В етнопроекті «Скарби бабусиної скрині» – Шумилів

        

«Мудрості та долі берегиня – бабусина скриня»,- саме під такою назвою бібліотекар  Шумилівської сільської бібліотеки Ольга Подольська

презентує  скарби з бабусиної скрині.

Родзинкою презентації є старовинна красива, мальована скриня. Скриня, яка багато років зберігається   у родинах, де оберігають  прадавню  українську спадщину.  Велика подяка Бабій  Галині  Олексіївні, мешканці  с. Маньківка, яка зберегла і люб’язно надала для відео-проекту фотокартки, старовинні речі роду Оперчуків. У скрині також представленні надбання майстринь мами і тітки Галини Олексіївни, Бабій Софії Остапівни (1925 року народження), та Криворукої  Христини Остапівни (1933 року народження).

     Скриня у родині  була особливою річчю, її не можна без особливого на те бабусиного дозволу, відчиняти. Бо в ній скарби роду, які протягом усього життя дбайливо зберігалися та були  надійно приховані від сторонніх очей. Відкриття бабусиної скрині – день повернення у далеке минуле, день захоплюючої мандрівки в бабусину молодість. Скриня пам’ятає і щасливі дні – весілля чи народження діточок і онуків.

Ми відкриваємо старовинну скриню, де :  сувої полотна, вишиті та ткані рушники й сорочки, настільники і скатерки, святковий одяг, натільна білизна  та величезна кількість найрізноманітніших хусток…

Бабусина скриня багата речами.

Що спогадом линуть до тата і мами.

Спідниця, сорочка, рушник вишиваний,

Вінок із стрічками – це спомин про маму.

В бабусиній скрині усього багато

Від бабці й матусі, від діді і тата

Від пращурів рідних обереги є тут.

В цій скрині всі спогади роду живуть.

   Чарівна скриня спонукає кожного: згадати дитинство, юність, свою бабусю, свій рід , місце, де народились та минуле свого народу. Шумилівська сільська бібліотека  бажає приємного перегляду, щемливих спогадів та позитивних емоцій і запрошує завітати у бібліотеку, де на вас чекають цікаві і корисні книги. Сьогодні сільська бібліотека – це місце, де не лише зберігаються книжки, це територія, на якій живуть знання, культура, життєвий досвід та мудрість, тут кожний знайде собі затишок і відкриє для себе новий світ.