Роль бібліотек в інтеграції населення у мирне життя

     07 грудня 2022 року директор КЗ «Бершадська бібліотека» Людмила Німчук взяла участь у Міжнародному форумі «Роль бібліотек в інтеграції населення у мирне життя».  Організатори форумуВГО Українська бібліотечна асоціація та Goethe-Institut в Україні. Захід проведено в межах проєкту «Бібліотека як безпечне місце».

 Під час форуму обговорено досвід роботи бібліотек світу із населенням після перенесених морально-психологічних травм після  війни. Спікери ознайомили із  світовим досвідом відновлення після воєнних дій та інтеграцію населення у мирне життя на прикладі Німеччини, Словаччини, Грузії, Індонезії, Боснії та Герцеговини.

     Важливу роль у цьому процесі відіграють бібліотеки, завдання і можливості, яких для відбудови післявоєнного суспільства полягають в організації простору для спілкування, розвитку, дозвілля та психологічного розвантаження.  У бібліотеках країн де були війни та військові конфлікти створювались любительські клуби із садівництва. Найкращий досвід це організація пермакультурного садівництва як засобу приємної діяльності та позитивних емоцій. Відвідувачам бібліотек припали до вподоби дискусії на теми здорового та смачного харчування, воркшопи «Як бладнати перманентні сади», інтерактивні читання для дітей.

   Організація роботи  у післявоєнний період різних клубів за інтересами, цікавих і корисних дискусій та зустрічей у бібліотеках дають можливість населенню отримати позитивні емоції.