Збройні Сили України – наша гордість і надія


hdr

6 грудня в Україні відзначають День Збройних Сил України, загальне професійне свято всіх українських військовослужбовців. З цієї нагоди у Комунальному закладі «Бершадська бібліотека» організовано виставку панораму «Минуле і сьогодення української армії». На виставці представлена сучасна література та періодичні видання про історію української армії від початку її створення і до сьогодення.

День Збройних Сил України був приурочений до дати прийняття Закону незалежної України від 6-го грудня 1991-го року «Про Збройні Сили України», офіційно свято встановлено 19 жовтня 1993-му році постановою Верховної Ради України. Історія української армії налічує безліч століть. Вся історія державності України тісно пов’язана з утворенням і розвитком тих чи інших військових формацій, які забезпечували державний лад, захист та безпеку громадян як від зовнішніх агресорів, так і від внутрішніх дестабілізуючих факторів.

В період з ІІ тис. до н. е. і до початку V ст.. н.е на території сучасної України проживали племена кіммерійців, скіфів, сарматів, готів, словян, які залишили слід в історії не лише нашої держави а й всієї Європи, як войовничі племена зі своєю оригінальною військовою структурою. З утворенням держави на наших територіях утворюється і військове формування – Дружина. За княжої доби були два основні роди війська: оружники і стрільці. Військо підтримувало силу і могутність держави, обороняло її кордони. Але татарська навала у XIII-XIV століттях привела до занепаду української держави і її війська. Землі України потрапляли під литовські, польські, угорські, молдовські прапори. Головна історична умова виникнення козацтва як суспільного стану і збройної сили — підневільне становище України під владою сусідніх держав Литви і Польщі.

Під час Першої світової війни Україна стала ареною протистояння, що принесло значні людські втрати та руйнування інфраструктури. Це значною мірою вплинуло на створення незалежної української держави та її збройних сил — армії Української Народної Республіки. Після падіння Російської імперії на українських землях утворилися численні військові формації, в тому числі загони Вільного козацтва, Українська Повстанська Армія батька Махно, а також Червоне козацтво. Останнє стало основою збройних сил УСРР, а згодом — УРСР, що називались Робітничо-селянською червоною армією. Після розвалу Австро-Угорської імперії на захист Західно-Української Народної Республіки постала Українська Галицька Армія, основу якої склали формування Українських Січових Стрільців.

Під час німецько-радянської війни Україна направила до лав Червоної Армії і Військово-морського флоту близько 2,5 мільйона своїх співгромадян. У військах чотирьох Українських фронтів у стройових, переважно піхотних частинах і з’єднаннях, українці становили 60-80% і брали найактивнішу участь у визволенні своєї батьківщини від нацистських загарбників. У 1940 році за дорученням уряду УНР на Поліссі створено нову збройну формацію Поліська Січ, яка мала розпочати боротьбу за незалежність України. Саме на основі цієї організації сформувалося озброєне крило Організації українських націоналістів — Українська Повстанська Армія (УПА).

Після проголошення 24 серпня 1991 року незалежності України, вона успадкувала від СРСР одне з найпотужніших угруповань військ у Європі, оснащене ядерною зброєю та відносно сучасними зразками озброєння та військової техніки. Після перемоги в Києві Євромайдану в лютому 2014 року, Росія розпочала військову агресію проти української держави. Першим її етапом стала окупація Криму, далі захоплення проросійськими активістами адміністративних будівель та відділків міліції в містах Донбасу (Слов’янську, Артемівську та Краматорську).

У відповідь на це українська влада оголосила про проведення антитерористичної операції, що переросла у повноцінну війну. 24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Ця війна жорстока та підступна показала всьому світові героїзм, сміливість, професіоналізм, патріотизм українських Збройних Сил.  Українці згуртувавшись, підтримують власну армію морально та матеріально, а довіра до Збройних Сил України зросла в рази не лише  в Україні, але і у світі. Збройні Сили України – наша гордість і надія. На сьогодні до складу української армії входять всі роди військ, які представлені Повітряними і Військово-морськими силами України, а також Сухопутними військами. Вітаємо українських воїнів, надійних захисників, відданих патріотів і людей, для яких честь, свобода і незалежність не порожній звук!