Звітуємо:  «Зима-2023 з бібліотекою»

    Комунальний заклад «Бершадська бібліотека» пропонує для ознайомлення міні – звіт  перед громадськістю, щодо діяльності бібліотеки «Зима -2023 з бібліотекою». Це перший звіт такого формату, але бібліотека планує звітувати перед громадою систематично.  Останнім часом бібліотека м. Бершадь    переформатувала свою роботу, змінила акценти та форми заходів. З перших днів війни  бібліотекарі долучились  до активної волонтерської діяльності, посилення національно-патріотичних заходів та  робота з внутрішньопереміщеними особами, головний акцент зроблений на  популяризацію української історії, мови та літератури, бібліотечну і громадську  діяльність під гаслом «Разом до Перемоги».До бібліотеки стали приходити більше людей, які цікавляться історичними та краєзнавчими книгами. Це спричинено тим, що люди хочуть докопатися до істини щодо справжньої історії  України, зрозуміти витоки державності, здобуття суверенітету і переконатись, що Україна ніколи не буде частиною росії.

       КЗ «Бершадська бібліотека» є базовим бібліотечним закладом громади, що здійснює реалізацію культурної, наукової, освітньої, інформаційної політики  держави.   Формуючи свою сучасну  стратегію, бібліотека обрала для себе модель гармонійного поєднання традиційних, суто бібліотечних функцій, що формувалися протягом багатьох років, з новітніми напрямами інформаційної діяльності. Відтепер наша бібліотека стала місцем, де народжується і зберігається українська  духовність, культурні і наукові надбання. Бібліотечні працівники надихають на творчість, підказують нові ідеї, підштовхують особистість до розвитку, єднають світ, бо  тут  є особлива, чарівна «книжкова» атмосфера, що об’єднує однодумців.

    Компетентності сучасного бібліотекаря теж  змінилися, і поряд з традиційними знаннями та навиками сьогодні не обійтись без комунікабельності, сміливості, ділового мовлення, чіткості та образності мови, контактності, грамотного оперування професійною термінологією. Сучасний бібліотекар – це і психолог, і актор, і режисер, і знавець сучасних комп’ютерних технологій, і, найголовніше, справжній порадник для користувача. У  бібліотеці працюють лише ті, хто має покликання до професії, любить її та цінує. Сьогодні концепцію успіху бібліотечної справи   складають професіоналізм, ентузіазм, вміння працювати у команді та вирішувати проблеми, ініціативність, гнучкість, інноваційність і креативність фахівців бібліотеки.

  КЗ «Бершадська бібліотека» – це простір для життя, куди можна  прийти, посидіти, поспілкуватися, почитати книгу. Серед користувачів є люди, яким бібліотека допомагає здолати самотність, а  деяким реалізувати свої творчі амбіції.  

    Ключовою  функцією бібліотеки є промоція читання.  Бібліотекарі КЗ «Бершадська бібліотека»  здійснюють пошук нових, цікавих форм роботи з користувачами, проявляють творчий підхід до реалізації проєктів, організації дозвілля, проведення культурно-просвітницьких заходів для популяризації читання.   Для відновлення престижності читання впроваджується  багаторівневе входження користувача в книжково – літературний простір, починаючи з дошкільного та молодшого шкільного віку,  це зокрема  акція «Бібліорюкзачок».   

    У КЗ «Бершадська бібліотека» функціонує клуб «Господарочка», клуб «Мова – ДНК нації», краєзнавче об’єднання «Ріднокрай», активно працює дитячий ляльковий театр «Казкарик».

    Реалізовуємо бібліотечні проєкти: «Бібліотечний ляльковий театр «КАЗКАРИК», «Бібліотека просто неба», меморіальний проект «Бершадчани, які віддали життя за Україну»,  народознавчий проект «Етнодень в бібліотеці». Бібліотечні працівники відділу обслуговування дітей разом із розумним, кмітливим, веселим котиком Мудруном читають  казки та  оповідання для дітей. Вийшло вже декілька випусків  тематичних читань, з якими можна ознайомитись на офіційному сайті бібліотеки та соціальній мережі. Онлайн-проєкт «Озвучимо дітям казку»  кожного разу удосконалюється, шукаємо нові цікаві прийоми для подання матеріалу, і це знаходить свої відгуки та уподобайки користувачів.  Діти слухають казки, подорожують разом з улюбленими героями, приходять у бібліотеку, захоплюються читанням, що є головною метою проекту.

    Бершадська бібліотека  долучилася  до проєкту “Всеукраїнська школа онлайн у бібліотеці”.  У нас для цього є всі необхідні складові: цифровий простір, комфортні робочі місця та  професійні бібліотекарі.  Бібліотека допомагає усім: дітям, дорослим, молоді, внутрішньо переміщеним особам.  Люди, котрі  завітали до бібліотек, можуть тут не тільки провести час з користю, а й відпочити душею, відволіктись. Ми пропонуємо і дітям, і студентам приходити вчитися, здобувати знання. Не всі, рятуючи власне життя, взяли із собою комп’ютер чи ноутбук, тому за потреби, у бібліотеці можна навчатися дистанційно.

    Сьогодні в центрі уваги діти, яким необхідно якось оговтатись, реабілітуватись, психологічно відновитись. На жаль українські діти стали свідками страшної реальності, а читання може бути терапією, яка допоможе зняти стрес. Крім того, завдяки літературі, батьки можуть пояснити дітям, що таке війна і чому вона існує. У нашій  книгозбірні  можна брати участь у майстер-класах, бібліокешингах, квестах, патріотичних дайджестах, ігротеках, флешмобах, чи просто пограти у настільні ігри та поспілкуватися з однолітками.

       Бібліотека забезпечує  інформаційну підтримка безперервної освіти громадян протягом всього життя, вільні зони Wi-Fi для користувачів, зона коворкінгу у читальній залі та ін. Враховуючи потреби сучасної молоді, бібліотека  шукає нові формати роботи, оновлюються  бібліотечні фотозони, проводяться молодіжні бібліотечні івенти.  Майже всі тематичні виставки, організовані в КЗ «Бершадська бібліотека»  паралельно створюються  в електронному форматі. Також бібліотечні працівники організовують віртуальні флешмоби,  вікторини, онлайн-інформації та повідомлення, віртуальні екскурсії; мультимедійні перегляди.

         З метою підвищення ролі бібліотеки у соціумі значна увага приділялась подальшому налагодженню співробітництва бібліотеки з партнерськими організаціями, особливо в плані проведення спільних соціокультурних заходів.  Налагоджуємо комунікації з користувачами, є чудова співпраця із закладами освіти і  культури. Важливо, що є розуміння і підтримка  місцевої влади, а це спонукає працювати і творити. Прагнемо  бути комунікативним майданчиком громади, такий собі «Bibliоhub»,  де є  інформація, книга, газета, журнал, комп’ютер, настольні ігри і спілкування для різних категорій користувачів.  

          Є і проблеми – це комплектування бібліотечних фондів. Ми проводимо їх актуалізацію, у зв’язку з російською агресією, але важливо, щоб новинки  українських видань надходили у бібліотеки, щоб  була постійна можливість закуповувати щойно видані книги. Книга – це головне у бібліотеці. Її ніщо і ніколи не замінить. У деяких західних школах дітям до певного віку забороняється  працювати з комп’ютером, вони читають книжки. Тому що  саме паперова книга розвиває творче мислення, чого не досягають, працюючи з електронною книгою чи в мережі Інтернет.

      КЗ «Бершадська бібліотека» щодня відкриває двері для відвідувачів, пропонуючи бібліотечні послуги, нові проєкти,  сучасні соціокультурні форми,  вуличні заходи,  бібліотечні посиденьки, тощо.  Адже лише, зрозумівши і переосмисливши потреби  сучасних читачів, знайдемо  безліч інструментів для їх реалізації.