Запрошуємо познайомитись із виставкою «Птахи – символи України»

 

 У читальній залі КЗ «Бершадська бібліотека»  експонується інформаційна викладка «Птахи – символи України».

Щорічно 1 квітнявідзначається Міжнародний день птахів. Саме цього дня в 1906 році  була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. День птахів – це не тільки річниця Конвенції, але і час прильоту пернатих із зимівель.

 Птахи живуть на планеті понад 150 мільйонів років і немає на Землі такого куточка, де б їх не було. Велику користь вони приносять людям. Вчені підрахували, що на ділянці площею 1 квадратний кілометр птахи знищують не менше ніж 25 кг комах. Сучасна орнітофауна України, налічує 416 видів птахів, з яких 265 регулярно гніздяться на її території.

Бусол, зозуля, жайворонок, ластівка – цих птахів можна назвати патріархами нашого природного світу. Вони пережили багато епох, катаклізмів, існували мільйони років. Є і улюблені птахи, до яких українці ставляться з особливою любов’ю. Якщо селяться на хаті лелеки – родина радіє, адже цей птах приносить щастя. Бережуть також ластів’яче гніздо під стріхою, бо ластівки добро родині віщують.

Щорічно орнітологічна спільнота України обирає символом року вид птаха, який можна легко побачити в природі й проводити за ним спостереження та дослідження.

Птахом-символом 2022 року в Україні обрана ластівка міська (Delichon urbica, L., 1758), її ще називають «воронок».

За традицією в цей час в очікуванні крилатих друзів розвішуються шпаківні, дуплянки та інші «пташині будиночки». Турбота про птахів — це не тільки екологічна проблема. Адже, це частинка краси нашого життя, нашої культури та світогляду. 

Нам необхідно зберегти і примножити крилатих друзів, щоб майбутнє покоління бачило їх красу не тільки на картинках книжок, а й у природних умовах рідного краю.

Птахи мають велике значення в природі і житті людини. Вони є нашими найкращими друзями, з ними людина стає кращою, внутрішньо красивішою, благороднішою, чистішою.

Запрошуємо всіх охочих відвідати бібліотеку та  познайомитися з матеріалами, представленими на викладці , які допоможуть пізнати цікавий світ птахів.