зустрічей, корисного проведення часу.  КЗ «Бершадська бібліотека» прагне стати комунікативним майданчиком громади, такий собі «Bibliоhub»,  де є  інформація, книга, газета, журнал, комп’ютер, настольні ігри і спілкування для різних категорій користувачів. 

Бершадська бібліотека сьогодні це  простір для життя, куди можна  прийти, посидіти, поспілкуватися, почитати книгу.

Наразі плануються нові  бібліотечні етнопроєкти,  сучасні соціокультурні форми,  вуличні заходи,  бібліотечні посиденьки, тощо.  Адже лише, зрозумівши і переосмисливши потреби  сучасних читачів, знайдемо  безліч інструментів для їх реалізації.

     На Бершадщині завжди раді гостям, а такі візити дають можливість поділитися власними здобутками та  навчитися чогось нового, цікавого, креативного. Спілкування з однодумцями це завжди цікаво та корисно. Сподіваємось, що надалі будемо  співпрацювати, бо працівник культури це назавжди, скрізь і всюди.