Єдиний скарб для тебе – рідна мова

    

Бібліотекар Комунального закладу «Бершадська бібліотека» Алла Іванчишина провела вікторину, «Єдиний скарб для тебе – рідна мова», для учнів 10 – Б Бершадського ЗЗСО №1, приурочену  Дню української писемності та мови, який відзначається щороку 09 листопада.

Під час заходу учні показали гарне знання творів української літератури, продемонстрували хороші знання з української мови, мали можливість пригадати та продовжити прислів’я про книгу та мову, дати відповіді на загадки, відповідали на підготовлені загадки-запитання, відгадували пісні. Також із задоволенням розв’язували ребуси.

Мова формує і розвиває дитину, збагачує її духовність, плекає шанобливе ставлення до світу, родини, народних традицій, розуміння власної особистості у суспільстві.

День української писемності та мови  започаткували у 1997 році, коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови у консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови».

Дата Дня української мови та писемності припадає на православне свято – День вшанування преподобного Нестора-літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Адже дослідники вважають, що саме з його праці розпочинається писемна українська мова.

Упродовж століть українська мова, так само як і її носії – український народ, зазнавала суттєвих утисків і заборон з боку різних держав.  Однак попри це, з кожним роком українська мова розквітає: носіїв рідної мови стає дедалі більше, молодь все частіше популяризує українську в соцмережах та спонукає до її вжитку у мовленні. І сьогодні українською мовою розмовляють понад 45 мільйонів людей.