Участь у Літературному конкурсі від порталу “Експеримент”

https://md-eksperiment.org/post/20230115-sho-vidbuvayetsya-u-temryavi-lyudmila-nimchuk

 Темрява цьогорічної зими стала частим явищем у нашому домі. Вона несе холод і неспокій, а зимою особливо хочеться світла і тепла. Темрява спонукає нас до роздумів і мрій. Спочатку йде молитва щира, глибока, енергетична молитва за мир в Україні, за спокій і щастя у родині, за краще майбутнє нашої стражденної нації. Потім як би того не хотілося знову і знову виникає туга та злість і запитання, яке не покидає мене вже багато років «За що?».  І тоді я знову прошу у Бога милості та благословення  моїй мирній державі, моєму щирому вільнолюбивому українському народу.

   Темрява не зникає, знову літають ракети і дрони,  в повітрі відчувається напруга і тривога. Звучить сирена, повітряна тривога і в темряві ми шукаємо захисту від рашистських снарядів та ракет. Прислухаємось до страшних звуків, шукаємо порятунку, молимось, просимо і проклинаємо московітів до останнього коліна за сльози і страх в очах дітей, за біль матерів, за загиблі молоді житті, за руйнування і жорстокість, яку вони принесли на нашу землю.

    Відбій тривоги, я вслухаюся у ці три короткі гудки, повертаюсь до свого улюбленого дому і в темряві починаю згадувати дитинство, молодість, мирне життя. Яке  ж то було щастя, як гарно ми жили, як усміхалися діти, звучала народна пісня і виспівував  у садочку соловейко. Далі  приходять мрії про майбутнє, ми переможемо, ми виженемо ворога з нашої землі. Зміниться все і ми самі. Бо в ДНК українців навіки закарбується  ненависть і недовіра до московітів, ми вже ніколи не будемо жити по-сусідськи дружно та довірливо. Наші діти і онуки знатимуть, що звідти йде насилля, жорстокість, ненависть, ґвалтування, звідти йде загроза і війна…

    Темрява триває і я  вмикаю радіо, про яке ми згадали під час війни та слухаю новини, знову і знову тривожусь за  Бахмут і Соледар, як там наші захисники, адже надворі мороз, а у них спекотно.  Вірю, що вже скоро ми знову відчуємо емоції щастя і запах перемоги, як це сталося із  Херсоном. Згадую ті хвилини радості та болю, слухаю новини далі, щиро радію втратам ворога  (хоч це не по-християнськи, але ж вони не люди, вони діти сатани).  Звучить гімн України і я з гордістю повторюю кожне слово, опівніч, в домі з’являється світло… Поспіхом   намагаюся зробити звичайні буденні речі, які потребують світла і тепла, світло приносить надію, вселяє оптимізм і впевненість. Після цієї жахливої чорної смуги прийде біла, настане мир і радість, зацвітуть сади, усміхнуться діти, заспівають солов’ї.  Загояться рани, відбудується і розквітне Україна. Наша красива європейська демократична держава. «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине… От де, люде, наша слава,  Слава України!»

 Людмила НІМЧУК

М. Бершадь Вінницька область