Розпочато новий проект «Етнодень в бібліотеці»

          

   Комунальний заклад «Бершадська бібліотека» сьогодні розпочав реалізацію нового народознавчого проекту «Етнодень в бібліотеці».

    Перший захід  «Святий вечір дай нам віри у житті» відбувся у читальній залі. На  етнодень завітали слухачі Університету ІІІ віку, вихованці Дитячої музичної школи та бібліотекарі. У святі взяла участь начальник відділу культури, молоді, туризму та охорони культурної спадщини Бершадської міської ради Наталя Гаврилюк.

     Ведучі Ольга Дашківська та Алла Іванчишина запросили присутніх  поринути в атмосферу українських народних звичаїв і традицій, що побутують у нас на Бершадщині та Вінниччині.

   Вітаючи гостей, директор КЗ «Бершадська бібліотека» Людмила Німчук зазначила, що наш народ має багату і цікаву етнічну культуру, звичаї і традиції, які не просто передаються із покоління в покоління, а практично духовно єднають минуле і теперішнє українців. А щоб мати зв’язок із майбутнім бібліотекарі презентують народознавчий проект «Етнодень в бібліотеці», в рамках якого будуть проведені пошуки, оцифрування та популяризація наших прадавніх традицій.  Це перший етнодень, а протягом року їх буде щонайменше шість, кожен з яких розкриватиме нашу прадавню культуру і українську національну етнічність.  

   Дитячий колектив Бершадської музичної школи «Янголята», керівник Кристина Мураховська, виконав колядки та щедрівки, закликаючи присутніх доєднатися до їх чудового співу.

     Вірування, традиції, звичаї, прикмети   та заборони під час святкування святвечора є   складовою нашої української культури, нашої ідентичності. Про них сьогодні багато дізналися учасники свята.   Важливим різдвяним обрядом на Святий вечір є оформлення столу.   Традиційно його застеляють свіжим сіном або соломою, зверху насипають трохи зерна й покривають скатертиною. Також у нашому регіоні існувала традиція класти під святкову скатертину по голівці часнику на кожен кут, часник  буде оберігати сім’ю від хвороб та злих сил.

 Бібліотекарі підготували для присутніх презентаційний святвечірній стіл, де все відповідає нашим традиціям: хліб, 12 пісних страв, узвар, віночок із сіна, свічка, дідух, часник під скатертиною  і, звичайно, стилізований посуд. Головні страви це кутя і узвар. Традиційну подільську кутю готують з пшениці, маку та меду з узваром. Мед розводять узваром із сушені. Причому, сухі фрукти мають бути з того краю, де ми живемо. Ніякого цукру у куті не повинно бути. Кожен інгредієнт цієї страви є символічним. Пшениця –символ достатку, мед – здоров’я, мак – символ роду.

  Обов’язковою різдвяною традицією є колядування, тож і сьогодні у бібліотеці дотримались цієї важливої традиції та на завершення свята всі разом заколядували. І хоч цьогоріч  наше свято з присмаком смутку та болю,  кожен вірив, що наше спільне бажання – велика і справедлива ПЕРЕМОГА обов’язково буде, бо з нами Бог і ЗСУ, а ще наша віра, надія, любов і єднання.

            І як годиться, гостинні господарі не можуть відпустити колядників без гостинців. Тому  малих колядників пригостили смаколиками, які від міського голови Віталія Драгана передала  Наталя Гаврилюк, а дорослих пригостили запашними пиріжками, які є символом свята, радості, які Богом даровані людям.

  Слова вдячності від присутніх висловила Марія Миколаївна Цимбалюк, яка звернула увагу, що народні звичаї і традиції нас об’єднують та оберігають.

     Святкові посиденьки завершувались, учасники щиро  вітали один-одного зі святами та бажали, щоб в цьому  році, здійснилися найпотаємніші мрії, запанували  мир і радість  на нашій землі, відбувалися захоплюючі та нові творчі зустрічі.