Українські фразеологізми є ознакою виразності та  творчого мислення

15 вересня  2022 року у  читальній залі  КЗ « Бершадська бібліотека» відбулося засідання мовного клубу «Мова – ДНК нації».  Такий формат роботи бібліотекою реалізовується для тих хто прагне спілкуватися, удосконалювати українську мову чи  кому  бракує практики. Вік, стать, рівень володіння рідною мовою значення не мають.

Кожне засідання має свою ключову тему. Засідання проводить бібліотекар читальної зали Людмила Печенога. Фразеологізми в українській мові – цікава, емоційна, глибоко народна тема. Людмила Василівна звернулася до присутніх цікавим посилом: «Десять років, зціпивши зуби, ви гризли граніт науки в школі. Інколи били байдики, інколи зі шкури пнулися. Потім у вищих навчальних закладах, коли ваша світла голова підкорювала вершини знань, було відчуття, ніби гора падала з плечей, в протилежному  випадку – лилися крокодилячі сльози. А тепер  уже й собаку з’їли, але , через те, що іноді  точили ляси, а не слухали викладачів, піймали такого облизня, що зараз розводите руками, коли чогось не знаєте. Так от сьогодні , з відкритим ротом слухайте все і мотайте на вусТекст складений із відомих українських фразеологізмів підсилює емоційне значення звернення.

     Відвідуючи заняття клубу ми розвиваємо свою розмовну мову, покращуємо її, а   уживання фразеологізмів у текстах різних стилів є ознакою виразності , творчого мислення мовця, свідчить про його високий рівень володіння всім мовним багатством.

 Засідання розмовного клубу і надалі будуть проводитись двічі на місяць, про їх проведення буде повідомлено на сайті КЗ «Бершадська бібліотека» та у соціальних мережах. Долучайтесь до розмовного клубу «Мова – ДНК нації».