Цей дивовижний світ кіно

День українського кіно –  свято всіх причетних до створення вітчизняного кінематографа, а також його відданих поціновувачів. Цьогоріч цей день припадає на 10 вересня.

З нагоди  Дня українського кіно бібліотекарями читальної зали КЗ «Бершадська бібліотека»  організовано зустріч користувачів  бібліотеки з людьми, причетними до кінематографа Бершадщини –  директором  Комунального підприємства «Бершадська  кіномережа» Писанецьким  Олегом  Митрофановичем та кіноаматором  Храновським Русланом Мефодієвичем.  Ведучі зустрічі Ольга Дашківська та Людмила Печенога ознайомили з історією створення світового кіно та перших українських кінострічок. Присутніх вітала директор бібліотеки Людмила Німчук, яка побажала  бершадським представникам української кіноіндустрії мати багато цікавих інформаційних приводів для зйомки захоплюючих кінострічок та  можливостей для осучаснення нинішнього кінотеатру. Запрошені поділились своїм досвідом, історією   кінематографа,  його проблемами та перспективами.  Присутні переглянули  стрічку про кінотеатр «Космос», з якої дізналися про заснування кінотеатру  у 1965 році,  його переобладнання у 70-х роках у широкоформатний. Із задоволенням переглянули кадри з минулих років.  Храновський Р.М.  представив до перегляду фільм про  нашого земляка, учасника антитерористичної операції на Сході України – В’ячеслава Дремлюха.

Також бібліотекарі оформили і представили книжкову виставку  «Цей дивовижний світ кіно». Виставка складається з двох розділів: «Історія українського кіно» та «З книжкової сторінки на великий екран». Видання першого розділу виставки розкривають історію створення українського кіно. Другий розділ книжкової виставки представляє книги, за якими талановиті режисери зняли свої геніальні фільми. Серед них твори Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я», Лесі Українки «Лісова пісня», Олександра Довженка «Зачарована Десна», Пантелеймона Куліша «Чорна рада», Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків», Павла Загребельного «Роксолана», Григорія Квітки-Основ’яненка «Сватання на Гончарівці».

За тим, яким є українське кіно, можна говорити про Україну. Такою вона була, є і буде. Є Україна – є українське кіно, за ним також нас знають у світі, а  наші читачі  читають книжки українських письменників, і це найбільше радує бібліотекарів! Тож запрошуємо вас відвідувати бібліотеку!