Волонтерські будні бібліотекарів

З перших днів війни працівники бібліотек Бершадської міської територіальної громади  розгорнули активну волонтерську діяльність. Бібліотекарі разом з іншими працівниками культури долучалися до плетіння маскувальних сіток, виготовлення оберегів та окопних свічок для воїнів захисників. Приймали участь у виготовленні вареників, пирогів, інших страв та м’ясних консервів.

Працівники бібліотек долучились до участі у благодійному ярмарку «Прийшла весна – прийде і Перемога», культурно-мистецьких патріотичних проєктах «І піснею, і словом наблизимо жадану Перемогу» та «Україна у моєму серці», благодійному челенджі «Усе для Перемоги!». Стали ініціаторами та  активними учасниками загальнобібліотечного проєкту «Перлинки рідного краю», підсумком якого став проведений благодійний етнофест. Бібліотекарі брали участь у благодійній акції «Смілива гривня» та інших заходах на підтримку Збройних Сил України. Усі бібліотечні заклади Бершадщини під час війни працюють під хештегом:

//Кожна добра справа наближає день перемоги//.

  

Як спільний рух волонтерство виникло на Заході, а першими волонтерами були самаритяни, які надавали допомогу усім, хто ії потребував. Більш впевнено можна говорити про виникнення феномена волонтерства вже з середини ХІХ століття. 1859 рік вважається роком виникнення волонтерського руху у світі.

В Україні волонтерський рух набрав масового характеру під час Революції Гідності, а ще більшого масштабу – після початку російської агресії на Сході України. Міжнародні експерти визнають, що у жодній країні світу не зафіксовано такого потужного волонтерського руху.

Доброта та милосердя – це милість людського серця, розуміння, м’якість, співчуття, ніжність, любов та жалісливе ставлення до людей. Це не слабкість, а сила, тому що доброта та милосердя властиві людям, які здатні прийти на допомогу.

Волонтерство – це  поклик серця до милосердя, дія доброти. Волонтери важливі для кожного суспільства, тому що вони працюють без користі для себе, показуючи цим суспільству, що є ще в житті речі  більш цінні ніж отримання матеріальної нагороди. Із закінченням війни волонтерський рух не закінчується.

Вияви патріотичної свідомості та самоорганізації населення у територіальних громадах району викликають повагу. Адже жителі громад передали любов і тепло своїх сердець, віру в перемогу та велике бажання – всім повернутися додому живими.   Бібліотеки важливі і це не просто слова, адже рашисти  на окупованих територіях найперше знищують українські книги у бібліотеках, бо бібліотека – це інформаційний центр, комунікативний майданчик громади, де є інформація, книга, газета, журнал, комп’ютер, настільні ігри і спілкування для різних категорій користувачів. Заклик бібліотек під час війни: «Згуртовуємось задля перемоги!», бо згуртованість перетворює нас у воїнів, що  боронять свою землю, кожен на своєму фронті.