Пилип Орлик – творець першої української Конституції

У КЗ «Бершадська бібліотека» представлена тематична  викладка літератури та проведена інформаційна хвилинка «Конституція Пилипа Орлика», які презентувала бібліотекар абонементу з обслуговування  юнацтва Ольга Дашківська.

1710 р. на зборах козацького містечка Тягина (нині Бендери) на березі річки Дністер була прийнята перша Конституція Пилипа Орлика, і тим започаткований процес творення Конституції в Україні.

1710 року під час Козацької ради гетьманом було обрано Пилипа Орлика та укладено угоду між ним як державотворцем і рештою козацтва – «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська».

Укладений документ пізніше дістав назву Конституція Пилипа Орлика, так звана Бендерська конституція, яку вважають першою українською Конституцією а також однією із перших конституцій у Європі.         

«Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська» став унікальним документом по розробленості нових національно-державних пріоритетів та демократичної форми влади, регламентації устрою України. Конституцією Пилип Орлик зобов’язувався обмежити гетьманські прерогативи, зменшити соціальну експлуатацію, зберегти особливий статус запорожців і боротися за політичне й церковне відокремлення України від Росії у випадку, якщо він здобуде владу в Україні.

Створення Конституції вважається значною заслугою Пилипа Орлика в історії України, адже нею він порушував питання про відновлення української державності.

Книжкова викладка представляє історичний портрет українського політичного діяча першої половини XVIII ст., творця першої української Конституції – гетьмана Пилипа Орлика, подається історія створення «Конституції», розглянуто історичні події за яких цей документ було написано, висвітлюються головні ідеї, викладені в Конституції 1710-го року та літературних творах Пилипа Орлика.