Пам’ятка культури– маєток Собанських у Сумівському лісі

У проєкті «Перлинки рідного краю» – село СУМІВКА

Бібліотечні працівники Бершадської територіальної громади продовжують пошукову діяльність у форматі спільного проєкту «Перлинки рідного краю» .

Сьогодні у рамках проєкту «Перлинки рідного краю» – СУМІВКА, село оспіване в поезії і пісні, край вишуканих та смачних короваїв, цілющого Макарового джерела, місце де можна торкнутися святині Стопи Божої матері та зачаруватися неймовірною красою Божої ріки – Південного Бугу.

Наразі бібліотекар Сумівської сільської бібліотеки Алла Майструк пропонує історію місцевої пам’ятки культури–це маєток Собанських у Сумівському лісі. Природа огорнула своєю красою це місце. Адже, невипадково, саме тут був побудований палац, як називають його місцеві жителі. Це місце приваблює дослідників, а також чорних археологів, адже існує легенда, що глечик із золотом ще досі десь у лісі.

За істричними джерелами, після 1699 та 1714 років в Україну повертаються польські шляхтичі із родинами. Баланівський ключ , неподалік Бершаді отримав регент гродський любельський Войцех Собанський (бл. 1692 – бл. 1744), одружений із Маріанною Вержбіцькою. Саме від нього почався рід Собанських.

Після того,як наші землі попали під владу Російської імперії, власниками Баланівського ключа були Каєтан Собанський та згодом його син Гієронім (наприкінці XVIII ст.). Гієронім Собанський Старий (народився 1761 р.) — відомий господар і адміністратор, маршалок шляхти Ольгопільського повіту. Поміщик побудував свої великі фільварки (сільгосппідприємства),які були найкращі в окрузі. Також займався розведенням овець, завдяки чому мав славу серед шляхти. В 1881 році в Сумівці побудували великий палац, який відзначався особливою вишуканістю.

Бібліотечний проєкт триває, цього разу запрошуємо на цікаву зустріч з маєтком Собанських у Сумівці.