ЛУГОВА у проекті «Перлинки рідного краю»

   Луговацька сільська бібліотека , в рамках проекту «Перлинки рідного краю», презентує відеоролик «Лугова – село над Бугом».  Лугова  гарне село, яке має свою історію, цікаві  та пам’ятні місця. Історія заснування села Лугової має глибоке коріння. Село розміщене на правому березі річки Південний Буг на великому Берізянському горбі. З трьох боків трикутником Лугова омивалася водою: з північно-східного річкою Південний Буг , з північно-західного річкою Дохна , вода була хорошим захисником від нападу Кримських татар.

Визвольна війна 1648-1654 років,українського народу проти польських знакова  подія в історії України. В селі і тепер ходить легенда про славних козаків, які розбили польське військо на лугу під селом Луговою,про гостру караючу панів шаблю Вінницького полковника Івана Богуна, і Данила Нечая.

Сьогодні у Луговій можна побувати у музеї під відкритим небом «Луговацька Січ», поринути у чисті води Південного Бугу, зазирнути до водяного млина. Саме старий млин є головним героєм нинішнього сюжету.