У бібліотеці проведений молодіжний конкурс «Міс у вишиванці»

   Яскравим,  щирим та емоційним видався  молодіжний конкурс  «Міс у вишиванці», який підготували  провели  бібліотекарі Ольга Дашківська та Алла Іванчишина у КЗ «Бершадська бібліотека».

    Завдяки ведучим, учасниці конкурсу  та їх групи підтримки – молоді бершадчани  поринули в історію та  чарівний світ української вишиванки.

Бо, для нас, українців, немає гарнішого одягу, ніж наші національні строї. Особливою прикрасою яких є вишиванка. Вишиванка є унікальною, неповторною ознакою українського народу. Це наша спадщина і наша гордість.

   Щирі, вродливі  та розумні дівчата – учасниці конкурсу Дар’я Барткова, Ксенія Глазова, Ангеліна Гнатенко та Єлизавета Коваленко  презентували свої візитівки. Ангеліна Гнатенко розповіла про те, як почалося її життя на Бершадщині, а одягнену нею вишиванку матуся вишила , коли переховувалися у підвалі в окупації, Ксенія Глазова креативно у відеоролику розповіла про себе і свої уподобання та захоплення, Дар’я Барткова завітала у старовинному національному вбранні, яке належало ще її бабусі, а Єлизавета Коваленко розповіла про свої спортивні та мистецькі уподобання.

Їх із радістю та гордістю  слухали і дивилися вболівальники та члени журі, до якого мали честь увійти: провідний спеціаліст відділу культури, молоді, туризму та охорони культурної спадщини Бершадської міської ради  Лариса Ющенко, директор КЗ «Бершадська бібліотека» Людмила Німчук та голова профспілки працівників культури Тетяна Захарчук.

      Тести, конкурси, вікторини, музичні  квести, творчий конкурс – все це сплелося в один вінок  з історії нашого оберегу – вишиванки, в якій вишитий код нації. Дівчата були кмітливими, розумними, обдарованими. Кожна з них довела, що є щирою українкою, якій підвладне все. Особливим був творчий конкурс, де учасниці Ксенія Глазова, Ангеліна Гнатенко та Єлизавета Коваленко читали вірші про вишиванку, а  Дар’я Барткова зачарувала піснею на слова Тараса Шевченка «Зоре моя вечірняя».

 Порадувала усіх присутніх своїм талантом, чудовим народним голосом та автентичним співом наша юна зірочка, вокалістка Олександра Герасименко.

   Скільки всього нового і цікавого дізналися під час цієї зустрічі. Кожна вишиванка  це сорочка наділена унікальною енергетикою, кожен хрестик наповнений любов’ю. Ми, напевно, ніколи ми не зможемо довідатись, хто і коли вперше здогадався втілити в узорний мотив красу рідної природи, свої переживання та відчуття, бо тканина і нитки недовговічні, а наука не може точно визначити час виникнення української вишиванки. Та через роки і віки вона передаватиме незримий код нації, вишиті чорними і червоними нитками полотна передають тривоги і болі українців, а   рослинний орнамент нагадує про невмирущість природи і нашого народу. Україна була, є і буде.

    Підсумовуючи конкурс,  журі визначило, що кожна учасниця гідна носити високе звання «Міс у вишиванці». Дипломи учасниць, традиційні стрічки конкурсу, подарунки, квіти та оплески отримали всі учасниці конкурсу.  Вітаючи учасниць, директор бібліотеки Людмила Німчук відзначила, що дівчата  – справжні українки: красиві, сміливі, розумні, обдаровані та кмітливі та побажала щоб українська вишиванка  приносила кожному її власнику здоров’я, любов, волю, незалежність. Адже вишиванка – духовний символ українського народу, рідного краю, батьківської оселі, тепла материнських рук. Це – оберіг. Нехай же вона оберігає українців де б не були. Добра, миру нам усім, а Україні _ ПЕРЕМОГИ! З Днем Вишиванки!