Година історичної правди «Україною жили, за Україну полягли»

Напередодні Дня пам’яті Героїв Крут у читальному залі КЗ «Бершадська бібліотека» відбулася година історичної правди «Україною жили, за Україну полягли» та представлена викладка літератури. Серед представлених на викладці видань – книга «Крути, січень 1918 року», куди увійшли невідомі і маловідомі документи, свідчення, спогади учасників бою під Крутами.

Зацікавили читачів матеріали видань «Героїка трагедії Крутів», збірка «Крути», Зарицький В. «Крутянська подія», «Крути. Січень 1918року» та інші. В цих виданнях на основі спогадів учасників бою, роздумах сучасників осмислюється героїка подвигу юнаків України в ім’я своєї Вітчизни.

29 січня – цей день в історії України нерозривно пов’язаний зі словом Крути. Тоді, в січні 1918, після прийняття IV універсалу, який проголошував повну незалежність Української Народної Республіки, до Києва рвалася армія Михайла Муравйова…

Бій під Крутами був епізодом збройного конфлікту між УНР та радянською Росією. Він відбувся 29 січня 1918 р. біля залізничної станції Крути, між Бахмачем і Ніжином під час наступу на Київ більшовицьких військ. Саме сила національної ідеї покликала молодь і студентство стати на захист рідної країни. Подвиг і самопожертва цих юнаків – дороговказ всім наступним поколінням. Ми повинні знати історію, що вмита кров’ю і сльозами. Запрошуємо відвідати бібліотеку та ознайомитися з літературою по даній темі.