Участь в онлайн-семінарі від Обласного центру народної творчості

8 червня 2023 року бібліограф-краєзнавець Комунального закладу «Бершадська бібліотека» Юлія Маршук та методист Комунального закладу «Бершадський будинок культури» Лариса Москаленко взяли участь у «Семінарі з обміну досвідом роботи відповідальних за нематеріальну культурну спадщину в територіальних громадах. “Практики виявлення та підтримки елементів НКС” що проходив в онлайн форматі. Зі вступним словом виступила начальник управління культури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики Вінницької ОДА Ольга Дернова.

Під час онлайн-семінару директор Вінницького обласного центру народної творчості заслужений працівник культури України Тетяна Цвігун розповіла про обмін досвідом роботи та стан виявлення та подачі елементів НКС. Із виступів спікерів учасники семінару дізналися про досвід виявлення, підготовки матеріалів та внесення елементів НКС до Обласного переліку. Із розповідей колег почули про «Традиції рогозоплетіння», «Обряд весняного квітчатого Миколи», «Купання маю», «Традиції сушіння фруктів  у селі Кармалюкове» та «Традицію орнаментального розпису Барської кераміки».

Марія Моторна, провідний методист з нематеріальної культурної спадщини Вінницького обласного центру народної творчості у своїй слайд-презентації про «Підготовку документації на елементи НКС та шляхи просування елементів до переліків різних рівнів». По завершенню зустрічі спікери давали відповіді на різні питання,  наголосили про перспективи просування до Національного переліку елементів України та підвели підсумки онлайн-семінару.