Музей – перлинка села Устя

Устя – сучасне село, з неймовірними краєвидами, захоплюючими вигинами  місцевої річки, багатою культурно-мистецькою спадщиною, а найголовніше тут живуть справжні патріоти свого рідного краю.

   Село Устя вперше згадується у писемних джерелах в 1651 році. Назва походить від імені засновниці Устини Любомирської. Як і інші поселення Правобережної слобідської України, ймовірно виникло на рубежі XVI-XVII століть, бо вже в літописах джерелах згадується, як предмет торгу між князями Короткими та Вишневецькими.

„Усть” – гирло річки. Село оточене з двох сторін невеликими горами. Розташоване при річці Дохні, недалеко від її впадання в річку Південний Буг.

      У  1920 році до Устя під час Зимового походу заходив Кінний полк Чорних Запорожців Армії УНР. Тут полк роззброїв курінь піхоти, батарею та кулеметників Української Галицької Армії, яка на той час була у складі Збройних сил Півдня Росії (денікінців).

 Про все це і більше розповідає відеоролик, який підготовлений в рамках загально бібліотечного проекту «Перлинки рідного краю»