Онлайн – презентація  «Битва на Синіх Водах: пошуки, знахідки, відкриття»

Абонемент обслуговування дорослих користувачів КЗ «Бершадська бібліотека» пропонує переглянути  онлайн-презентацію з історії битви на Синіх Водах.

Цього року минає  660 років з часу (1362) історичної битви на річці Сині Води. Битва на Синій Воді залишила про себе немало слідів у письмових джерелах Зокрема, у Густинському літописі відзначається, що Ольгерд «пішов у поле (степ) і побив на Синій Воді татар, трьох братів: князя Качибея, Кутлубучу і Дмитра».  В умовах рівності військових сил Литовської й Татарської армій, долю битви вирішив воєнний талант Ольгерда, який застосував незвичну для супротивника тактику: несподівано для татар військо Ольгерда розступається перед їхньою кіннотою – пропускаючи її вперед і при цьому нещадно обстрілюючи з обох боків. Ординці не витримують удару і тікають.

        Головними діючими  особами битви на Синій Воді були звичайні українські селяни, ремісники – жителі «градів і сіл», розташованих у басейні Синюхи. Золотоординцям було завдано поразки, від якої вони так і не змогли отямитися. На Синіх Водах розгромлено їх основні сили. Перемога поклала початок визволенню українських, білоруських, російських земель від татаро – монгольського рабства.

        Ця битва відбулася у 1362 році, тобто за 18 років до битви Куликовської. За політичним значенням битву на Синіх Водах можна поставити вище, ніж битву на Куликовому полі, адже Золота Орда була витіснена за межі українських земель безповоротно. І хоча українські землі потрапили на деякий час у залежність від Литви, вони скинули вікове татаро – монгольське ярмо, врятували себе від повного винищення.

 У бібліотечних фондах  нашого закладу є  чимало цікавої історичної літератури, запрошуємо завітати у бібліотеку, де на вас чекають захоплюючі історичні романи та хронічки. Бібліотека пропонує-вибір за вами.