Презентація історичної відео довідки «Не стерти пам’яті народу»    

 

Бібліотекар Комунального закладу «Бершадська бібліотека відділу з обслуговування дітей Олена Струтинська презентувала історичну відео довідку «Не стерти пам’яті народу» до Дня пам’яті жертв депортації кримсько-татарського народу.

   Сьогодні час, коли українці по – новому переосмислюють та міркують про минуле, про те, яким може бути наше майбутнє, і про те, що відбувається з нами тепер. Для тих, хто шукає відповіді на запитання “Ким ми були, ким ми є зараз і як нам рухатися далі?”,  КЗ «Бершадська бібліотека»  пропонує історичні  відео довідки, щоб кожен бажаючий міг дізнатися справжню історію рідної України. Бібліотека запрошує  прочитати сучасні книги, щоб знати правдиву  історію народу, історію нації, історію роду, проаналізувати і розставити всі крапки над і – з’ясувати нашу  правду до  кінця.

Депортація кримських татар, яка почалася в травні 1944 року – жахливий злочин тоталітарного режиму проти етнічних кримчан.  Депортованим  давали на збори від декількох  хвилин до півгодини. З Бахчисарая,  Джанкоя  і Сімферополя їх ешелонами відправляли на схід СРСР. До кінця червня 1944 року було виселено 200 тис. осіб. Протягом року від голоду, хвороб і виснаження загинули понад 30 тис. кримських татар.

Примусове утримання кримських татар продовжувалось  до листопада 1989 року та мала катастрофічні наслідки  в місцях заслання.

Із 1991 року, коли Україна стала незалежною державою, а Криму надали статус автономної республіки, вони нарешті знайшли своє щастя.  Та у  2014 році Крим був анексований російською федерацією. Знову почалися допити, переслідування, гоніння та зникнення представників кримськотатарського народу. Але ми віримо в те, що наша Україна була і залишиться вільною, незалежною і демократичною країною, в якій будуть у мирі і злагоді проживати  усі національності.