«Скарби бабусиної скрині» – с. Велика Киріївка

 

    Сільська бібліотека с. Велика Киріївка    у форматі загально бібліотечного проекту «Скарби бабусиної скрині» презентує місцеві старожитності.

    Скриня здавна була важливим елементом в оформленні традиційного українського житла. Такий елемент меблів виконував функції місця для зберігання одягу, рушників, хусток та інших побутових речей, інколи використовувалася як спальне місце, чи навіть стіл. А ще скриня була невід’ємним складником дівочого приданого, в якому придане з рештою і .

   Вишиваний рушник посідає почесне місце в будинку: біля образів, на столах, на вікнах, скринях. Він є старовинним народним символом і прекрасним стильним елементом в оздобленні будинку в стилі «кантрі» або «сільському стилі». З вишитою крижмою зустрічають народження дитини. Дуже багато знакових подій в житті людини потребують цього традиційного народного атрибуту: випускні в садочку та школі, зустріч дорогих гостей, сватання, шлюб, весілля. Всюди в українських народних обрядах використовується вишитий рушник. І на похоронах, вишитого рушника теж треба.

     На чистий білий рушник, або лише полотно, котре називалось крижмо, приймали малу дитину, що символізувало чистоту новонародженої душі. Довгий прямокутний шмат тканини завжди у наших предків означав дорогу, шлях, який веде людину, допомагає їй жити.

І сьогодні вишитий рушник – бажаний предмет домашнього вжитку та чудовий традиційний символ кожної важливої події в житті українського народу.

 Запрошуємо переглянути відеопрещентацію «Скарбів бабусиної скрині», яку підготувала  завідувачка Великокиріївської сільської бібліотеки Лілія Бернацька.

 І нехай  у кожної людини на вишитому рушникові «оживе все знайоме до болю: і дитинство, й розлука, і вірна любов».