Історія становлення української мови та  культури нашого народу

У  День  слов’янської писемності та культури  в читальній залі КЗ «Бершадська бібліотека» оформлено викладку мовний – орієнтир  « Спочатку було слово …»

  День слов’янської писемності й культури  відзначається щорічно 24 травня, саме в день вшанування пам’яті святих рівноапостольних Кирила й Мефодія, що заклали основу слов’янської писемності. Брати були православними ченцями, слов’янську абетку створили у грецькому монастирі.

Слов’янська писемність була створена в IX столітті, близько 862 року. Новий алфавіт отримав назву «кирилиця» на ім’я візантійця Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом. А допомагав йому в богоугодній справі освіти слов’янських народів старший брат Мефодій.

     Двадцятирічна просвітницька діяльність Кирила та Мефодія стала загальним надбанням слов’ян, заклавши основу їхнього інтелектуального та морального розвитку, піднісши освіту й культуру слов’янських народів на високий щабель, створивши фундамент для всіх слов’янських літератур. Вони , упорядкувавши слов’янський алфавіт, заклали основу для подальшого удосконалення кирилиці, якою як національним алфавітом сьогодні користуються понад 250 млн. людей і яка стала третім офіційним алфавітом Європейського Союзу після латини і грецького письма.

         Вшанування пам’яті засновників слов’янської писемності й культури має давню традицію: у Чехії свято на честь Кирила й Мефодія почали відзначати в 1349 році, у Болгарії – в 1851. В Україні ім’я Кирила і Мефодія мала перша українська політична організація в Києві – Кирило-Мефодіївське братство (1845–1846), а згідно з Указом Президента від 17 вересня 2004 року це свято  відзначається на державному рівні .

             Шановні користувачі, запрошуємо вас до читальної зали бібліотеки, де ви зможете  познайомитися  з представленими матеріалами про  історію становлення української мови та  культури нашого народу!