«Скарби бабусиної скрині» – ФЛОРИНЕ

 У  Флоринській  сільській бібліотеці відбулася презентація етнопроекту «Скарби бабусиної скрині». Тетяна Білуха  розповіла юним користувачам про багатства, які  хранить давня скриня. У ній  наші старовинні обереги й добрі символи родини – все це наша родовідна пам’ять, наша історія.

За звичаєм скриню ставили на видному місці. Серед вишиваних рушників та килимів, вона була окрасою хати, застелена  вовняним рядном, повна таїни, розмаю, стояла міцно й урочисто. Чого тільки не було у тій скрині! До скрині ховали “спомини про дівування” та скарби, надбані за самостійного господарювання, рушники повивальні, рушники весільні, сорочки шлюбні та великодні, скатертини святкові та на “щодень”.

Серед бабусиних скарбів – старовинні ікони, які багато років зберігаються та шануються у різних родинах  Ці ікони бачили багато радості і страждань Вони сумним поглядом проводжала наших  прадідів  на війну, у тяжкі роки голодомору бачили благання  про  крихітку хліба. Ці ікони були свідками весілля і  хрестин у великій родині. Скільки всього ще могли б розповісти наші священні реліквії – ікони, які через роки і віки бережуть всю родину від зла.

 Загально бібліотечний етнопроект «Скарби бабусиної крині» кожного разу відкриває багато цікавого  з історії рідного краю, історії родин. Кожен скарб бабусиної скрині – це наш оберіг, який у різні часи допомагав і допомагає  знайти ту стежину в житті, яка приведе до кращого майбуття, де буде місце Добру, Злагоді, Честі, Любові, Людяності.  Запрошуємо переглянути відео презентацію , підготовлену завідувачкою Флоринської сільської бібліотеки  Тетяною Білуха та помилуватися флоринськими скарбами бабусиної скрині.