У бібліотечному проекті «Скарби бабусиної скрині» – Крушинівка

   У Крушинівській сільській бібліотеці презентовано «Скарби бабусиної скрині».  Бібліотекар Людмила Коваль розповіла про скриню та основні речі, які лежали у ній. Зовні скриня нагадувала великий ящик із плоскою чи злегка випуклою кришкою, що завжди замикався на ключ. Із обох боків скрині для зручності її транспортування робили залізні ковані ручки. Часом форма та розміри скрині дозволяли використовувати її як стіл або ліжко.

 Скрині фарбували здебільшого в червоний колір різних відтінків.  Існувала практика складнішого декоративного оздоблення скринь за допомогою художнього розпису, через що вони звалися «мальовані скрині». Зазвичай таке оздоблення робили самі ремісники-столяри.

  Скриня була основним компонентом традиційного весільного посагу молодої, тому мальована і кована скриня вказували на заможність її сім’ї.

 Головним предметом крушинівської скрині є плахта. Це незшитий тип жіночого поясного одягу, який складається з одного або двох полотнищ з орнаментом у клітинку. Тканина для неї виготовлялася з сировини (вовни) вищої якості за складною ткацькою технікою. Картата багатоузорна плахта була елементом святкового жіночого одягу. Існували три види жіночих плахт: «червонятка» – для молодих дівчат, «червонятка і синятка» – для жінок середнього віку і заміжніх, «чорнятка» – для жінок старшого віку.

 Бабусина скриня містить чимало скарбів, тут рушники і сорочки, рядна і полики, а ще намисто та віночки. Кожна річ – справжній скарб, бо несе енергію українського народу через віки. Запрошуємо переглянути відео презентацію скарбі крушинівської скрині, яку підготувала бібліотекар Людмила Коваль. Нехай у  серці кожного українця  завжди живе бабусина скриня.