Михайлівські  «Скарби бабусиної скрині»

     У бібліотечному етнопроекті «Скарби бабусиної скрині» – михайлівські  етноцінності, звичаї  та традиції. Бібліотекар Михайлівської сільської бібліотеки Галина Гончаренко провела презентацію старожитностей села Михайлівка та Романівка  для маленьких відвідувачів бібліотеки. Михайлівська скриня порадувала вишиванками і вишитими рушниками, старим начинням та  реманентом, є тут випечений  у старій формі   запашний хліб, старовинна книга, якій біля  200 років  та інші цікаві і забуті сьогодні речі.

   Найголовнішим акцентом  скрині став сувій домотканого конопляного полотна. Виткане руками полотно – це важка праця і тривалий процес: від весни аж до зими. Спочатку селяни сіяли в землю коноплю та густенько, щоб стебло було тоненьким,  коли приходив час жали і складали у снопи конопельки,  потім кидали у воду.  Через певний час вимивали, сушили та вибивали у спеціальних бательнях. Потім відбирали клоча, яке вичісували на спеціальних щітках. Далі намотували  вичесане клоча на кужелку та пряли веретеном  нитку.  А з випрядених ниток на верстаті  виробляли полотно. Але цим ще не завершувався процес, щоб полотно було білим та м’яким, його мочили у воді та вибілювали на сонці. І лише після цього із конопляного полотна шили одяг, рушники. Його фарбували та робили  скатерки і  підковдри, ним застеляли піч та долівку.  Про все це і більше можна дізнатися із книг, які є у бібліотеці.

   Культурна спадщина Бершадщини багатогранна і цікава,  запрошуємо «відкрити» бабусину скриню та помандрувати етнічними стежками с. Михайлівка.