«Народжений на перехресті двох епох»

Комунальний заклад «Бершадська бібліотека» презентує виставку персоналію «Народжений на перехресті двох епох». 85 років тому, 26 серпня 1937 року розстріляно Іполита Чеславовича Зборовського, громадського, культурного та музейного діяча, краєзнавця.

Народився Іполит Зборовський 25 серпня 1875 у селі Яланець в родині дрібного шляхтича. Непростий життєвий шлях судився Іполиту Чеславовичу. Його ім’я відоме не лише на Поділлі, але й по всій  Україні та за її межами. У 1906 році він організував перші кооперативи в рідному селі: споживчий, кредитовий. 1915 року обраний членом правління Подільського губернського кредитного союзу. У рідному селі за власні кошти було побудовано Український народний дім. Зборовський постійно займався просвітницькою роботою, збирав пам’ятки історії та культури Поділля. Проживаючи з родиною у Києві, працює адміністратором у газеті «Нова Рада». В 1917 році його обирають головою Ольгопільської народної управи та делегатом до Української Центральної Ради від Української партії соціалістів-революціонерів. У коло інтересів входило вивчення історії та етнографії краю, археологія, мистецтво. Зборовський особисто збирав пам’ятки старовини та народної творчості, які згодом передав у Бершадський та Тульчинський музеї, які сам же і заснував.

Вперше Іполит Чеславович був засуджений до розстрілу 1918 року за доносом рідного дядька, про те вирок було скасовано. У 1929 році знову заарештований і засланий до Архангельська. Після відбуття покарання деякий час жив у Чернігові. 4 серпня 1937 року заарештований втретє, 8 серпня того ж року за звинуваченням в антирадянській агітації засуджений до розстрілу. Реабілітований 1959 року. Вшановуючи пам’ять видатного земляка, його іменем названо вулиці у місті Бершадь та селі Яланець. На фасаді Бершадського краєзнавчого музею встановлено меморіальну дошку в пам’ять про Іполита Чеславовича.

  Кандидата історичних наук, почесний краєзнавець України Валерій Рекрут видав монографію «Іполит Зборовський (1875-1937). На перехрестях двох епох» в якій висвітлив постать Зборовського та його громадську, науково-краєзнавчу, музейну та просвітницьку діяльність. 

КЗ «Бершадська бібліотека» пропонує більш детально ознайомитись із творчістю видатного земляка, переглянувши матеріали виставки-персоналії.

All-focus
All-focus
All-focus