Скарб бабусиної скрині с. Мала Киріївка – макітра

  

  У сільській бібліотеці  с. Мала Киріївка відбулася етноподорож  «Скарби бабусиної скрині», яку  у форматі  загально бібліотечного  етнопроекту провела бібліотекар Олена Охріменко.

 Скриня – символ заможності, збереження сімейних і родинних традицій, поваги до праці й духу предків. Скриня вчить: тільки зберігаючи й шануючи все родинне, духовні й матеріальні надбання попередніх поколінь, сучасне покоління зможе досягти злагоди, благополуччя, розквіту і примноження свого тлінного й нетлінного багатства. В скрині можна знайти  одяг, вишиті сорочки, вишиті рушники, прикраси, чоботи, хустки та навіть глиняний посуд.

  Глиняний посуд для с. Мала Киріївка є певною мірою візитівкою, бо тут споконвіку славилися цим ремеслом. Гончарство було не лише заняттям більшості жителів села, а й способом виживання. У кожному другому обійсті був гончарний круг. Брудні від глини руки – то звична ознака сільських горшколіпів. Все, що хочеш, можуть зробити вмілі руки майстра, – глечик, миску, макітру, горнятко…

   Отож сьогодні знайомимося одним із видів українського традиційного глиняного посуду який виготовляють в селі Мала Киріївка  це – Макітра.

Макітра – один із найпоширеніших видів українського традиційного глиняного посуду, назва якого походить від  словосполучення «мак терти», – бо здавна в ньому перетирали мак для різдвяної куті. Макітру використовували для розтирання маку, сиру та інших продуктів, для змішування тіста, зберігання круп, борошна, фруктів, приготування страв у печі, а також для десертів.

  Макітра «вагітна» добром – говорили наші пращури.  Це символ жінки, її сутності. Купувати макітру  краще на Великдень чи Різдво, саме так робили наші предки.

Якщо зазирнути в історію побуту українців ХІХ століття, коли улюбленою стравою наших предків був куліш, що пішов із часів козаччини , то його подавали  лише у макітрі.  Макітра – це є символ єднання сім’ї,  яка збиралася за великим столом, де у макітрі парували вареники з картоплею або картопля із розтертим часником та смаженою цибулею. ..

   А коли готувалися до весілля  , то тісто на коровай  та медяники мали вчиняти обов‘язково в новій макітрі. Місити його повинна була одружена молодиця, гарна господиня ще й щаслива в шлюбі. Коли ж закінчувалося весільне застілля, макітру, у якій місили тісто на коровай, розбивали. Як макітра для короваю була одна, нехай і шлюб для молодят буде одним на все життя. Ось такий був звичай.

Що не кажіть, а макітра таки чарівна посудина, недаремно її ототожнювали з людською головою. Колись під макітру стригли чоловіків, одягаючи її на голову.

Наш  традиційний глиняний посуд знову стає популярним, особливо МАКІТРА. Без неї і сьогодні не приготуєш вишукані страви традиційної української кухні.

Запрошуємо переглянути відео презентацію бібліотечного проекту «Скарби бабусиної скрині», яку підготувала бібліотекар Малокиріївської сільської бібліотеки Олена Охріменко . Нехай в кожній оселі буде глиняна макітра наповнена добром, любов’ю, затишком і пахне українським козацьким кулішем та смачними варениками.