Тимофій Судачок – новатор сільськогосподарського виробництва     

 16 травня виповнюється 115 років від дня народження  відомого аграрника, Героя Соціалістичної праці, нашого земляка  Тимофія Миколайовича Судачка. До цієї дати у КЗ «Бершадська бібліотека» оформлено виставку-досьє «Тимофій Судачок – новатор сільськогосподарського виробництва».

Довідково:

Народився Тимофій Миколайович 16 травня 1908 року в с. Шумилово. Навчався в місцевій школі, працював у Чернятському гранкар’єрі, в Чорній Греблі. У 1932 році був обраний секретарем комсомольської організації кар’єру, а перед війною — головою колгоспу «Більшовик» с. Чернятка. На другий день після початку війни пішов на фронт. Після звільнення Чернятки від німецько-фашистських окупантів у 1944 році повернувся в село, маючи сім поранень. Був обраний третім секретарем Джулинського райкому партії . На прохання колгоспників Чернятки знову очолив господарство з 1948 року.  Влітку 1950 року два колгоспи Чернятки об’єдналися в один. Його очолив Т. М. Судачок.

У 50-х роках колгосп успішно виконував всі завдання і зобов’язання. Урожай пшениці досягав 60 центнерів з гектара, цукрових буряків – 500-600 центнерів, середньорічні надої – 4000 кілограмів. За високі досягнення в господарюванні голова колгоспу Т.М. Судачока  у 1957 році був удостоєний звання Героя Соціалістичної Праці. У березні 1966 року через хворобу змушений був достроково вийти на пенсію. Помер 2 січня 1968 року.