У бібліотеці презентується виставка-ювілей «Постать Василя Земляка над плином часу»

У Комунальному закладі «Бершадська бібліотека» представлено виставку ювілей «Постать Василя Земляка над плином часу», приурочену 100 -річчю від дня народження  українського письменника, прозаїка і сценариста Василя Земляка.

   Василь Сидорович Земляк (справжнє ім’я — Вацлав Вацек) народився 23 квітня 1923 року в селі Конюшівці на Вінничині в селянській родині. До 1937  року Василь навчався у Миколаївській неповній середній школі, а з 8 –го  класу — в Йосипівській середній школі. У 1940 році  вступив до Харківського авіаційного училища, бо з дитинства мріяв стати льотчиком. Але війна перервала навчання: 18-річний юнак потрапив на фронт. Під час Другої світової війни воював у складі партизанського загону.

Друкуватися почав після війни.  Саме в 1945 було видано його перші прозові твори. Василь Земляк працював у Козятинському райвиконкомі, згодом — керуючим відділку радгоспу в селищі Червоному, а коли перейшов на газетну роботу, то вступив у 1950 році на заочне відділення Житомирського сільськогосподарського інституту, згодом продовжував навчання у Київській сільськогосподарській академії.

У лютому 1957 року Земляка прийнято до Спілки письменників України. У 1958 році призначений головним редактором республіканського видавництва «Молодь». Був головним редактором Київської кіностудії ім. О. Довженка з 1963 по 1966 рік. Співпрацював з журналом «Новини кіноекрану». Помер письменник 17 березня 1977 року.

 Запрошуємо користувачів завітати до Бершадської книгозбірні для більш  детального знайомства із творчістю письменника Василя Земляка.


All-focus
All-focus